用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 葵涌仁立小學
go

葵涌仁立小學

本人由小到大都在葵涌區生活及成長,亦同時非常了解區內小學之優點及缺點,我毫無否認仁立小學是區內數一數二之小學,所以我亦於今年選擇該校作為本人小孩培育及發展之基石,但在中央派位無望下,我再選擇叩門,而叩門這一次事件中今我深深將這間學校的觀感360度逆轉,她是由老師透過小組形式去測試小朋友,例如:以普通話、英語、繪畫、對話等去進行,最終本人小孩不被接納為該校學生,可能是愚子不適合該校辦學方針之原固,但本人小孩對我講大部份問題都識答,而我失望並非這原因,而是我透過朋友處得知與本人小孩同一幼稚園之同學被取錄,但這同學在校內成績一般,多次評估並不合格(可能取錄標準不在這裏)該朋友同我講因該同學之父母認識該校之老師所致,如事實是這樣的話,這種假道學真令人可笑,亦可能我吃不到的葡蔔吧!我亦不是第一日在社會上打滾也深明這個道理,但作為教會我希望能公平、公正一點,否則妳怎樣講經說教,到最終亦是魔鬼下地獄吧!這篇文章只是有感而發,敬希將來葵涌區之家長作為參考!仁小、仁紀並非如你心中所想,慎重考慮不要浪費其他選擇之機會!                                                                                                                                                     失望的家長上

原來如此!!! 我昨日都有去的,咁總知係咁就唔好攪咁多啦!! forget it la....

其實間間學校都係咁架啦, 只不過撞啱比你知道佐姐.....

其實每間學校都有咁0既情況,

有中國人的地方, 就有這種走捷徑/靠關係的事發生, 見怪不怪.

其實以我所知每間學校都會因為識老師或者識校長校董等而有機會入讀, 入左呢D咁谷嘅小學就睇佢造化!

我個仔舊年小一派左去一間大部份人都覺得唔好嘅小學, 所以舊年已經試過呢個叩門經歷, 有喜有悲, 所謂唔好嘅小學, 係一間唔谷, 升中派位亦不理想嘅小學, 所以四出叩門, 叩門都好慘, 接到電話要即刻請假, 當然仁立, 仁紀亦會嘗試, 仁立小學係每個小朋友都有面試機會, 而且呢間小學會選一些精英中精英入去, 最後留番幾個自己友都唔奇, 其實入左去先發覺唔適合最後都係要轉校, 因為每年都有學生因為太辛苦或跟唔上而離開, 如果你個小朋友成績勁好, 可以出年再去插班!!

我個仔K3時冇讀出面D英文同普通話班, 去到呢D咁勁, 年年都有二三百人叩門嘅學校, 當然失望而回, 最後好在有一間中上嘅小學收左, 呢一年個仔已經適應晒小一生活, 喺呢間小學好愉快度過左呢一年,  而且成績重全級二十名內, 我們都好滿意, 其實只耍努力, 就算去唔到一線小學, 留在二線小學默默向上游, 到六年班一樣入到心儀小學!

比多個CASE, 有個小朋友今年讀緊TOP 1 小學等派位, 佢嘅成績八十幾分, 個媽咪話佢唔夠同學高分, 佢學校好多九十幾分先有機會直入直屬BAND 1中學, 所以佢亞媽話佢學校谷得好勁, 但佢個仔唔勁, 而家只夠分博BAND 2頭嘅中學!!

所以我舊年都同自己講, 如果入到呢D咁勁嘅小學, 我同個仔都會好辛苦, 可能日日都係為做功課而吵鬧, 入唔到都天注定, 大家都冇咁辛苦!!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

得罪講句,是否天真了點。有人類的地方就有人事關係。
要怪,就只有怪我們這種劣根性。

當年仁立都收了小兒, 但我最後都冇讀而撰擇了讀kts, 我覺得間間學校都有好有唔好, 讀唔到都未必係壞事, 可能其他的學校更好呢!

醒目開學勳章

我都煩緊幫囡囡揀邊間小學呀,仁立都好鍾意,但知道一定唔會收囡囡架喇,所以都唔知邊間好,入到都真係未必好架,我唔想囡囡讀得咁辛苦!

這種做法,實在係好平常。問題係你是得益那位還是係要靠自己那位。情況就好似d人用假地址一樣!

呢D關係,無論出唔出名的學校都有架啦,反而係超級名校D校長/老師難D賣人情,因為實在太多人想搭單,佢地都唔知可以賣帳比邊個, 所以索性一干人等都唔賣帳,UNLESS真係校董D皇親國戚例外!

原帖由 chanmok 於 10-6-19 00:43 發表
本人由小到大都在葵涌區生活及成長,亦同時非常了解區內小學之優點及缺點,我毫無否認仁立小學是區內數一數二之小學,所以我亦於今年選擇該校作為本人小孩培育及發展之基石,但在中央派位無望下,我再選擇叩門,而叩門這一 ...

好明白你心情, 萛喇, 其實好多kg, 小學都係咁, 依靠人事入架.!!!!