用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一件不公平的事.....校長的職業操守
go

一件不公平的事.....校長的職業操守

我已認識兩位家長和他們的囡囡三、四年。
A家長是一位家庭主婦,她的囡囡好叻幾乖。
B家長在職及家教會成員之一,他的囡囡幾叻好乖。
派位當天A家長派到十幾志願很徬徨,就即時請校長寫信,希望校長能寫兩封給她一封區外,一封區內。但校長說只可寫一封,因她同各家長講都只給一封的,校長還說A家長選的都是區內熱門的學校機會很微。作為一位校長不是叫家長盡力嘗試嗎?應否當時還打擊她的信心呢?而之後A家長想再一次見校長時,文書說校長唔得閒冇時間見她。A家長只好帶着一封內容十分簡單的信到處叩門。
而B家長派到的是第二志願,他亦嘗試叩門,他說校長寫了兩封信給他,一封區外,一封區內學校,而信的內容就令B家長十分滿意。
在此我替A家長不值(我沒有直接和她講出這件事),我又質疑校長的職業操守,講一套,做一套,這不是第一次的。是不是家教會成員就有如此的厚遇呢?而一個家庭主婦就有不同的待遇嗎?

算啦,唔係你以為投資幾年時間做家教會為乜呀?
為親近校長博friend嘛,有d幫埋你打電話搭路添呀.
無知是福

正常,親蔬有別.

百分百正常,如果當上家校會主席還有更大得益;無話公平不公平,一分耕耘一分收獲,多勞多得!
在囡囡學校好多全職主婦都係家校會義工喎!佢地都好全情投入義工生活(雖然我唔buy);可能大部份是有"目的",但點都好,他們真的有出力,這不能否定的;我唔歡喜,所以會叫自己小朋友努力,靠自己,就算大抽奬抽得唔理想,亦可憑實力自己考上!

原帖由 dad1234 於 10-6-18 13:42 發表
正常,親蔬有別.

這正如你是屋苑"立案法團"成員或主席,就有無數"著數" (不是指金錢,以係方便), 這個道班,難道你不明白嗎?

十分正常

我地的校長好好, 寫幾多封都得, 其實封封的內容都係大同少異, 只係改咗個學校名, 作用應該唔太大。

我都係家委,但我覺得校長信唔及成績表重要 bor,校長覺得寫都無謂,咪叫佢…。

我認為十分正常.

The principal of my daughter's KG does not write the reference letters to all the students.  The content of the letters will be the same so she decided not to provide.

況且這個世界都唔會有公平既.

醒目開學勳章

我又覺得成績最重要...校長信只係輔助品者...

十分正常,一分耕耘一分收獲,有D如果校長同你要叩果間小學嘅校長熟,直頭打個電話就得,IN都唔洗IN。

This is just a tip of the iceberg. Primary school is the most 'non-transparent' institution in Hong Kong.

原帖由 細BB 於 10-6-19 17:26 發表
十分正常,一分耕耘一分收獲,有D如果校長同你要叩果間小學嘅校長熟,直頭打個電話就得,IN都唔洗IN。

簽名被屏蔽

如果情況調換了那才是......不公平.

access

還有,校長信寫得好會無人相信,反而只係想寫個小朋友係咪好差,FIRE OUT 佢!

原帖由 jessieoh 於 10-6-18 20:06 發表
我地的校長好好, 寫幾多封都得, 其實封封的內容都係大同少異, 只係改咗個學校名, 作用應該唔太大。

所以佢咪寫幾多封都得lor

校長真係好正常(雖然我唔buy),校長同家教會就好似名星同fans咁,互相依懶下生存。咁校長熟個家長,自然親筆加多兩句,三唔識七,咪比template果封你lor。我都係sherryko果類,情願自己努力,得就得,唔得就算,其實係蝕底架,不過,蝕蝕下就慣,我自求我道

原帖由 tiggger 於 10-6-19 18:45 發表
I am interested to know whether the letters did help B家長 to secure a seat at the school she applied.  If not, B家長 should suffer more than A家長 by spending time and efforts for three years without ...

opportunity cost