用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 功課一問?
go

功課一問?

小兒今年插班讀k2,請問各位囝囝就讀又一村的家長知不知到是否每天都有功課? 因為小兒現時就讀的學校實在太少功課,太太很擔心銜接不到小學課程。請幫忙!

如你要選擇多功課的學校為何會選又一村呢?因又一村功課唔多、課程唔深!但勝在地方大、空氣好、老師盡責.......對將來涵按小學也沒問題!!!

原帖由 coltan 於 10-6-20 21:01 發表
小兒今年插班讀k2,請問各位囝囝就讀又一村的家長知不知到是否每天都有功課? 因為小兒現時就讀的學校實在太少功課,太太很擔心銜接不到小學課程。請幫忙! ...

如果你只係睇功課多少,又一村既功課真係好少,全日班差不多係學校做哂,番到屋企只係對一對就可以了。但學校功課少,你都可以比其他野佢做架,例如你講故事佢聽,或開始比小朋友自己睇書,培養下小朋友鍾意睇書,好過你而家要佢學識幾多個字。

其實每個小朋友升小學都要適應期,又一村既課程,只係主流課程,所以入一般小學其實無乜問題,如果你心目中要入一些出名著重學術既小學,好似宣小,咁你就要自己另外去搵一些班幫佢補一補,個問題唔係銜唔銜接到,而係面試都可能過唔到。

但係直資私校其實好多都唔係只睇學術,所以你應該睇下其實邊類既小學你覺得係適合你個小朋友,跟著再找方法幫你個小朋友去考,唔好以為可以靠哂幼稚園。

原帖由 coltan 於 10-6-20 21:01 發表
小兒今年插班讀k2,請問各位囝囝就讀又一村的家長知不知到是否每天都有功課? 因為小兒現時就讀的學校實在太少功課,太太很擔心銜接不到小學課程。請幫忙! ...

Thank you for your reply!

原帖由 hcshiu 於 10-6-21 10:07 發表
如果你只係睇功課多少,又一村既功課真係好少,全日班差不多係學校做哂,番到屋企只係對一對就可以了。但學校功課少,你都可以比其他野佢做架,例如你講故事佢聽,或開始比小朋友自己睇書,培養下小朋友鍾意睇書,好過你而家要佢學識 ...

Thank you for your reply!
原帖由 J.mama 於 10-6-21 00:53 發表
如你要選擇多功課的學校為何會選又一村呢?因又一村功課唔多、課程唔深!但勝在地方大、空氣好、老師盡責.......對將來涵按小學也沒問題!!!