用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀緊或即將讀沙田循道衛理小學家長~~~~
go

讀緊或即將讀沙田循道衛理小學家長~~~~ [複製鏈接]

讀緊或即將讀沙田循道衛理[url=http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?n=a136fd08&cb=11224468]小學[/url]家長~~~~

請問有冇讀緊或即將讀沙田循道衛理[url=http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?n=a136fd08&cb=11224468]小學[/url]嘅家長????我個小朋友即將會入呢間學校讀小一...因為我唔係咁清楚呢間學校,所以好想同d家長交流一下...了解一下此學校~~!!!
曾經有家長話呢間唔係一間主流學校,我想知道有幾唔主流..???希望可以交流下啦...!!!thank you~~!!!
   0    0    0    0

Hi wing7772,

我囝囝都會今年讀沙循, 但其實對它所知甚少, 有朋友說她同事囡囡讀小六, 都有好多不同課外活動同比賽比學生參加, 我最初都幾唔開心, 因為真係無mug 人提及呢間學校, 但而家已接受, 希望阿囝讀得開心之餘,學術水平又唔係咁低啦!
2004年12月10日出世!

hi hi emei
我個仔今年都讀沙循嘅小一~~!!你喺第幾志願呀???我就係第三志願...其實我都有去過沙循嘅開放日(希望個開放日,唔係做戲啦~~),我同阿仔都覺得ok,所以我對呢間學校都有d期望,而且我知道呢間學校係小班,可能對d小朋友係有好處....令小朋友讀得開心d,但我都係担心好似你所講學術水平會比較低...
係呢...你仲有冇叩門呀???
希望大家可以保持住聯絡啦.....

我小朋友都在沙循讀緊小一,我囡讀得好開心架!老師好有愛心,最重要一点係佢地有用心去教小朋友,出面D名校,只會同你講你小朋友成績唔得要找補習.  你地担心學術水平,其實同沙田d小學差不多(名校例外),我現時睇學校都努力緊將學術水平提高.

hi hi why20037
好多謝你嘅意見...其實我去過沙循嘅開放日,都feel 到老師,校長都ok,因為我都有去過一呂,朱小嘅開放日,一呂(我覺得好似軍訓咁),而朱小(有好多家長話嗰日開放日係假...),所以,我印象比較好,就係沙循...所以我排佢第三志願....
希望大家可以保持住聯絡啦.....

回覆 1# wing7772 的文章

我都有叩門, IN之後在等消息

hi hi pccblack~~
咁你叩門叩邊間呀~~????
我就叩咗胡上,但已經知道唔得...

我仲想問吓呢間學校算唔算活動教學呀???

大家好!
我仔仔都派咗呢間學校,  你哋收到信做校服未?

hi hi hellowinn~~~
你好呀~~!!! 我未收到信做校服.....

回覆 8# wing7772 的文章

沙循係非常活動式教學,例如:學中國節日-會教包糭、包湯丸,由搓粉到做成湯丸,都是學生自己一手包辦,你話係唔係非常活動教學呢?每年都有3一4份親子功課。所以我嗰寶貝囡讀得非常開心。

唔好意思....我仲想問吓多唔多功課...??? 其實好多謝你嘅資料...令我了解多咗呢間學校,但如果再可以分享多d呢間學校就更好了..(真貪心...) 因為我實在太唔了解呢間學校.....請多多提點.... thank you~~~!!!!
thank you~~!!!

我下午已經收到信做校服啦~~~!!!!
但...好似29號要交晒d費用..又好似快咗d....

原帖由 why20037 於 10-6-22 09:15 發表
我小朋友都在沙循讀緊小一,我囡讀得好開心架!老師好有愛心,最重要一点係佢地有用心去教小朋友,出面D名校,只會同你講你小朋友成績唔得要找補習.  你地担心學術水平,其實同沙田d小學差不多(名校例外),我現時睇學校都努 ...

How about the amount of dictations? chinese this week and english the other week? or.....Please advice. I also interest in this school. thx!

我都收到信啦,  入面好多資料要慢慢睇,  要考分班試, 唔知會考咩呢?
原帖由 wing7772 於 10-6-23 21:17 發表
我下午已經收到信做校服啦~~~!!!!
但...好似29號要交晒d費用..又好似快咗d....

非常貪心的wing7772,
功課每日平均5-6份,默書次數不多,每個學期中英文默書平均8-10次,中文默書只默詞語,英文會默10-12個生字加4句句子。
學校好比機會學生表現自己,只要學生有興趣和有潛力,都會加以培訓。
上課方面,會4-5個小朋友一組,老師會將識認力強嘅小朋友同識認力弱嘅小朋友安排一齊坐,要他們互補不足。(這個我非常欣賞,-'我個小朋友係識認力強架)
每當考試前3星期都會有好多小測,要小朋友温書,不知是好還是安排不當啦!

而我最唔滿意,這個學校嘅小息,因為要小朋友由主樓走過副堂,要經過街道
希望幫到你們啦

原帖由 wing7772 於 10-6-23 21:11 發表
唔好意思....我仲想問吓多唔多功課...??? 其實好多謝你嘅資料...令我了解多咗呢間學校,但如果再可以分享多d呢間學校就更好了..(真貪心...) 因為我實在太唔了解呢間學校.....請多多提點....:f ...

thank you~~~why20037....
好多謝你嘅分享,非常滿足到貪心的我....
希望大家可以保持住聯絡啦.....!!!
thank you ~~~~!!!!

原帖由 why20037 於 10-6-24 09:51 發表
非常貪心的wing7772,
功課每日平均5-6份,默書次數不多,每個學期中英文默書平均8-10次,中文默書只默詞語,英文會默10-12個生字加4句句子。
學校好比機會學生表現自己,只要學生有興趣和有潛力,都會加以培訓。
上課方面, ...

Thx why20037 first,

Does it mean 每個學期 中默 平均8-10次 + 英默 平均8-10次 le? If yes, then it is about two 中默 and two 英默 per month, is it right? thx very much.

bbkingdombb,

Sorry, 我打錯字呀!
正個學期(上學期+下學期)中文會默8-10次,英文會默大約8次右左。

原帖由 bbkingdombb 於 10-6-24 15:29 發表

Thx why20037 first,

Does it mean 每個學期 中默 平均8-10次 + 英默 平均8-10次 le? If yes, then it is about two 中默 and two 英默 per month, is it right? thx very much.

吓....!!! 咁d小朋友咪好得閒...唔駛點默書...
‹ 上一主題|下一主題