用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀緊或即將讀沙田循道衛理小學家長~~~~
樓主: wing7772
go

讀緊或即將讀沙田循道衛理小學家長~~~~ [複製鏈接]

Dear why20037,

then it is about one 中默 and one 英默 per month, sounds much less than other traditional school. sounds good!

Other questions are :
1. is it 25 students per class?
2. any elite class?
3. Any NET teachers?

Thx so much!

哈! 可以係呢度識到咁多沙循家長真係好啦!
不過29號我唔得閒, 要搵婆婆去, 希望無mug特別嘢要聽啦!

你地d小朋友暑假有咩做呀?:
2004年12月10日出世!

你好呀!

我小朋友報咗游泳班..  好開心係度認識大家,  以後要保持聯絡呀!!
原帖由 Emei 於 10-6-25 13:19 發表
哈! 可以係呢度識到咁多沙循家長真係好啦!
不過29號我唔得閒, 要搵婆婆去, 希望無mug特別嘢要聽啦!

你地d小朋友暑假有咩做呀?::" />

hi hi~~!!!大家好...我都好開心認識到大家...
係呢...你們仲需唔需要等叩門結果..????
你們會唔會搭校車..???
你們會唔會29號比晒所有費用..???

Mug 唔係一定要比哂咩?
我諗住叫我阿媽帶多啲錢去噃....
我地住銀禧花園,所以要坐校車....唔知要幾點上車呢??

hellowinn,

你小朋友係邊度學游水呀?  我囝囝之前在史丹褔學過但好似麻麻地......
我囝囝會報短期暑期班同跆拳等...
2004年12月10日出世!

應該嗰日要比晒錢,  我哋都要搭校車..
我報咗大力,  第一次報唔知好唔好?
1對4希望唔會太差啦!

原帖由 Emei 於 10-6-25 16:02 發表
Mug 唔係一定要比哂咩?
我諗住叫我阿媽帶多啲錢去噃....
我地住銀禧花園,所以要坐校車....唔知要幾點上車呢??

hellowinn,

你小朋友係邊度學游水呀?  我囝囝之前在史丹褔學過但好似麻麻地......
我囝囝會報短 ...

bbkingdombb,

見仁見智啦!我都覺得ok囉!默書唔代表甚麼,我覺得多閱讀才重要。
-我囡全班23人,不果今年小一應該‧25-27人。
-P4才有精英班,它會比其他班多一科奥數堂,功課及成績都會有要求架。

What is NET teachers?
原帖由 bbkingdombb 於 10-6-25 00:32 發表
Dear why20037,

then it is about one 中默 and one 英默 per month, sounds much less than other traditional school. sounds good!

Other questions are :
1. is it 25 students per class?
2. any elite cl ...

hi hi why20037~~
你個囡囡係學校參加咗咩課外活動..???
大家會唔會參加學校嗰個5日嘅暑期班呀???

Many thx first. If it is 23 or 25, it is perfect.

NET = Native english teacher 外籍英語導師. Is there any in this school?

原帖由 why20037 於 10-6-25 21:51 發表

見仁見智啦!我都覺得ok囉!默書唔代表甚麼,我覺得多閱讀才重要。
-P4才有精英班,它會比其他班多一科奥數堂,功課及成績都會有要求架。

What is NET teacher ...

我仔仔都係升小二,你囡囡讀邊班,可能我仔仔同你囡囡做左一年同學仔都未定 ,講真 這間學校比我感覺係唔差,最鐘意小班教學,成日分組 討論,每星期都有外籍老師教英文,而小二中文 會用普通話教學,可能我要求低 la,我只係想我仔仔讀得開心,我成日覺得 讀書叻 唔等於人格好,人格唔好 讀書點叻都無用,仔仔開心 學咩都會上心d ~

原帖由 why20037 於 10-6-25 21:51 發表

What is NET teacher ...

原帖由 moontsui 於 10-6-26 12:19 發表
我仔仔都係升小二,你囡囡讀邊班,可能我仔仔同你囡囡做左一年同學仔都未定 ,講真 這間學校比我感覺係唔差,最鐘意小班教學,成日分組 討論,每星期都有外籍老師教英文,而小二中文 會用普通話教學,可能我要求低 la,我只係 ...

Dear moontsui, thx for your info. I am also impressed by what you and why20337 mentioned. I wish to have further enquiry.

1. Do you know how many 外籍老師 in this school ?
2. Where do the students come from? around hpw many percent are living in Kwong Yuen est.? Thx.

我問清楚仔仔了,佢話學校有2個外籍老師,一個教1-3年級,一個教4-6年級,沙循係用循環週來上課的,day 1-day 6,小一有2堂外籍老師堂,小二有幾多堂,仲未知。因為我仔仔仲未讀

講多小小你知,沙循 仲有樣野對我來講 真係好正,測驗 考試,都只係考 3 日咋。 話咁快就考完~

原帖由 bbkingdombb 於 10-6-26 16:05 發表

Dear moontsui, thx for your info. I am also impressed by what you and why20337 mentioned. I wish to have further enquiry.

1. Do you know how many 外籍老師 in this school ?
2. Where do the students  ...

我個囡讀1D班,佢都讀得好開心,愈來愈有自信。
原帖由 moontsui 於 10-6-26 12:19 發表
我仔仔都係升小二,你囡囡讀邊班,可能我仔仔同你囡囡做左一年同學仔都未定 ,講真 這間學校比我感覺係唔差,最鐘意小班教學,成日分組 討論,每星期都有外籍老師教英文,而小二中文 會用普通話教學,可能我要求低 la,我只係 ...

我個囡只參加素描班,因為好多都係P1之前學開,如果你們沒有學開任何活動,我建議你們多參加學校D課外活動,因為你參加課外活動會紀錄在成績表裏,對將來升中有幫助架。
亦都希望你們多參加家長義工,因為學校會出一張感謝証,亦都對將來有幫助。

原帖由 wing7772 於 10-6-25 22:59 發表
hi hi why20037~~
你個囡囡係學校參加咗咩課外活動..???
大家會唔會參加學校嗰個5日嘅暑期班呀???

原來我仔仔 與你 囡囡 做左一年 同班同學喎!

原帖由 why20037 於 10-6-26 19:52 發表
我個囡讀1D班,佢都讀得好開心,愈來愈有自信。

咁橋~~我囡姓黄架,你囝囝嚟?
原帖由 moontsui 於 10-6-26 23:36 發表
原來我仔仔 與你 囡囡 做左一年 同班同學喎!

原帖由 moontsui 於 10-6-26 16:53 發表
我問清楚仔仔了,佢話學校有2個外籍老師,一個教1-3年級,一個教4-6年級,沙循係用循環週來上課的,day 1-day 6,小一有2堂外籍老師堂,小二有幾多堂,仲未知。因為我仔仔仲未讀

講多小小你知,沙循 仲有樣野對我來講 真係 ...

thx so much for ur info. thx!

真係好多謝why20037, moontsui ,你地嘅分享....真係幫咗我了解呢間學校好多...thank you~~~
其實起初開呢個topic,冇諗過有人會入嚟分享..但依家不但有人入嚟分享,仲可以令why20037, moontsui 發現原來係同班同學仔,令我覺得好開心....哈哈~~!!!
希望大家可以再繼續交流和分享....thank you~~~

你囡囡學號係唔係 19 號,我仔仔係 10號仔。

原帖由 why20037 於 10-6-27 00:22 發表
咁橋~~我囡姓黄架,你囝囝嚟?

‹ 上一主題|下一主題