用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有邊間學校唔收portfolio!!!
go

有邊間學校唔收portfolio!!!

有無家長知道那間小學係唔會收portfolio, 只可交form!
或者有d衹可收幾張A4紙!

醒目開學勳章

陳守仁唔收portfilio
觀塘聖若瑟只收簡單資料

回覆 1# AndyMah 的文章

想問問好似禮賢, 宣道都晤收, 係唔係呢?

thanks!

醒目開學勳章

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-18 09:40 發表
想問問好似禮賢, 宣道都晤收, 係唔係呢?

thanks!

呢幾間我唔清楚, 最好直接打去學校問.

Kowloon Tong宣道舊年都話淨收certs,但我哋比portfolio佢又收,我諗兩手準備好d

原帖由 LuckyHH 於 10-6-18 09:58 發表
禮賢什麼都唔收,宣道走收certificates,其他唔收.

真奇怪, 我上年兩間兩間都有去, KTS只收了certificate, 宣道就一定唔收portfolio, 因為interview當日我有帶portfolio去,其它有圖片的內頁連膠folder一概不收。我要即場把所有cert抽番出來。 我提意你用clear book folder, 如果學校唔收portfolio, 就把學校需要的抽出來, 收portfolio就全本給學校。

原帖由 chingchingb.ma 於 10-6-18 10:24 發表
Kowloon Tong宣道舊年都話淨收certs,但我哋比portfolio佢又收,我諗兩手準備好d

回覆 1# k.kung 的文章

我想問certificate就晤多, 係有d學嘢的評該信及有些推薦信, 到時唔知要晤要抽出來啦!!!

Recommendation letter 和 assessment reports 應該會收的。

還有, KTS很注重小孩子平時所做的功課, 我記得2nd interview時要帶中英數家課去給學校參考, 你可以每科複印一張出來帶去看他們收不收。

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-18 11:33 發表
我想問certificate就晤多, 係有d學嘢的評該信及有些推薦信, 到時唔知要晤要抽出來啦!!!

係呀,舊年KTS 2nd interview要帶中英數家課各2份比老師睇。

原帖由 k.kung 於 10-6-18 11:50 發表
Recommendation letter 和 assessment reports 應該會收的。

還有, KTS很注重小孩子平時所做的功課, 我記得2nd interview時要帶中英數家課去給學校參考, 你可以每科複印一張出來帶去看他們收不收。

...

我當年就係聼政府講話頭輪計分後好公平咁"抽"就冇幫個女做,到交表時人人都隊比學校先知瀨野,最後當然衰左.
無知是福

有些津校自行收生可能會收portfolio, 但九龍塘官立就一定唔收。

原帖由 brian61950 於 10-6-18 12:22 發表
我當年就係聼政府講話頭輪計分後好公平咁"抽"就冇幫個女做,到交表時人人都隊比學校先知瀨野,最後當然衰左.

在其它post見到你的小朋友考進DGJS, 可否傳授一點心得, 她有考英文公開試和比賽獲獎嗎?

原帖由 chingchingb.ma 於 10-6-18 12:14 發表
係呀,舊年KTS 2nd interview要帶中英數家課各2份比老師睇。

請問kts九龍塘學校, DGJS係邊間呢?

KTS  = 九龍塘學校 (私校)
http://www.ktsps.edu.hk/

DGJS = 拔萃女小學 (私校)
http://www.dgjs.edu.hk/

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-18 13:18 發表
請問kts九龍塘學校, DGJS係邊間呢?

THANK YOU !!!
之前同你有D誤會, 希望多多見諒!
你小朋友係咪上年考P.1, 有無心得可分享!

我都是不想你誤會去支持那個post或跟著去做而浪費金錢。 如果你懂得用word已可以自己做。

我小朋友是上年考P1, 今年9月入學, 無參加派位。

不同於統一派位, 大部份私校和直資都是上年9月招收今年小一學生和進行interview。 最遲今年1月已通知是被取錄, 拒絕或後補。 若要考私校和直資, 一定要在小朋友k2上學期完之前裝備好, 因K2上學期成績表是必須交給學校參考, 老師的評語亦十分重要。

現在己進入最後階段, 無論是要考私校和直資又或者是官津校小一都只剩下所謂的叩門。 考私校和直資方面, 希望有正取生放棄學位, 後補生又不足填補餘下學位, 或是小朋友有過人之處令學校另眼相看才有機會。

官津校叩門要看學校有多少位抽中而又不註冊, 加上留班位和可超收學生額而定, 名額究竟有多少每間不同, 有幸被熱門官津校選中interview的, 可能要考筆試, 數學可能要考加減乘除, 英文考串字, listening, oral。 難度之高不下於考私校。

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-18 13:35 發表
THANK YOU !!!
之前同你有D誤會, 希望多多見諒!
你小朋友係咪上年考P.1, 有無心得可分享!

加減乘除??
+- is okay but X % they really know??  

At least my kid knows but I dont know others. The purpose is to find the smartest candidate among those applicants.

原帖由 miaooo 於 10-6-18 14:49 發表
加減乘除??
+- is okay but X % they really know??  

回覆 3# k.kung 的文章

非常多謝你的意見, 我小朋友今年k2, 而我正忙於揾小學的事, 係身邊的朋友比我的資料, 加上近排經常上親子綱睇大家分享自己的意見,由最初晤識到現在巳清楚知道揾小學的程序, 邊間好d等等, 正因為我地住的校綱d學校無特別好, 故我巳揾了好幾間私學同直資打算報考,希望成功啦!!!