用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀緊或即將讀沙田循道衛理小學家長~~~~
樓主: wing7772
go

讀緊或即將讀沙田循道衛理小學家長~~~~ [複製鏈接]

書包未買呀?  
文具帶最基本的铅筆擦膠間尺..

學校有本暑期作業,  返學就要交,  你哋幾時開始做?

本暑期作業,我個仔差不多做晒啦~~!!!哈哈~~~!!!

嘩!  咁快手, 勁呀!

呢間學校今年升中派位唔知點呢?  
有無媽咪知道呀?

想問吓需唔需要買白波鞋....仲有要買d咩準備開學呀~~????(書包,基本嘅文具)有冇話要筆盒定筆袋...????

我會比筆袋佢帶返學校,  就算跌咗落地都唔會好嘈

白波鞋..我諗都要買..

我都諗住買筆袋....費事佢玩嚟玩去...
係唔係要買水壺定水樽....???
好似好多嘢買咁...但又唔舍應該買咩先適合...???!!!

見你哋貢苦惱,我比小小意見你哋la!:D
書包- 最好買無轆嘅,因為佢地要行樓梯上2樓,書包已經好 重架la加多嚿鐵
筆袋/筆盒/文具- 我會用筆袋,最緊要全部文具都要貼名   (我會係快x美做貼紙,品質好D),間尺最好買可伸長到30cm就最好,擦膠我會用pilxt-foam eraser.
水壺/水樽 /食物盒- 我會用保温水壺,因一年四季都用得,食物盒買個可放3-4片餅乾,因學校無食物部架
餐具 - 要買布枱布(可用毛巾),义和匙,最好不要用筷子.
其他 - 白波鞋、美勞用嘅墊枱紙(雞皮紙)、較剪、膠水、木顏色.
希望幫到你哋la!

原帖由 wing7772 於 10-7-16 23:31 發表
我都諗住買筆袋....費事佢玩嚟玩去...
係唔係要買水壺定水樽....???
好似好多嘢買咁...但又唔舍應該買咩先適合...???!!!

why20037真係好多謝你嘅意見呀~~!!!!
你嘅意見幫咗我好多呀~~~!!!!thank you~~!!!
學校冇咩指示....令到我都唔知道應該買咩好...定買唔買好.... 好無奈...
所以真係好多謝你嘅意見呀~~!!!! yhank you you~~!!!

好詳細呀,  依家知道自己應該要買咩, 唔該晒!!

原帖由 why20037 於 10-7-18 21:40 發表
見你哋貢苦惱,我比小小意見你哋la!:D
書包- 最好買無轆嘅,因為佢地要行樓梯上2樓,書包已經好 重架la加多嚿鐵
筆袋/筆盒/文具- 我會用筆袋,最緊要全部文具都要貼名   (我會係快x美做貼紙,品質好D),間尺最好買可 ...

hi hi~~~yukiwonghk 歡迎你嘅加入....
其實BAND幾,我都唔知...我個仔都係今年升小一,所以答唔到你...sorry~~~!!!
但大家都可以保持聯絡....

好開心又識多一位家長,  我個仔都係升小一, 大家要保持聯絡呀!

你哋收到學校信未?  唔知幾時要返學校呢?

我都未收到信呀...???

我只係知道8月28日下午要返去聽網上繳費講座,  依家謂有留意信箱有無信啦!

我今日打咗電話去學校問...佢話"尋日"已經寄出咗信...呢兩日請大家睇吓信箱啦~~~!!!

收到信啦, 28號回校, 帶埋小朋友見班主任
‹ 上一主題|下一主題