用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 自行分配學位
go

自行分配學位 [複製鏈接]

請問如只有15分, 在自行分配學位會否有機會抽籤呢? 過往來說, 是否至少20分才有機會呢?

謝謝
   0    0    0    0

自行分配學位-15分

你們好, 請問有沒有小朋友是15分便入到這小學呢?  謝謝

醒目開學勳章

原帖由 woodsoil 於 10-6-23 21:25 發表
你們好, 請問有沒有小朋友是15分便入到這小學呢?  謝謝

無人答,我諗真係無 15分入到既 小朋友喇。
聽舊年d人講,話有 20分既都入唔到,所以 15分應該就無機會。
今年第一輪放榜,共收 8x個學生,5x 個屬於有兄姐在讀,只有 30 個係計分位。 其中有d 係有哥哥姐姐在此校畢業 (好似係 25分)跟住仲有好多係有宗教分(我哋就係)有20 分。 得果30個位,而有宗教分既應該都相當多,所以15 分真係無咩機會。

回覆 1# googoo 的文章

謝謝你, 因這學校近屋企, 所以希望入到.
那麼叩門容易嗎? 有多少人叩門, 一般有多少個叩門學位呢?

醒目開學勳章

叩門唔容易,得幾個位,唔知幾多人爭,有d 位應該係會比校董霸左(據有消息人士透露,每個校董會有一個叩門位)。
不過剛剛都聽到有個 friend 個 friend 個囡今年叩門成功(無背景),個囡囡話分組面試時,老師問有無人想講故事,佢就舉手話佢講,我諗可能個小朋友又主動又講得好卦。

回覆 1# googoo 的文章

謝謝你的回應.

我鄰居個仔, 第一志願揀荃浸, 但派咗去十幾志願石圍角小學, 但叩門荃浸得咗.

另外一個係中學同學幫個囡, 由自行到統一都揀馬基, 但派去第二位既荃灣基慧, 但叩門馬基成功咗.

暑假後到我揀小學la, 好緊張.

原帖由 googoo 於 10-6-25 19:15 發表
叩門唔容易,得幾個位,唔知幾多人爭,有d 位應該係會比校董霸左(據有消息人士透露,每個校董會有一個叩門位)。
不過剛剛都聽到有個 friend 個 friend 個囡今年叩門成功(無背景),個囡囡話分組面試時,老師問有無人想講故事,佢就舉手 ...

我都想知...15分應係0%入到 所以我都打定輸數, 第時到我揀學校, 首輪肯定唔洗諗...碌都蚊水...吼直成訓晒覺tim 所以係咪應直成唔填...費事牙左頭3個志願位(因第時吼門誠意分都係靠第1志願位搭夠)
‹ 上一主題|下一主題