用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問首輪20分入天神機會大嗎?
樓主: meia
go

請問首輪20分入天神機會大嗎?

醒目開學勳章

我個人覺得 20 分入天神, 一定比 maryknoll , st mary 機會大 ....

很多家長明知道 20 分入 st mary / maryknoll  機會只有一半, 或少於一半都會試下. 都吾願意轉選擇天神, 原因是心結既問題.

老實講, 我都有此心結. 但了解, 接觸後 .... 天神真係一間好好既學校, 校風, 校長, 老師, 都好好. 活動比想像中多. 當然程度較深, 壓力較大, 大家選擇得有名氣既學校, 這就是附帶條件 .....

原帖由 katrinafu 於 10-6-23 00:37 發表

我好朋友囡囡第1 round 得15分都入了st paul's primary catholic  ,她當時都抱著陪跑心情預了唔得,  但有人20分卻入不到 ,她 唔識人, 冇人事的, 她同樣已考3間私校 (2間已收) 做back up  , 所以有d嘢好難講... ...

醒目開學勳章

1st round 15分入到SP/SF,咁多年都係事實,我就係幾年前15分入SP。

既然15分都可以入到,就梗係20分0個0的入0西先輪到15分。所以,絕對唔會出現15分入到,20分反而入唔到既情况。

原帖由 katrinafu 於 10-6-23 00:37 發表

我好朋友囡囡第1 round 得15分都入了st paul's primary catholic  ,她當時都抱著陪跑心情預了唔得,  但有人20分卻入不到 ,她 唔識人, 冇人事的, 她同樣已考3間私校 (2間已收) 做back up  , 所以有d嘢好難講... ...

小班教學之後
20分己經唔多好"洗", 大多數略有名條既學校20分都要抽

原帖由 YongXin 於 10-6-23 09:41 發表
1st round 15分入到SP/SF,咁多年都係事實,我就係幾年前15分入SP。

既然15分都可以入到,就梗係20分0個0的入0西先輪到15分。所以,絕對唔會出現15分入到,20分反而入唔到既情况。

...

AGREE

原帖由 wootaitai 於 10-6-23 09:40 發表
15分入, 20分卻入不到 --> this case is not possible!

must be some confusion as to how many points they get

原帖由 YongXin 於 10-6-23 09:41 發表

...

其實有好多人有20分都唔會同人講真話, 大家心知個5分係點黎.

聖家/聖保祿天主教小學15分有人入到都唔會多.  D 人去哂另外兩間再出名D ge 小學

好多15分入到ge 天主教小學, 俾你都未必會選

荃灣天主教..........有15分我抽荃官唔好過.
嘉諾撒小學(黃大仙)
天主教聖安德肋小學........15分都入, 但係我會去抽保良局馮晴紀念小學.

我絕對唔係話以上小學唔好.

醒目開學勳章

AGREE.

原帖由 wensi 於 10-6-23 10:56 發表

其實有好多人有20分都唔會同人講真話, 大家心知個5分係點黎.

聖家/聖保祿天主教小學15分有人入到都唔會多.  D 人去哂另外兩間再出名D ge 小學

好多15分入到ge 天主教小學, 俾你都未必會選

荃灣天主教.......... ...

醒目開學勳章

HI meia,

首輪有20分,係有機會在同樣20分的申請同學抽籤。

機會大唔大就要視符有幾多申請同學有20分而定。

總之,係有機會的!

GOOD LUCK!

YUKYUK

原帖由 meia 於 10-6-21 16:38 發表
我個女暑假後k3了, 正在考慮應否以此校報自行收生.我鐘意天主教女校, 然而我知Maryknoll 同 St Mary 一定要抽, 甚至抽都未必有機會抽.所以想問定先

請各位有經驗的家長多多指教.  Thanks. ...

醒目開學勳章

無錯,大家討論吓交流吓意見無所謂,甚至對學校既喜好,都係好個人既。

最鬼怕有人知0的唔知0的,聽返0黎唔知0羊小道消息,分都未識計,就話聽聞/朋友個朋友。。。幾多幾多分入到/入唔到邊間邊間;有好多家長真係上0黎參考架嘛。

Dear all,

多謝你地的寶貴意見.我地係教友,我2個女都係按教會訓導,1歲就領洗.雖然我會報一d私校做backup,但我最希望佢地可以係天主教學校讚書.而因為c6唔太著緊,我好多野都要自己諗.佢唔明白小學對升中的重要, 以為有小六可以再安排...你急佢唔急.

總之好多謝你地啦.

我多數會博天神, 我大女個同學個媽咪話九龍塘聖家好好好谷, 仲叫佢個friend 個女退學(話佢追唔上,但個小朋友都好努力,家長又全力配合), 雖然只係聽返黎,但有d心驚...

唔知今年天神有幾多個20分入到呢?

醒目開學勳章

我個best friend係天神--》SMC--》HKU。佢讀天神留過班,老師仲叫佢啊媽帶佢去驗耳(驗耳!聽都未聽過),因爲初小上堂成日遊雲。大小姐佢依家中英文超班,個人make sense又有腦,佢話係天神同SMC訓練出來既

原帖由 meia 於 10-6-23 11:20 發表
Dear all,

多謝你地的寶貴意見.我地係教友,我2個女都係按教會訓導,1歲就領洗.雖然我會報一d私校做backup,但我最希望佢地可以係天主教學校讚書.而因為c6唔太著緊,我好多野都要自己諗.佢唔明白小學對升中的重要, 以為 ...

Dear all,

多謝你地的寶貴意見.我地係教友,我2個女都係按教會訓導,1歲就領洗.雖然我會報一d私校做backup,但我最希望佢地可以係天主教學校讚書.而因為c6唔太著緊,我好多野都要自己諗.佢唔明白小學對升中的重要, 以為 ...

谷lee 家野你都唔好盡信, 聖家同天神我都有朋友讀.

聖家我唔聽見佢地英文跳一級.
天神教高一級, P3 用 P4深個套longman.  一week 默2次英一次中.  英文分grade 由I 到 2X幾.(唔知有無記錯, 有幾多級)  個個學期老師會考佢地.

唔好入左先叫辛苦, 因為佢地要上ST MARY

你應該問舊年有幾多個20分唔到
我係網上見好似8個,20分入唔到

Dear all,

我澄清下啦
天神有一個reading leveling, 由pre 到20+ (唔g有冇錯), 佢地由要每年由老c做兩次leveling
老c要佢地讀一本課外書,好似要70%發音正確,再問書本3條問題,arm兩條可以升level

佢地唔係級級都多左一次默書既, 我記年低年級既時侯會多左張常用生宇比佢地讀
三年級就多左10次theme dict, 呢d係書本外既常用字, 對作文同增強字庫好有幫助

原帖由 wensi 於 10-6-23 11:55 發表

谷lee 家野你都唔好盡信, 聖家同天神我都有朋友讀.

聖家我唔聽見佢地英文跳一級.
天神教高一級, P3 用 P4深個套longman.  一week 默2次英一次中.  英文分grade 由I 到 2X幾.(唔知有無記錯, 有幾多級)  個個學期老 ...

係呀個reading leveling好重要架!因為SM果邊睇得好緊架,但到小五就冇架喇!不過就超勁多project做囉!中、英、常都有.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0