用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入N1前, 你有為你的子女預備了什麼嗎?
go

入N1前, 你有為你的子女預備了什麼嗎?

朋友是某本育兒雜誌的編輯, 想收集一下作為準N1 BB媽咪既心得。多謝各位幫忙!

我最大的準備, 是留心阿仔是個怎樣性格的孩子, 亦做左不少research, 了解不同學校的特色, 及普遍升邊類小學等, 因我希望盡最大努力幫阿仔揀間最適合的學校.

另外面試前我會準備定可能會問家長的問題, 反而無咩要阿仔為面試做準備, 因為唔想阿仔有壓力, 每次面試前我都會同阿仔講話去玩, 等佢開開心心去面試.

仲有要影學生相呀!

原帖由 陳家大少奶 於 10-6-22 23:42 發表
準備好抵抗力啦,實病到七彩。我個女兩歲開始讀,讀左五個月,病足五個月,最後我同佢停學。

其實都無話要點預備, 不過我覺得如果你choose左邊間學校,最好就帶小朋友去睇下, 如果有開放日都帶小朋友去玩, 咁小朋友叫做有個印象, 第日返學就唔會咁驚啦~~~

安排playgroup比小朋友, 等佢嘅社交能力強D, 開始吸收基本知識, 了解下佢嘅性格, 強項與弱項, 從宜幫佢揀間適合嘅學校.  好似我個小朋友, 佢學野好快, 吸收能力強. 我會安排D課程較深嘅學校俾佢.