用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 子女入讀 Kowloon Tong SC
go

子女入讀 Kowloon Tong SC

如果本人曾就讀 Kowloon Tong SC (30 years ago)
咁本人所生嘅子女入讀 Kowloon Tong SC 嘅機會高唔高?

It also depends on the interview performance.

原帖由 Andriy 於 10-6-21 01:27 發表
如果本人曾就讀 Kowloon Tong SC (30 years ago)
咁本人所生嘅子女入讀 Kowloon Tong SC 嘅機會高唔高?

應該冇乜幫助,面試表現最重要!
好似最初開辦人是姓謝!

可能求位時都有小小幫助,但更大的幫助是家長讀哪間小學和職業,即例如父母來自名津小和母親是全職媽媽,應該較有優勢。

原帖由 Andriy 於 10-6-21 01:27 發表

回覆 1# FloliMom 的文章

我老公做sales, 本人做secretary吧了. 今年仔仔讀sc-k1, 所以我相信職業有影響, 但應該不太大, 但interveiw時, 仔仔扣工具時, 唔識扣, 但佢肯慢慢試, 最终成功, 而且跌玩具又肯自己拿起, 我唸成功是他的表現..

我想問application 有問父母讀邊間小學嗎??? otherwise 佢地點知你係咪讀名牌小學呢?

原帖由 FloliMom 於 10-7-15 10:57 發表
可能求位時都有小小幫助,但更大的幫助是家長讀哪間小學和職業,即例如父母來自名津小和母親是全職媽媽,應該較有優勢。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 jaimegaga 於 10-9-3 23:25 發表
我想問application 有問父母讀邊間小學嗎??? otherwise 佢地點知你係咪讀名牌小學呢?

如果無記錯, SC 同 KV都要填父母嘅學校
KV連父母做緊嘅公司名都要填!
恐龍家

How about KV, any advantage if mummy graduated there 20+ yrs ago ???