用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學申請/住址証明
樓主: ppww
go

小一入學申請/住址証明 [複製鏈接]

醒目開學勳章

但如果我用我媽咪地址,同埋做監護人呢??咁得唔得呀??THX

得,同時出示你的出世紙.

原帖由 ChammyMAMA 於 10-6-30 14:21 發表
但如果我用我媽咪地址,同埋做監護人呢??咁得唔得呀??THX
無知是福

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-24 14:39 發表
Yes, I did.  They asked me to provide further documentsl, luckily I didn't use a false one.  So I can tell you it's true.   

What further documents they needed?

醒目開學勳章

唔該晒....
原帖由 brian61950 於 10-6-30 15:59 發表

原帖由 brian61950 於 10-6-30 15:59 發表

o今如果auntie(我個妹)做監護人,係咪要出示我地兩個的出世紙?仲要不要婆婆(我媽)的身份證? TKS

不如簡單d,水電煤是但兩樣轉你名?
要知道睇呢d証明既係頭輪既學校,佢唔受你攪唔切架.

原帖由 SamMom 於 10-6-30 23:01 發表

o今如果auntie(我個妹)做監護人,係咪要出示我地兩個的出世紙?仲要不要婆婆(我媽)的身份證? TKS
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-6-30 23:30 發表
不如簡單d,水電煤是但兩樣轉你名?
要知道睇呢d証明既係頭輪既學校,佢唔受你攪唔切架.

我朋友去年用叔公做監護人都無問題,無理由婆婆得叔公得但亞姨唔得!轉名都係借人地址wor!!!

理輪上係得既,但唔係至親你真係要諗清楚.亦都唔好周圍講.
曾經有單新聞....
有對父母為兒子借了朋友的地址,最後如願以償派入喇沙.
開心都來晤切竟然被人舉報,最後喇沙唔收佢個仔,雖然政府冇告個對父母,但這教訓太大了吧.
估唔估到邊個舉報呀?

係佢阿嫂呀,唔抵得大伯個仔派得咁好咪去舉報囉.
屋企人喎,插你兩刀仲對住你笑呀.
當然這只是個別事件,不能一蓋而輪.

原帖由 SamMom 於 10-7-1 08:32 發表

我朋友去年用叔公做監護人都無問題,無理由婆婆得叔公得但亞姨唔得!轉名都係借人地址wor!!!
無知是福

做監護人要咩手續?去邊度宣誓

原帖由 brian61950 於 10-7-1 13:49 發表
理輪上係得既,但唔係至親你真係要諗清楚.亦都唔好周圍講.
曾經有單新聞....
有對父母為兒子借了朋友的地址,最後如願以償派入喇沙.
開心都來晤切竟然被人舉報,最後喇沙唔收佢個仔,雖然政府冇告個對父母,但這教訓太大 ...

完全同意。。。亞嫂點都唔及親妹親,況且我妹妹真係住個區,只係由佢做申請人,理論上是OK,因沒有借地址!!!

to Andywoofung:

請問 " 大家搬屋記緊同教署&學校更改地址",.....

教署 地址點去改,thx

如果舅婆(亞仔既婆婆既大嫂)做監護人, 要出示咩證明都關係呢?

原帖由 cityrainn 於 10-7-2 09:16 發表
to Andywoofung:

請問 " 大家搬屋記緊同教署&學校更改地址",.....

教署 地址點去改,thx

我提供教署電話打去問清楚: 查詢電話:2832 7700 / 2832 7740
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
~有錢出錢~有力出力~齊來做善事~

剛問教署對方稱填寫小一申請時直揭填親友名字便自動成為監護人, 所有文件會寄去該地址又無須証明親友與自己或小朋友之間既關係, 因我想由我親姐做小朋友之監護人

請問, 我與母親同住, 戶主是母親, 水電煤都是母親名字,
那麼填小一入學申請時, 我可以用回我的名字為家長/監護人, 而遞交我的母親的住址證明嗎?  
定還是一定要由我母親做監護人呢?

頭先打電話問左教署, 地址證明, 入屋既地址就得, 唔一定水電煤, 固網電話, 家居上網都得.

原帖由 可樂~ 於 10-7-5 23:57 發表
請問, 我與母親同住, 戶主是母親, 水電煤都是母親名字,
那麼填小一入學申請時, 我可以用回我的名字為家長/監護人, 而遞交我的母親的住址證明嗎?  
定還是一定要由我母親做監護人呢? ...

簡單講,只要有你同父母出世紙證明你地2個
關係就得架啦.
但係記住監護人或者家長申請人一方,
交表時一定申請人(監護人或者家長)親身去交表,
第三者交表要寫受權信.
我自己都係用呢個方法申請

有什麼唔明白請看以下網站內電話詢問:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2

醒目開學勳章

咁銀行信呢...??thx
原帖由 HAPPY^_^ 於 10-7-6 10:19 發表
頭先打電話問左教署, 地址證明, 入屋既地址就得, 唔一定水電煤, 固網電話, 家居上網都得.

醒目開學勳章

係咪真架 .. 我見有人話固網電話唔得wor ..

原帖由 HAPPY^_^ 於 10-7-6 10:19 發表
‹ 上一主題|下一主題