用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2010-2011 小一新生入學啦.............
go

2010-2011 小一新生入學啦............. [複製鏈接]

剛於上星期六參加完第一次的小一家長會,大家感覺如何呢? 對於我來說,較深刻的印象是︰

<1> 鍾校長於開首時便強調︰「要有心理準備去協助囡囡適應學校的課程,這六年不會像幼稚園般開開心心的就能完成。」

<2> 江修女的談話,既實在又不會太嚴肅,相信囡囡也會喜歡她。

<3> 校車公司的職員,有點不可一世的嘴面,面上表現出︰「沒有你們也有大量學生給我們生意,也懶得替你多加解釋 .... 」。

<4> 學校 60 週年的校刋賣100 大元,差點把它買下來。

<5> 在最後的兩部份 (課外活動及音樂),由於時間剩下不多,因此老師們均以極速完成,雖然有一點兒急促,會也算清楚。

好了,七月二日見!
   0    0    0    0

原帖由 chuyuencheung 於 2010-6-21 17:46 發表
剛於上星期六參加完第一次的小一家長會,大家感覺如何呢? 對於我來說,較深刻的印象是︰

鍾校長於開首時便強調︰「要有心理準備去協助囡囡適應學校的課程,這六年不會像幼稚園般開開心心的就能完成。」

江修女的談話,既實在 ...

After listening this primary one parents day, we should absolutely assist childs to study so they can fulfil school standard and requirement.  

On 23/8, do our parents need to stay at school from morning to 12 pm?

agree with you.
Have you all starting the worksheet and reading ?

原帖由 flg 於 10-6-21 21:38 發表

After listening this primary one parents day, we should absolutely assist childs to study so they can fulfil school standard and requirement.  

On 23/8, do our parents need to stay at school from m ...

我未開始比囡囡做聖羅撒的暑假功課,因為囡囡仲要返幼稚園,放學返0黎又要做功課,所以未得閒做住。

另外,有關八月廿三日的評估日,如果我無記錯,學校會安排家長參觀樂器示範,不過我就估計唔駛逗留在學校,只要12時返回學校接回囡囡就得。

回覆 2# taifiona 的文章

Thanks for your info.

Is Music Instrument a compulsory subject at school?

我都唔知係咪必需的,但係,據當天的音樂老師所講,聖羅撒都係奉行「一生一體藝」,所以,我估都會要求小朋友學一種樂器,我諗小朋友可以選擇中樂或管樂的一種樂器,因為學校有中樂團同管樂團。

另外,我仲記得音樂老師講過,話老師都會按照各個小朋友的特點給予意見。

原帖由 chuyuencheung 於 2010-6-23 09:37 發表
我都唔知係咪必需的,但係,據當天的音樂老師所講,聖羅撒都係奉行「一生一體藝」,所以,我估都會要求小朋友學一種樂器,我諗小朋友可以選擇中樂或管樂的一種樂器,因為學校有中樂團同管樂團。

另外,我仲記得音樂老師講過,話老師都 ...

Thanks.  Let my daughter to have chance to learn and choose some instruments to learn.

你囡囡係邊一組? 我囡囡係黃組的。

原帖由 chuyuencheung 於 2010-6-24 10:44 發表
你囡囡係邊一組? 我囡囡係黃組的。

She is blue class.

哈哈,似乎今年 (10-11) 入讀聖羅撒小一的家長好少上 BABY-KINGDOM ,好似我呢0的囡囡唔係讀聖羅撒幼稚園的,同其他家長的溝通好有限。

Haha...
真係比我想像中少...anyway ...你不如上fackbook la...
因為我地好多媽咪都係facebook度 chat ....

原帖由 chuyuencheung 於 10-6-25 09:29 發表
哈哈,似乎今年 (10-11) 入讀聖羅撒小一的家長好少上 BABY-KINGDOM ,好似我呢0的囡囡唔係讀聖羅撒幼稚園的,同其他家長的溝通好有限。

oh really ?  可唔可以 PM 我你0地0既 facebook ID?

I don't know why I cannot PM you.
anyway , you add my msn la :
[email protected]

原帖由 chuyuencheung 於 10-6-25 17:44 發表
oh really ?  可唔可以 PM 我你0地0既 facebook ID?

好緊張呀, 星期五就開始啦, 真係驚阿女唔適應

Me too

原帖由 nanalala 於 10-6-30 15:59 發表
好緊張呀, 星期五就開始啦, 真係驚阿女唔適應

Me three .......... 不過我上完星期五,要SKIP 四堂,再下個星期五先可以上返。

您們好,我個女是綠組,會slip 兩堂

Me too. Luckily my daughter can join 10 days. One day she needs to join her kindegarden party. Wish our kids can enjoy these primary one preparation class.

小女仍未開始做暑期功課,在書局找不到老師推介的英文書,你地是否不跟,我只好在書局隨便挑選幾本給她看

我係圖書館借架, 不過都只係搵到一部份, 其他搵唔到咪借相類似囉, 個度如果買晒又成千蚊架啦, 留番黎上興趣班好過

原帖由 YingYin 於 10-7-1 09:26 發表
小女仍未開始做暑期功課,在書局找不到老師推介的英文書,你地是否不跟,我只好在書局隨便挑選幾本給她看
‹ 上一主題|下一主題