用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園OR劍鳴?
go

根德園OR劍鳴?

本來打算讀KV, 點知昨天收到劍鳴電話收了AM 中英班. 問了朋友, 有人說劍鳴入喇唦機會大, 請問是真的嗎? 而且他們的WEBSITE的升學派位都好OK. 不知道是否是下午班才比較出色?
如果是你會怎麽選擇呢?
有没有之前K1才讀KM的家長分享一下, 小朋友入學後會否跟不上? 望賜教!

醒目開學勳章

劍鳴AM 中英班, 我又覺得OK喎~!

舊年劍鳴am班好多小朋友同時有幾個小一offer, 今年就唔知

請問中英和英普的主要區別只是普通話嗎? 數學和英文的CURRICULUM是相同的嗎? THANKS!
原帖由 queen_sze 於 10-6-20 10:20 發表
劍鳴AM 中英班, 我又覺得OK喎~!

thanks for the information! It seems that their replacements are quite impressive, as shown on the website.
BTW, 大部分家長都做義工的嗎? 我見有些COMMENTS話在KM讀做義工好重要. 但我沒有時間, 要番工..

原帖由 elmolly 於 10-6-20 13:47 發表
舊年劍鳴am班好多小朋友同時有幾個小一offer, 今年就唔知

原帖由 luoshaoling 於 10-6-20 15:10 發表
thanks for the information! It seems that their replacements are quite impressive, as shown on the website.
BTW, 大部分家長都做義工的嗎? 我見有些COMMENTS話在KM讀做義工好重要. 但我沒有時間, 要番工..

...

中英同國際班課程一樣, 只係教學語言不同, k3好似係會教埋英數. 不過無可否認, 國際班有net做班主任, 接觸英文時間點都會多d, 只可以話am既英文都唔差(1 hour per day).

家長義工唔一定要做, 我見越高年級, 越少家長做義工.

醒目開學勳章

喇沙係津小, 入唔入到好似唔關讀邊間 KG 事 ...
1ST ROUND - 計分
2ND ROUND - 大抽獎

其實我覺得兩間都係好好既kinder,各有好處,kv就傳統d,km就多d活動。

信上面寫22-24號一定要REGISTER,
這兩天在網上看了幾百個COMMENTS又打了成十個電話. 但是都還是不知道怎麽選擇.
我小朋友是好聽指令的, 也喜歡做練習. 似乎兩家都適合他. 好驚選錯以後被個仔埋怨!

如果讓你選, 請問你如何決定? THANKS!
原帖由 zoesychan 於 10-6-21 00:22 發表
喇沙係津小, 入唔入到好似唔關讀邊間 KG 事 ...
1ST ROUND - 計分
2ND ROUND - 大抽獎

原帖由 luoshaoling 於 10-6-20 15:10 發表

...

KV better KM sure......

of course Keen Mind la....語言環境好好多 :

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 luoshaoling 於 10-6-20 03:51 發表
本來打算讀KV, 點知昨天收到劍鳴電話收了AM 中英班. 問了朋友, 有人說劍鳴入喇唦機會大, 請問是真的嗎? 而且他們的WEBSITE的升學派位都好OK. 不知道是否是下午班才比較出色?
如果是你會怎麽選擇呢?
有没有之前K1才 ...

以課程計, 中文同數學响K3時應該相差唔遠, 一樣教小朋友自己做功課
但英文.. 就一定KM會好d, 有NET

另外, 睇吓你覺得一年am/一年pm會唔會唔適應喇~

我自己就鍾意細d嘅學校, 感覺親切d, 雖然我唔係你想搵嘅"K1先讀KM"嘅家長.. 但係, 我係第一輪已經放棄咗KV嘅家長, 個人感覺, 我相信KM俾到孩子嘅嘢, 會俾KV多!

咁當然, 如果你係唔想做親子功課, 唔想學校有親子活動 (要請假嘛!) 咁.. 可能KV啱你多d~

正確,劍鳴 K2 & K3 係有教英文數。

原帖由 elmolly 於 10-6-20 16:20 發表

中英同國際班課程一樣, 只係教學語言不同, k3好似係會教埋英數. 不過無可否認, 國際班有net做班主任, 接觸英文時間點都會多d, 只可以話am既英文都唔差(1 hour per day).

家長義工唔一定要做, 我見越高年級, 越少 ...

朋友例子:
朋友女兒讀KM上年很慘情,小一多間叩門及考私校全軍覆沒,佢話只有一間冷門二線私校在手,非常upset!
另一小朋友讀KV上年叩門小一考入天神,非常叻女,因天神小一入學試程度很深,幾百人爭幾個位,KV學生學術底子打得很好。
姪女KV畢業,現St.Mary小六,今年九月會升St.Mary中學(今年還未結龍),小學年年考頭幾名,從來沒有出外補習,應付功課考試非常輕鬆自如。

回覆 1# 中山人 的文章

Kentville is better
Mat

我先表明身份, 小兒是在KM讀緊K1下午班.
我都好擔心小一唔知點算, 因小兒較頑劣.

有位朋友的仔今年是KV 的K3, 她說仔仔的同學考直資或私小, 都最少有一個位在手.

我今年年頭在KM做家長義工, 小兒同班有位家長跟我說不用擔心, 她的大女是上年K3, 她說KM學生考得好好, 大部份考直資/私小都是一人考到幾間, 只不過, 好多後來抽都抽得好才不要直資和私小.   我都唔知佢有冇誇張.

但我多數在街看到KV的小朋友都是好乖的.  所以, 真是很難說, 我想KV和KM都是好好的學校.

不過, 小兒讀KM真是讀得很開心, 你話如KM有自己小學, 我就不用煩.

醒目開學勳章

小兒今年K3, 已有3間私校已收, 身邊同學仔都考到幾好成績.  另K3已做小一英數.

醒目開學勳章

我揀 kv

原帖由 luoshaoling 於 10-6-21 20:12 發表
如果讓你選, 請問你如何決定? THANKS!

Dear Tracy Tang,
你是kv定km的, 可唔可以教吓平時要d train 個仔, 怎做小學interview的準備.
我真係好擔心小兒出年唔知點考.
萬分感激.