用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五失手, 2A2B 考直資有冇機
樓主: brima
go

小五失手, 2A2B 考直資有冇機 [複製鏈接]

幾年來都未試過只得90.x可以係全級第二, even份卷好深, 一樣有d神童攞到平均分94-95,but over 90 一般應該可以全級50名內. 好似今次考試有人平均分去到98啦. 不過我地學校1-60名一定係band 1生.

原帖由 moyan 於 10-6-20 01:15 發表
90.x 已經係全級第二
d試卷深左 d wor

some school >85=A

>75=B

回覆 16# greendotdot 的文章

<<2010-2011 及 2011-2012 小六 是使用 2008 與 2010 Pre-S1 Hong Kong Attainment Test 的成績>>

我兒是2010-2011小六的, 請問是用 2008 Pre-S1 的成績, 還是 2008+2010 Pre-S1 的成績 (平均數?) ?

Thanks a lot!  My daughter is not really smart actually but quite active.  She has been longing for the orientation boarding programme and the basketball training, though another welcome gift from SSC is summer assignment!

Yes, the monthly tuition fee + boarding fee = terrible + horrible!  Need to save more!!!  Besides, boarding is not guaranteed as we need to re-apply in every summer.

I just hope that she can have happy secondary school life and can be more mature and independent.  
原帖由 greendotdot 於 10-6-21 01:28 發表

你囡囡的中學學費和膳宿費的開支都頗大,不過物有所值,學校近年出咗狀元添,校園大又好玩,好似去咗英國讀書咁,我諗你囡囡都會識諗,懂得珍惜這樣好的學習環境,不會辜負家長的心機。

Congratulations! ...

原帖由 Sigma 於 10-6-21 23:05 發表

我兒是2010-2011小六的, 請問是用 2008 Pre-S1 的成績, 還是 2008+2010 Pre-S1 的成績 (平均數?) ?

對呀,以兩年的Pre-S1 HKAT 成績的平均數值計算。

以令郎的小學為例:假設每年的P6人數不變,巳經知道2008-2009的P6 第1-70名屬於本區Band One的話,則2009-2010的P6也一樣是 第1-70名屬於本區Band One。

如果這小學的2010 Pre-S1 HKAT考得好過2007,而本區其他學校只能保持一樣成績,這小學2010-2011的P6 可以變成 第1-80名屬於本區Band One;反之,如果考得差過2007,而本區其他學校不變,2010-2011的P6 也可變成 第1-60名屬於本區Band One。(假設性數字) .... 所以靠師兄師姐真係幾無奈,況且,好似玩緊zero-sum game咁,如果本區的其他學校狂操練又考得更好,你哋Band One生會再少啲...

表達得唔好莫怪!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 brima 於 10-6-21 09:41 發表
greendotdot,

thanks so much for your detailed information.  I realized much more.  And I mainly apply DSS for my son.

remind your son to put a smile on his face at the interview.  Good luck!

原帖由 pineapple0983 於 10-6-21 10:21 發表

Greendotdot你仍然係我欣賞ge其中一位;每次都比心機去幫人,雖然有時"沉"氣左D。
係呢,你個名同一間叫"點點綠"ge有冇關系?有時我經過,硬係覺得有D關系咁。 ...

Pineapple:日日都見你上BK幫人,唔止你一個話我沉氣,我就嚟可以攞生果金啦,有時不免長氣沉氣啲。我初時想用"點紅點綠"個名,不過巳經有人登記咗,咪删走個"紅"囉,同果啲商店無乜關係,也無幫人賣廣告。感激你行街都記得我就真。

原帖由 greendotdot 於 10-6-22 02:11 發表

對呀,以兩年的Pre-S1 HKAT 成績的平均數值計算。

以令郎的小學為例:假設每年的P6人數不變,巳經知道2008-2009的P6 第1-70名屬於本區Band One的話,則2009-2010的P6也一樣是 第1-70名屬於本區Band One。

如果這小學的20 ...

明明地, 係咪即係以 08-09 的 pre-s1 為主, 再以 09-10 的 pre-s1 來調整實際 band 1 人數? 還是直接將2次得到的 band1 人數相加除2?

想再請教第一階段 p5+p6 呈分, 計算成績的比重是否一樣?

tks

原帖由 Sigma 於 10-6-24 01:13 發表

明明地, 係咪即係以 08-09 的 pre-s1 為主, 再以 09-10 的 pre-s1 來調整實際 band 1 人數? 還是直接將2次得到的 band1 人數相加除2?

想再請教第一階段 p5+p6 呈分, 計算成績的比重是否一樣?

tks ...

總之,你地2010-2011呢屆小六就是參照2008Pre-S1及2010Pre-S1的平均值,不過2010Pre-S1要7月13先考,仍是一個未知數去決定你地全級第幾名是屬於Band幾。

再下一屆(2011-2012)就着數啲,可以參考你地呢屆去揀學校。

呈分試的比重都是均等。

原帖由 greendotdot 於 10-6-24 02:14 發表

總之,你地2010-2011呢屆小六就是參照2008Pre-S1及2010Pre-S1的平均值,不過2010Pre-S1要7月13先考,仍是一個未知數去決定你地全級第幾名是屬於Band幾。

再下一屆(2011-2012)就着數啲,可以參考你地呢屆去揀學校。

呈分 ...

Hello greendotdot,

如果頭2次呈分ok全A, 但第三次失手MATHS得B,其他都是A, 最尾校內試MATHS都係B,老師話份卷出深了,真無奈! 咁請問扣門時中學會否見到B便無機會? 是否BAND 1 中上的中學都不會考慮?請多多指教!

2A2B不錯啦!

即是說 : 如果呈分試考得好都要托學兄學姐們考 tsa 時考得好才有用 ?

tsa 是否決定小學有幾多 band 1 / 2 / 3 的學生 ?

比如說 :
A 學校有 90人. 每 30人是一組. 如果呈分試是 93分. 但因在校是排 35. 變成 93 分也是 band 2 ?
B學校同樣是 90人. 小朋友呈分試是 89分, 排 28. 他便是 band 1 生 ?

原帖由 MaggieHei 於 10-6-25 14:31 發表
即是說 : 如果呈分試考得好都要托學兄學姐們考 tsa 時考得好才有用 ?

tsa 是否決定小學有幾多 band 1 / 2 / 3 的學生 ?

比如說 :
A 學校有 90人. 每 30人是一組. 如果呈分試是 93分. 但因在校是排 35. 變成 93 分也是 band 2 ?
B學校同樣是 90人. 小朋友呈分試是 89分, 排 28. 他便是 band 1 生 ?

都話完全不關TSA的事咯,TSA對學生Banding的影響現在已經成為歷史,講負面啲,就算令郎令千金TSA現在考零分,只會影響學校將來的發展,我都唔明白點解家長咁重視,仲要操TSA去考呈分試,你話得閒無嘢做當revision 還可以,好似數學科咁,辟如第三次呈分只考體積,係你最弱個科,你有體積唔去主力温習,反而去做TSA連小五的topic都温埋,係咪本末倒置。

老細急call,遲吓再講。

唔好意思, 恕我插咀.

我想知呈分試計唔計埋 : 普通話,P.E. & 聖經呢?

THANKS!

原因我估計係甘, 好似我地學校甘, 佢地既考試測驗模式, 都跟左TSA or PRE-S1, 所以我地溫書時, 都會溫此模式.  再加上, 學校時常remind, 考試既範圍係"已有知識", 而tsa既內容基本上係小一至小六都有, 岩晒我仔個d做過都唔記得既人.

原帖由 greendotdot 於 10-6-25 15:19 發表

都話完全不關TSA的事咯,TSA對學生Banding的影響現在已經成為歷史,講負面啲,就算令郎令千金TSA現在考零分,只會影響學校將來的發展,我都唔明白點解家長咁重視,仲要操TSA去考呈分試,你話得閒無嘢做當revision 還可以,好似數學 ...

幾A幾B, 我覺得唔係重點
重點係名次
因為就算你今次maths得B, 可能份卷深左, 好多人都B, 甘你名次未必會跌架wor

原帖由 circle123 於 10-6-25 04:08 發表

如果頭2次呈分ok全A, 但第三次失手MATHS得B,其他都是A, 最尾校內試MATHS都係B,老師話份卷出深了,真無奈! 咁請問扣門時中學會否見到B便無機會? 是否BAND 1 中上的中學都不會考慮?請多多 ...

原帖由 circle123 於 10-6-25 04:08 發表

如果頭2次呈分ok全A, 但第三次失手MATHS得B,其他都是A, 最尾校內試MATHS都係B,老師話份卷出深了,真無奈! 咁請問扣門時中學會否見到B便無機會? 是否BAND 1 中上的中學都不會考慮?請多多指教!

我明白你意思,坦白講,去名校叩門我認為仲難過去考佢地的自行收生位,到時咁亂,真係要睇吓有幾多位、有幾多人爭、張成績表靚唔靚、派咗去邊間、收某某小學的quota滿咗未、筆試成績、特異功能、自行有無誠意揀過佢、係咪阿蟲介紹等很多因素,無論機會高低,盡力而為囉,prepare for the unexpected放諸四海皆準,升中就算讀唔到名校,又唔係絕路,唔好愁,唔好怨,樂觀啲,子女受到感染,將來才能夠為佢地自己解決問題,right?

原帖由 MaggieHei 於 10-6-25 14:31 發表

比如說 :

唔好意思,不是發你脾氣!

以今年2009-2010小六生舉例,假設每年每間小學的學生人數不變,用番你的例子:

2009-2010的Banding是參照師兄師姐2007及2008的中一編班試成績的平均數
例設2007及2008的中一編班試成績的平均數結果如下
A學校有90位考生,成績由高至低排列
98, 90, 82, ...... , 30, 25 共有90個分
B學校有90位考生,成績由高至低排列
80, 78, 70, 60, 50, ...... , 20, 1 共有90個分

當今年2009-2010 A學校的小明第一次呈分試是 93分,在校全級排名第二,參照上面A學校的2007及2008Pre-S1 HKAT排列的分數,小明會被編配90分。
B學校的小超第一次呈分試是 89分,在校全級排名第五,參照上面B學校的2007及2008Pre-S1 HKAT排列的分數,小超會被編配50分。

考完第一次呈分試後,每人都用上述方法獲編配自己的分數,當考晒三次呈分試,每人便有3個分,3個分平均值便是每人的最後分數。此例就當3個分都是相同啦。因為現在每人都有自己的分數,全港小六生便可以由高至低排名出來,如果今年全港共有30000小六生,好似切蛋糕切成三份,1-10000 便是Band One,10001-20000 便是Band Two,20001-30000 便是Band Three。小明的90分令他全港排名第2009名,屬於全港Band One,小超的50分令他全港排名第20009名,屬於全港Band Three,這就是统一派位甲部使用的Banding。

假設本區是南區,2009-2010只有600人小六生,好似切蛋糕切成三份,1-200 便是本區Band One,201-400 便是本區Band Two,401-600 便是本區Band Three。抽出本區的600人再由高至低排名出來,小明的90分令他在本區排名第30名,屬於本區Band One,小超的50分令他在本區排名第399名,屬於本區Band Two,這就是统一派位乙部使用的Banding。

原帖由 greendotdot 於 10-6-25 19:08 發表

以今年2009-2010小六生舉例,假設每年每間小學的學生人數不變,用番你的例子:

2009-2010的Banding是參照師兄師姐2007及2008的中一編班試成績的平均數
例設2007及2008的中一編班試成績的平均數結 ...

你真係好修養。。。。。。

原帖由 greendotdot 於 10-6-24 02:14 發表

...

終於明白晒啦, thankyou!

Hi Greendotdot

你真是超級好人呀. 我明白很多了. 另外, 我沒有感覺你有發我脾氣呀....

依你所說, 唔怪得之有d家長說 : 跨區有機會跨埋 band 啦. 比如說 : 在中西區是 band 2.但可能在沙田區會升為 band 1也有可能.

我老公個侄囡今年升中一, 油尖旺區佢係 band 2 尾, band 3 頭. 基於此計分下, 佢如果跨去另一些區是有機會升 band 是嗎 ?

另外, 佢細佬九月是小五, 成績 ok, 不過不失. 但 pre-s1 的成績是睇佢家姐個界. 對嗎.

pre-s1 成績是用來計算小朋友在呈分試的名次. 是嗎 ?

另外, 你說 : tsa 只是著重學校評分. 其實, 如果個界d小朋友考得好差, tsa 分數不好, 對學校會有什麼影響 ? 家長其實係唔會知間學校 tsa 分數是幾多. 對嗎 ?

又說 : 小朋友也不會知自己呈分試屬全港及自己區的 banding. 如果是這樣. 佢地點去決定選自己 banding 的學校呢 ?

又說 : 如果要睇一間小學升中派位資料. 一間小學有好多學生考入去直資  & 私小. 是否代表佢地的成績好好 ? 因為 考入去始終要看自身的成績.

至於全港 & 自己區有多少學生是邊個 band. 應不是1/3 計數吧 ! 如果唔係, 個介 d 小朋友如果好參差. 分分鐘成績不好的也升 band 啦. 是吧 !

唔好意思呀, 我好似問得太多啦.

原帖由 greendotdot 於 10-6-25 19:08 發表

例設2007及2008的中一編班試成績的平均數結 ...
‹ 上一主題|下一主題