用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2010-2011 小一新生入學啦.............
樓主: chuyuencheung
go

2010-2011 小一新生入學啦............. [複製鏈接]

今日開始左第一日, 大家囡囡番成點呀, 我阿女話幾好玩喎

阿女話都好開心,仲問我係咪下個星期仍會有得上,所以應該都開心。

雖然阿女唔係讀聖羅撒幼稚園,但好彩佢都識都新朋友仔,仲放學時一齊拖住出0黎,不過居然佢話唔記得問呢個同學仔叫乜名,真係激死。

今日有兩樣功課,都係一頁0既工作紙,所以都好快搞掂,但係睇佢本手冊就真係笑死,因為根本唔知佢寫乜 ........

仲有,我0地寫0左要請假的事落手冊0既家長通訊度,但係老師都無簽名,都唔知老師有無睇。

老師不會主動看家長通訊欄的,你要叫囡囡主動給老師看

原帖由 chuyuencheung 於 10-7-3 09:00 發表
阿女話都好開心,仲問我係咪下個星期仍會有得上,所以應該都開心。

雖然阿女唔係讀聖羅撒幼稚園,但好彩佢都識都新朋友仔,仲放學時一齊拖住出0黎,不過居然佢話唔記得問呢個同學仔叫乜名,真係激死。

今日有兩樣功課,都係一頁0 ...

大家買左校服未呀, 大概幾時會買呢?
我覺得校規都幾嚴連漆皮鞋都唔俾著, r 頭...

回覆 24# nanalala 的文章

雖然係嚴d..不過等佢地由細到大習慣下
純樸.唔好追潮流,都不失為一個訓練.
再諗深一增漆皮鞋如果刮花左,就要買對
新既俾佢,但非漆皮面, 補返油就靚返哂.
睇落都環保耐用.

上次家長日既時間真係好趕急. 希望8月28日果次唔會咁啦.

如果你有msn,大家起msn 交流一下丫. [email protected]

我同另一個個同學就交左信...因為問過校長話要formal 交信....我skip 左5堂ar...

原帖由 chuyuencheung 於 10-7-3 09:00 發表

今日有兩樣功課,都係一頁0 ...

交信? 無人同我講話要交信喎?

我返完第一堂(即係七月二日果堂)就無返星期一至星期四呢四堂,我一心諗住七月二日返學時寫0左落家長通訊比學校知,點知佢都無睇。

點知上星期二,學校打0黎搵我問我個囡無返學,係咪有乜事,我先致覆話我0地唔係香港,0甘佢0地話OK啦。

到上星期五再返學時,我囡囡都話無乜特別0野,連SKIP果四日0既功課都唔駛做返,所以,我諗最重要係通知學校就可以。

講開又講,阿女上星期五上體育堂,佢話好悶,因為體育堂只係0係學校行來行去0咼 ...................

阿囡都有兩日無返學..打返學校請假就ok...

聽日要返學考編班試啦,又即係仲有一個多星期就開學啦,可惜阿女仲仍然在暑假 mood ,唔係好熱衷於返小學,希望佢唔會眷戀於幼稚園0既生活啦。

仲有,由於check 過校車車費仲未過數,所以前幾日打電話去校車公司,本來想問下幾時會有消息,因為原先佢地話未必有位比所有學生,點知個聽電話阿姐 check 完係話我個女有位,仲比埋個跟車姨姨個名同手提電話我 tim ,所以,校車方面已經唔需要擔心 lu 。

報告完畢。

0岩0岩同阿女傾完電話,佢話原來好早已經考完試,仲問佢媽咪做乜0甘遲先至0黎接佢喎?

但係我記得通告明明寫話係12:00,都唔知點解0甘快完。

不過,之後去睇樂器示範,佢就玩得好開心,仲話鍾意學長笛 TIM ..........

小囡係 1C 班呀! 多多指教!

今天是第一天返學,學校讓家長隨學生進入學校,直至祈禱完,在上課室時才離開。

小囡今天扎了一條辮子,但是校長說明天要扎兩條 (即孖辮),可能校長有少少惡,阿女話有0的驚校長0咼。

無論是一條辮子或兩條辮子都可以的,可見有關校聯網如下:

http://www.srols.edu.hk/index/index.htm

其實校長唔惡的喎,難道今年換了校長?

應該都唔係新校長,聽聞鍾校長在聖羅撒都有幾年啦。

原帖由 moooon 於 10-9-1 10:31 發表
無論是一條辮子或兩條辮子都可以的,可見有關校聯網如下:

http://www.srols.edu.hk/index/index.htm

其實校長唔惡的喎,難道今年換了校長?

鐘校長巳經有4-5年la ...
其實札辮無所謂,簡潔就好
我個女1B班

原帖由 chuyuencheung 於 10-9-1 11:22 發表
應該都唔係新校長,聽聞鍾校長在聖羅撒都有幾年啦。

你好呀,妳囡囡係1B 班,將來可以大家討論一下啦。

下星期一便要正式上課啦,加油呀!

今天有很多通告,其中一張通告是有關舞蹈班的,小女說很想參加,但是我們卻擔心她只是一時興趣,不知道有沒有其他同學也會參加呢?

我就唔參加

原帖由 chuyuencheung 於 10-9-2 22:09 發表
今天有很多通告,其中一張通告是有關舞蹈班的,小女說很想參加,但是我們卻擔心她只是一時興趣,不知道有沒有其他同學也會參加呢?

今星期的星期二是攝影近照的日子,緊記要穿著校服裙呀! 就算有體育課也要穿著校服裙呀!

星期一開始有功課啦,另外,今日才發現家長可以在內聯網檢查家課冊,知道當天有甚麼功課,通造等等。
‹ 上一主題|下一主題