用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學,九龍塘官立,禮賢,宣道,陳守仁請排位 ...
go

九龍塘小學,九龍塘官立,禮賢,宣道,陳守仁請排位

九龍塘小學,九龍塘官立,禮賢,宣道,陳守仁請排位&點解,謝!

求求比意見!

3 private
1 dss
1 government

3 orange vs 1 apple vs 1 bananna

原帖由 fatbb_mama 於 10-6-18 22:51 發表
3 private
1 dss
1 government

3 orange vs 1 apple vs 1 bananna

多謝有趣的代名詞
可否加入學術高底底讀形容詞排位,謝謝!

樓主其實你準備考, 定係已經有位在手? (雖然DSS同津校冇咩可能並存, 但都唔排除呢個機會)

如果係打算考的話, 不如抽果間津校, 再考果4間私校+直資, 睇佢地邊間收左你小朋友, 再作比較吧!

1. 九龍塘小學、九龍塘官立、禮賢-升中派位遠不及宣小
2. 陳守仁派位不清楚, 但英文幾好, 因為有部份南亞學生
3. 九龍塘官立、禮賢冇學費,
4. 宣小要每人一樂器, 又有學費, 如果加埋補習費, 要有心理準備
5. 我小朋友以前讀宣小, 基督教學校, 老師非常好
如果間間都收, 我都認為宣小好.

SORRY, 禮賢shall pay school fee.

九龍塘小學派位係唔錯, 禮賢派位亦唔差,朋友兩位小朋友讀九宣, 九宣係一間很進取小學.

朋友提過九宣唔單止用樂器取得傳統名校入場卷, 而運動都有一班人年年甘入去, 正正前一年, 就有一批學生以某種運動被收. 而不一定成績好+才藝被收, 只是有才藝已被收了, 而有名校讀, 我就好保留, 剛有朋友孩子9月入讀X拔, 她十分擔心孩子學業, 正是只有才藝, 才拿了1張很多家長夢寐以求既 "入學卷".

咁講啦, 去到入唔入讀名校中學已經係小學生涯最後小數同學的"煩惱";
我話宣小派位好, 係指極大部份同學都係派去BAND1英中. 以我所知, 就算在宣小排名後面的同學仔, 上到中學(地區英中)成績還算不俗的.
當然此類同學仔如因其他技能入了名校中學, 這是他自己及父母考慮後的選擇. 起碼, 有得"選擇".

多謝大家意見,即宣小第一位,而九龍塘小學,禮賢第二及三,第四九龍塘官立,陳守仁最後

禮賢10-11年學費是$30500

回覆 1# goodboymama 的文章

你提及的小學我都係有選擇去in, 較早前揾了小朋友返教會位牧師準備幫小朋友寫幾封推管薦信, 佢亦比左d意見給我! 因小朋友比較坐唔定, 叫我選擇d活動教學模式給小朋友讀, 禮賢話好,而宣小係好, 但就比較谷, 而九龍塘學校一直都想入, 但收師話唔好, 而佢最想小朋友考啓基, 話比小朋友多d創意及藝術潛能等,所以我都晤知點選擇!

回覆 12# Wingwingtong 的文章

我想問吓九龍塘小學同禮賢既程度深唔深?升中派位OK嗎?
Arthur 媽媽

回覆 11# sylam28 的文章

禮賢加成兩仟蚊學費, 都好貴, 但係學校係用活動教學, 同用普通話教中文???

回覆 2# amymitpro 的文章

聽講九龍塘學校派位幾好, 禮賢就唔知啦, 我其實都好想知, 有無家長可比d意見!

Who can tell you 排位&點解? Unless she/he has 5 kids all studied in different school. And everyone has their own preference. If you just base on 升中派位 result to  justify whether they are good or not, you can simply go to each individual school website to find out.

原帖由 goodboymama 於 10-6-20 21:30 發表
多謝大家意見,即宣小第一位,而九龍塘小學,禮賢第二及三,第四九龍塘官立,陳守仁最後

不是吧....陳守仁最後? 不敢苟同! 為何一定要將學校排名呢???? 太膚淺了吧!
每人都有唔同既要求, 為何硬要亂套人家帽子? 如果陳守仁是最後, 那為何上年全港最多人報考呢? (當然, 多人報又未必最好!)

樓主提及的四間小學升中派位名單, 如果派中學係你心中最重要的, 那便以此作比較吧。

禮賢小學
http://krs.school.hk/~pri/a_stat.html

九龍塘宣道小學
http://aps.solarcreation.com/index.php?option=com_content&view=article&id=161:2009-09-02-10-01-38&catid=65:2009-09-12-04-55-56&Itemid=49

保良局陳守仁小學
http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2007-2009.php

九龍塘小學
http://www2.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

原帖由 vet 於 10-6-20 22:38 發表
Who can tell you 排位&點解? Unless she/he has 5 kids all studied in different school. And everyone has their own preference. If you just base on 升中派位 result to  justify whether they are good or no ...

totally agree!!!!!
有d人鐘意校舍, 有d人鐘意多功課/小功課, 有d人鐘意全英文/母語....點解一定要比較????

禮賢是傳統教學,都是谷的學校,否則說不會97%入英中,如果想活動教學,陳守仁較好!