用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖彼得vs聖心
go

聖彼得vs聖心

小女來緊9月將會入讀小一,依家聖彼得上午校,同聖心下午校都收左.我心大心細唔知怎選擇.
本人仲有一個10個月仔仔.
聖彼得, 要搭校車.
聖心在屋企附近.有聯繫中學.
此兩間學校程度是否差不多.功課多唔多.

請各位媽咪幫忙俾下意見.

聖心下午

聖心下午X2

回覆 1# lauerica 的文章

多謝你們的意見,我自己都比較喜歡聖心,因為它有中學,但我有的擔心課程會否太深,小朋友會否太大壓力呢.

醒目開學勳章

If this is your concern, it would be the same as in St. Peter's.  It's curriculum is also difficult.

However, it is a concern if you want to look after the young one for primary allocation.

原帖由 櫻桃小子 於 10-6-20 20:07 發表
多謝你們的意見,我自己都比較喜歡聖心,因為它有中學,但我有的擔心課程會否太深,小朋友會否太大壓力呢.

回覆 1# iantsang 的文章

因為考慮到細佬,一開始我就報聖彼得,後來知道聖心的中學唔錯,而我女住在附近的同學大多數都入聖心,令我重新考慮是否入聖心.請幫忙提供意見.謝謝幫忙.

醒目開學勳章

May I know which one is from allocation and which one you get offer from door knocking?  They are both gov't aided schools so I assume you can only hold the offers for short period of time.

Basically it is not difficult to choose.  It just depends if you need any backups for your son.  Honestly, he would have little chances to apply through discretionary (by points) and can only rely on lucky draw.  If you target private or DSS for your son, then of course no needs to worry.  Even rely just on lucky draw, net 11 should provide a lot of choices so unless you are too aggressive, otherwise should not be too bad.

So, if no needs to worry for your son at all, then choose Sacred Heart (pm).  If worry about your son, then you can choose St. Peter's but will almost certain lose the chance to enter SHCC (only 20 places available for outsiders each year).  St. Peter's, if can survive and have good result, there will be many good schools to choose for S1 anyway.

Hope it helps.

Ian

原帖由 櫻桃小子 於 10-6-20 23:30 發表
因為考慮到細佬,一開始我就報聖彼得,後來知道聖心的中學唔錯,而我女住在附近的同學大多數都入聖心,令我重新考慮是否入聖心.請幫忙提供意見.謝謝幫忙. ...

論排名及名氣, 聖心好似高一班呀

聖心有直屬中學,聖彼得就無。

聖心的位是我叩門的.阿仔舊年出世,果年太多小朋友,所以擔心阿仔來緊讀書的位比例緊張,先考慮聖彼得,我們位處11網,有唔少好學校,根據大家的意見,好多都覺得擇聖心.
謝謝!

我都鐘意聖彼德, 但和聖心相比, 聖心應該高一線, 而且它有直屬中學.

幸好你住在11網, 學校質素大多平均而且唔錯, 如果你唔係太過aggressive, 細仔入一所好學校唔係太難.

綜合甘多位的意見,我決定給我女報讀聖心,因我仔讀小一時,阿女都昇中學了,所以男女校都幫唔到細佬.

非常多謝大家的意見.

原帖由 櫻桃小子 於 10-6-21 15:01 發表
綜合甘多位的意見,我決定給我女報讀聖心,因我仔讀小一時,阿女都昇中學了,所以男女校都幫唔到細佬.

非常多謝大家的意見.

哈哈, 都冇留意細仔得十個月, 咁就 100% 聖心 la.

回覆 3# lauerica 的文章

聖心下午

唔好意思, 路過一問, 樓主你有沒有在大抽獎揀聖心下午校? 你點排位法? 聽你咁講, 你住處近聖心多一點...但你一開始又選聖彼得又中左..如果在派位時聖心排得後/無揀, 都可以叩門的嗎?...我想為囡囡將來打算下..請指教!

填表時,我係排"聖彼得上午"為第一志願的,其次是"聖心",我係派左"聖彼得".後來,又覺得"聖心"近我家,就去叩"聖心"門,好彩又得左.其實大抽獎時,我都心大心細應該填"聖彼得"為第一志願好定係"聖心".因考慮到仲有個細仔.

其實你都可以去試下叩門,你又唔使話俾它聽你排它第幾,你同它講你抽獎果時抽唔到,好失望.加的成意就得啦.希望可以幫到你.

唔好意思,原來你個女唔係今界的小一.
甘你可以係甲部第一志願填"聖心".其他漏空.

如果你係11網,你可以係乙部第一志願也填"聖心".其次再填你其他心儀的學校.此部分一定要填,如果唔係,分分鍾派間唔知物學校俾你.

謝謝你啊樓主, 我囡唔係今屆, 只係我對聖心和聖彼得都有興趣, 所以想問下, 萬一唔填聖心第一, 叩門時學校會否考慮之嘛...

我為左能夠入到聖比得,我係甲部填1.聖比得上午 2.聖心,3.聖比得下午
而在乙部也是甘填.之後再填其他學校.

thx...祝你小朋友在聖心學習愉快!