用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有感而發
樓主: mat媽
go

有感而發 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 doryee 於 10-6-21 10:17 發表
唔同階段有唔同想法,,我當初有BB都唔贊成小朋友上咁多COURSE,但小朋友慢慢大,發覺世界唔係我諗咁,我都唯有順應"吹"勢,幫個仔報不同CORUSE
唉~~~唯有講句人在江湖,身不由己,我都想堅持愉快學習,但香港教育制度唔係咁 ...

我正正就係咁...
當初我唔讚成報咁多課外既 course, 慢慢發覺唔報唔得,
因為自己無時間教/又唔識教, 而眼見身邊d人既子女又學呢樣, 又學果樣, 自己既小朋友就乜都唔識咁, 無法之下唯有向現實低頭

王國長老

你小朋友現在幾大?
我仔今年升K.2咋
有時同朋友傾開都覺得好無奈
唔係要自己個小朋友做超人,只係唔想佢落后於人

原帖由 AndyMah 於 10-6-21 17:30 發表

我正正就係咁...
當初我唔讚成報咁多課外既 course, 慢慢發覺唔報唔得,
因為自己無時間教/又唔識教, 而眼見身邊d人既子女又學呢樣, 又學果樣, 自己既小朋友就乜都唔識咁, 無法之下唯有向現實低頭 ...

原帖由 ha! 於 10-6-21 20:13 發表
其實谷的學校是那些 ?  谷的就是傳統不是活動教學嗎 ?

谷的學校, 以個人覺得``大部份是名校, 尤其是齋男或齋女校) 大部份是 :
多功課, 多練習, 多默書, 多測驗或叫Quiz
父母壓力較大, 因有些學校講到明要父母的配合o

以下例子是現正小女所讀學校, 但並非名校, 只是傳統津貼學校o
(數學小測+大測 : 1st term + 2nd term = 15 times)
(English小測+大測 : 1st term + 2nd term = 15 times).

活動教學
多啟發兒童思考, 如做group project
適量測驗或Quiz, 多數是開心學習 (壓力不太多 - 父母)

醒目開學勳章

原帖由 doryee 於 10-6-21 17:42 發表
你小朋友現在幾大?
我仔今年升K.2咋

我個仔 9月升小一喇!

HI,

我大女現在5年級, 當年入左活動教學的小學.  無錯, 這5年來, 她過得好舒服, 測驗不多, 考試一年4次. 結果呢, 學校BANDING不及其他填鴨式的小學, 明年派中學我現在就相當擔心了.

我細仔9月上小一, 今次, 我幫他選了傳統小學, BANDING好D, 希望升中派位都好D.

總之, 各有好處啦!!!!

千祈唔好各走極端同最緊要知自己 (家長)性格。太活動和太嚴格的學校我都唔會揀,所有東西去到極端都唔好。邊有學問係唔落苦功同練習係會OK,尤其是language和音樂,其實科科都係。太relax個細路基礎唔夠,第時就算有興趣涉獵更多知識都會力不從心。所以除非家長對仔女academic成績無所謂 (我有D朋友係好無所謂),如果想小朋友學術強,一定唔係日日玩就OK。但係一味默書硬谷係唔OK, 小朋友視功課如苦差的話,一定讀得唔好。基礎知識做得好 (我自己認為係2文3語 + 數),就應該用problem solving的approach學習,加埋閱讀大量書本,培養self learning的習慣,小朋友就算唔係考1.2.3,在學習這條漫長的道路上,一定唔會走歪。揀學校一定要揀同自己理念相近,但係肯定既係,所有卓越的小朋友後面一定有勤力的家長。卓越唔係講入名校、考第一,有D小朋友音樂、禮貌、待人處事, etc. ...看到小朋友就看到家長...

我都覺得未必是口是心非,反而是身不由己。我當初無乜準備就選了普通幼稚園,讀書幾年來沒理過她的功課測驗,最經典係到k3學期尾完我見到本默書簿,才知她k3有默書。興趣班只參加了一樣,但只是普通玩玩,無cert無比賽。無參加任何其他面試班暑期班語言班,報直資小學只報一間心儀的,仲要係deadline前一晚半夜用兩三小時做profile,可見我當時幾唔谷。
讀左小學,見家長們好認真,個個小朋友都有學樂器,仲敢唔學咩!
而家我每晚幫佢check功課,默書幫佢溫,測驗特登放大假幫佢溫,今年係我第一年為佢安排暑假活動。當見到競爭激烈,真是唔到自己唔做。

我也認為不一定口是心非. 經驗是不斷可以令人改變主意. 我這幾年也不斷在兒子學業上的安排不斷在調節. 真的沒有一本通書看到老. 只是不會每樣事說得太盡. 因為也不想人家日後說我口是心非.

醒目開學勳章

same here ~~
我本身都覺得太多活動,
小朋友又累又要practise, 好辛苦
做父母又要俾錢, 又要帶佢周圍上堂,
又要等佢落堂(一個鐘話長唔長話短唔短), 又係辛苦
但...........  
學校無phonics, pth, 於是要出去學
swimming有益身心, 強身健體, 於是又出去學
drawing有助小肌肉發展, 專注, 於是又出去學
music有助陶冶性情 (有些學校要求學一樂器), 打算出去學

唉.......  都唔係學什麼特別活動,
都起碼5樣啦

原帖由 doryee 於 10-6-21 17:42 發表
你小朋友現在幾大?
我仔今年升K.2咋
‹ 上一主題|下一主題