用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教成功入讀名校的家長,你們呢幾年是如何栽培子女的呢? ...
樓主: anteater
go

請教成功入讀名校的家長,你們呢幾年是如何栽培子女的呢? [複製鏈接]

原帖由 小伊 於 10-6-21 00:16 發表
另一辦法就系帶佢去in多D其他學校,mud鬼都in下,in都屬晒咪唔會怯場。

我個女既情況都係咁上下, n1 in左9間, k1就1x間, 完全無改善

咁有無面試班介紹?

原帖由 vet 於 10-6-20 23:38 發表
for your son's case, 面試 ...

我個細女都極度怕羞, 而家四歲, 讀緊K1, 前年見學校時都唔肯出聲, 後來學校肯收都係因為哥哥在高班讀緊, 所以收, 想個小朋友冇咁怕羞, 真係可以從叫管理員開始, 重有街坊, 雖然而家好多隔離都生疏, 我地要以身作則, 叫人地早晨, 漸漸仔女都會跟!

我同老公對我兩個小朋友都嚴, 做錯事都要罰同檢討, 品德對小朋友好重要, 我見過有家長提過如果兩個小六生同分叩門入中學, 操行分高D果個會入, 操行都係自小陪養, 重有如果小一想入直資, 小朋友品德, 學識, 同見家長都重要, 但係見政府學校反而睇你識幾多野, 流利英語同普通話就多數收, 所以有一些班可以從小去上, 二至三歲可以上唱遊班, 見多D小朋友, 有集體嘅概念, 四五歲可以上英文故事班, 接觸外籍人士, 聽多一種語言, 在家自己可以讀中文故事書, 增加中文字理解, 或者自小上普通話班, 都可以識多D字, 到左升小一首先要知道你個小朋友專注力夠唔夠, 記性好唔好, 你先去選擇入咩小學, 好多家長力谷小朋友入名校, 或TOP1嘅政府小學, 入左去如果小朋友谷唔上, 日日功課七八樣, 題題唔識, 日日要鬧, 做到十一二點先瞓, 我唸第二年都會轉走, 同埋比你入到名校, 年年考尾果幾個, 都冇用!

另外, 我見而家好多父母都過份寵愛, 鬧佢怕佢喊, 打佢怕佢痛, 有時要狠心D, 鬧完佢或打完佢就同佢講道理, 要佢唸吓有咩唔啱, 我同兩個小朋友去看兒科, 睇得最多野, 呢一代個個都自我做中心, 見到人地玩緊D玩具, 想要就一手搶, 有次搶我個仔玩緊果D, 我只會叫亞仔讓佢, 有個超級霸王周圍搶人玩具, 人地坐住車仔, 佢想恐開人, 點知個小朋友都係霸王唔走, 佢個媽叫佢讓都唔讓, 最後超級霸王拉人地頭髮, 又大喊, 佢個父母掛住睇電視後來先發現, 但係都冇鬧到個仔, 呢D細路, 再唔鬧到返學時, 時時比同學投訴, 可能又會開個TOPIC問人點解我個仔成日比老師罰?

(個人意見)
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

原帖由 elmolly 於 10-6-20 22:22 發表

想請教下如果小朋友好慢熱同好固執既話又有乜妙計?

太遲睇到你呢篇post...

我無讀過兒童心理學亦都唔係幼兒工作者, 我連你小朋友幾大都唔知, 好難憑你一兩句就有好方法去幫你, 不過你亦可以參考下我做法 (其實都係大路野)

慢熱 : 對人定對事?  都係果套, 見多d人, 去多d公園.  我兩個小朋友每日一定落街玩20-30mins 先返學, 小朋友日日都有得玩, 性格自然會偏向開朗.  落街玩唔係由佢自己玩, 要同佢一齊玩, 發掘下一d 低b問題.  好似上星期日去西貢行山, 好多蜘蛛, 我就問d問題然後解釋比佢聽.  久而久之, 佢對咩都好奇亦每事問(大仔2.5yrs / 細女20個月開始問點解/咩黎/用來做咩).  間接亦令佢地理解/表達能力提高.

固執 : 小朋友必經階段, 係咩都固執or有時?  好似我咁, 剛搬去馬鞍山, 某日同阿仔行去商場, 走時諗住行第條路試下會唔會快d, 但阿仔就話我錯(佢認得原路, 我老公都未認得)係都要行原路走.  呢d都係一種固執, 解決方法有好多, 我自己就慢慢解釋比佢知為何要行別路, 有咩好/壞處, 攪左半粒鐘先再行.  其實只要自己有耐性好多事都可以好容易解決.

Agree!

原帖由 bb-bu-bu 於 10-6-22 17:48 發表
我個細女都極度怕羞, 而家四歲, 讀緊K1, 前年見學校時都唔肯出聲, 後來學校肯收都係因為哥哥在高班讀緊, 所以收, 想個小朋友冇咁怕羞, 真係可以從叫管理員開始, 重有街坊, 雖然而家好多隔離都生疏, 我地要以身作則,  ...
‹ 上一主題|下一主題