用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 尋找雙重特殊資優兒
go

尋找雙重特殊資優兒

雙重特殊資優兒,即是智能優異的資優生,卻同時被評定有其他特殊教育需要 (如自閉症、讀寫障礙或過度活躍症等) 的兒童。現時社會上對雙重特殊資優兒的了解及支援,實在有待改善。這計劃正針對雙重特殊資優兒及其家庭的需要,展開一系列的研究及支援服務。

請看http://www.hkage.org.hk/b5/pz_te.html

回覆 1# pattsui11@yahoo 的文章

I have sent mail to apply this service before, but no any reply, very disappointed.....my son is asperger and gifted.

Did you call them at 3698 4103?

原帖由 CCHmama 於 10-6-19 13:59 發表
I have sent mail to apply this service before, but no any reply, very disappointed.....my son is asperger and gifted.

據我經驗, 香港對資優的培育, 要到小六先有. 仲要有學校轉介, 政府診所報告佢地先會有ACTION. 當年我個仔3歲有政府醫生報告及學校信, 不過未讀小5所以佢地都無野可以做.
分享我的經驗, 我將個仔轉去國際學校, 因為佢有過度活躍的問題, 再同老師討論佢的教學方法, 例如: 比佢堂堂上半堂, 因為佢資優根本領略力強, 唔會跟唔上, 然後比佢去校長室, 校長叫佢幫手鉋鉛筆, 傾計, 順手訓練佢耐性, 同埋吸收課程外的事. 有時比佢上高年班課室跟上堂. 自由度大D. 我無諗比佢跳班, 因為IQ高, 所以與同輩溝通有時會格格不入, 我唔想佢自視過高. 變成衰格. 所以小學我係不斷教佢做人.
課外活動, 我比佢讀美國史XX大學的校外數學課程. 因為佢數學係佢強項. 比D難度佢消磨時間. 另一方面比佢學空手道,找一個資深有教小朋友經驗的教練,加強佢專注力訓練, 同消耗佢多餘的體力.
呢個係我10年前的自救法,我覺得成功,因為我個仔數學上已經有成績,可以幫佢日後找心怡的大學。空手道佢可以打國際賽,都算學有所成。所以你要發掘孩子的長項。

我試過幫佢報私人及暑假大學舉辦的標籤資優的課程,我個仔話比我知浪費時間,課程無POINT,D講師都唔知有什麼學歷,堂堂得個嘈字,嘩喇嘩喇又落堂。不過你都可以試下,因為每個小孩的感覺都可以唔同。我個仔好明顯係認真一派, 佢鍾意認真學習而不是遊戲中學習個種。

因為資優係越早培訓越好,到了16歲資優的優勢開始因經驗,文化和知識已減少同齡的差距。外國文章更指出,資優的性格問題往往係佢地人生的敗筆,佔61%,所以性格培訓比智能培訓重要。我會將自己童年的成功事和魚事都話比佢知。
QQ