用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學申請/住址証明
go

小一入學申請/住址証明

請問小一入學申請係咪在K3開學時交?
住址証明要幾耐?

3個月內

小一入學申請(First Round) 在K3開學時 (Around the third week of September) 交

醒目開學勳章

住址証明 - 有人話check 起上黎會追到 k2 xmas 架 ~

原帖由 ppww 於 10-6-19 09:28 發表
住址証明要幾耐?

醒目開學勳章

我想問下住址証明係咪一定要水電煤架,銀行信得唔得呢??THX

醒目開學勳章

銀行信 - 一定唔得 ~

原帖由 ChammyMAMA 於 10-6-21 13:25 發表
我想問下住址証明係咪一定要水電煤架,銀行信得唔得呢??THX

放心吧, 我認為一定不會追溯至k2 xmas, 因沒理由不可以讓人搬屋.  不過, K3開學前就最好搵了地方搬, 因老師實在要為你取合適的校網資料.

原帖由 zoesychan 於 10-6-21 13:05 發表
住址証明 - 有人話check 起上黎會追到 k2 xmas 架 ~

水電煤都未必一定沒有問題, 教育局亦可要求你出示其他證明, 例如:租約.

原帖由 ChammyMAMA 於 10-6-21 13:25 發表

醒目開學勳章

當然唔係唔俾人搬屋, 即使你喺1st round派彩後才搬屋, 只要於1月入2nd round表前有該地址證明也可提交俾有關部門作證明....

但要留意的是每年也有人會被選為抽查對象(尤其熱門的校網區), 有關當局會問你要更多的住址證明, 除水電煤/差餉外, 有人曾試過被要求提供租約/買賣合約作住址證明等.....更有人試過被要求家訪呀!!! 當然如你真的在此區住, 就唔會有問題喇!!!

原帖由 nvitined 於 10-6-21 18:26 發表
放心吧, 我認為一定不會追溯至k2 xmas, 因沒理由不可以讓人搬屋.  不過, K3開學前就最好搵了地方搬, 因老師實在要為你取合適的校網資料.

醒目開學勳章

原帖由 ppww 於 10-6-19 09:28 發表
住址証明要幾耐?

想問你, 你是真的搬屋, 還是 借 人地址用呀 ?
如果是借人地址用, 真的, 要想清楚......
我自己有 呢個 經歷..... 我有 二個地址..... 我用左一個我女兒不在那區幼稚園讀書的地址..... 結果我在統一派位時..... 派得勁差...... (我根本沒有選擇那間學校.... 但教暑派左比我).....有人同我講.....最好是 .... 小孩在 那區讀書, 便在 那區.....例如, 不要小孩在東區讀書..... 地址報在 中西區.... 甘 可能會好似我甘....最終要 叩門.... 幾百人爭十幾個後備生位..... 玩死小朋友..... 都玩死自己........... 因為我見如在 本區幼稚園讀選回本區的小朋友.... 一般都可以派到頭五志願..... 不會跳到十幾至三十.... 更不會好似我甘......!!!!!!

可能真係咁....但一個好好校網的地址比叩門有用好多好多倍.
借又好,租又好.... 有人能為小朋友好的,乜都夠膽死呀!

原帖由 zoeywen 於 10-6-22 17:40 發表

我自己有 呢個 經歷..... 我有 二個地址..... 我用左一個我女兒不在那區幼稚園讀書的地址..... 結果我在統一派位時..... 派 ...
無知是福

原帖由 zoeywen 於 10-6-22 17:40 發表

我自己有 呢個 經歷..... 我有 二個地址..... 我用左一個我女兒不在那區幼稚園讀書的地址..... 結果我在統一派位時..... 派 ...

當然唔係問人借地址啦,我想搬屋呀,
我覺得小學唔返自己果區,個小朋友會好辛苦,小學唔同返幼稚園返9:00咁晏&要返6年啊!

嘩!會咁架?無聽人講過的.

其實我好想知道是否真的有人曾給教育局作抽查?  我常在BK中看到有人話有教育局查, 但未見有人話曾親身給教育局抽查, 是否真的呢?

原帖由 臻媽 於 10-6-21 18:37 發表
當然唔係唔俾人搬屋, 即使你喺1st round派彩後才搬屋, 只要於1月入2nd round表前有該地址證明也可提交俾有關部門作證明....

但要留意的是每年也有人會被選為抽查對象(尤其熱門的校網區), 有關當局會問你要更多的住 ...

唔會咁, 分配機制同你所讀幼稚園冇關, 係跟你住址架, 佢唔信的話會一早叫你再進一步提供住址證明, 但唔會咁"玩"你, 一定係電腦公平分配, 派得唔好係你個隨機no.唔好

當然唔會咁公開話自己係當時人啦, 但你可以返查報章,教局確實係會咁造架!!首先比封信你叫你提供進一步住址證明, 如果再懷疑, 就會家訪甚至宣誓(但呢兩樣唔知係咪同一時間進行?)

原帖由 nvitined 於 10-6-23 06:21 發表
其實我好想知道是否真的有人曾給教育局作抽查?  我常在BK中看到有人話有教育局查, 但未見有人話曾親身給教育局抽查, 是否真的呢?

醒目開學勳章

每年報紙都有講, 我記得早幾年報紙有報導過有當時人被剝奪所派的學位   

喺好多分享都有人分享過收到信被要求提供進一步住址證明吧!!!

原帖由 nvitined 於 10-6-23 06:21 發表

原帖由 o^^o 於 10-6-23 12:01 發表
唔會咁, 分配機制同你所讀幼稚園冇關, 係跟你住址架, 佢唔信的話會一早叫你再進一步提供住址證明, 但唔會咁"玩"你, 一定係電腦公平分配, 派得唔好係你個隨機no.唔好
...

同意!

我見報紙有講家長為搬屋選小一,
不過無改地址而落空...所以提提
大家搬屋記緊同教署&學校更改地址!!
~有錢出錢~有力出力~齊來做善事~

Yes, I did.  They asked me to provide further documentsl, luckily I didn't use a false one.  So I can tell you it's true.