用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友學鋼琴
樓主: ballcat
go

小朋友學鋼琴

原帖由 pianomusicroom 於 10-6-18 14:03 發表

彈得多其他書...只有阻礙佢個學習進度

→ 彈得多書,只會令sight reading 進步,

其他技巧都會好,

經驗告訴我,我開好多琴書比我的學生0既,

他們基礎同技巧良好,雖然比別人學得慢,但最重要是基礎好 ...

我唔係太認同你的說法,那麼豈不是學一級豈不是無了期,因為彈得多書就更好,可能學一級要用10本書?

1.應該係重質不重量  只要真的從適當的教材學習到技巧係應該學生自己可以運用係唔同歌曲(例如 練習C-G音,唔通需要練習100本關係這些的書嗎?只要適量就足夠,多不一定會有所進步(最多不會退步)

2.可能彈多書sight reading 進步,但不見得這是一個有效令sight reading 進步的方法,學生唔係無進步,而係進步很慢,雖然彈多D歌會令sight reading ,但係如果隨意彈不同的曲目也不見學生懂得吸收或應用,相反不一定要彈很多,反而是如何有系統教他們看譜,例如集中練習相同調/節奏的曲

所以問題不是佢彈幾多本書或者本書幾多級,而是孩子是否從該書吸收到二級應有的技巧或知識等等,如果可以佢唔一定要老師開很多書,佢應該可以自己應用出學習左既知識

原帖由 pianomusicroom 於 10-6-18 14:09 發表

輕鬆學鋼琴 3 冇問題,我教成人小朋友都用呢本,個個都跟得上

有時音不是有問題,係指法有問題,老師要自已執一執指法才可教授

而輕鬆學鋼琴2 的指法就多問題得多了

不過都可用的,只要老師執一執指法就能教授 ...

恕我問一句,與其用指法有問題的書,何不用一本指法無問題的書?

而且輕鬆學鋼琴2,3 進度快,俾成人OK,小孩子跟得吃力但效果又欠理想,為何仍堅持要用呢?

原帖由 miss321 於 10-6-18 23:53 發表
其實Alfred 套書係近幾年興,教材的確寫得唔錯,仲分了不同年齡學不同series。用咩書視乎你囡囡幾多歲,everybody, john thompson 果D係舊式鋼琴書,冇新的寫得咁好,太細小朋友未必岩。通常一轉新鋼琴老師,老師會講之前果個有 ...

我囡囡只有5歲, 之前是工人帶囡囡去練琴, 而家我買了2手琴, 我發現囡囡琴的歌只有好幾首是熟的, 其他是一個字彈出來的, 加上見到手指指法都幾錯 , 加上每次湊她學琴 , 老師都說ok , 今日慢少少, 但往往回到家囡囡就會說學琴姐姐今日比糖我食同我傾計等等說話 ( 我個囡囡係好傾得, 成日氹人傾的) ....

我個囡係食住老師 (我知自己個女問題) , 如果再咁學即是浪費金錢及時間, 所以把心轉老師, 今次轉的老師 , 那老師上了一堂也講出了我發現的問題 , 所以半她說如果番轉頭用回之前的書, 小朋友可能冇心機, 認為自己識哂 , 所以叫我用多幾十蚊買一本新書及五線普 , 好讓執番阿囡手勢及了解囡囡的進度囉....

其實仲有咩書我可以留意下買比囡囡練習呢?

我覺得『輕鬆學鋼琴』本書麻麻地,唔多適合成人學生。其實成人跟小朋友用嘅書唔一樣,由於理解力較強,好快已經可以開始彈599,Hanon等練習曲。

原帖由 miffy 於 10-6-19 10:14 發表
我過來人經驗, 如果能在初級時彈得多書, 基礎穩, 跟住一路學上去會學得好快, 好容易掌握。

絕對認同

pianomusicroom

原帖由 miffy 於 10-6-19 10:14 發表
我過來人經驗, 如果能在初級時彈得多書, 基礎穩, 跟住一路學上去會學得好快, 好容易掌握。

根據我的經驗,孩子在初級時彈得多書與基礎是否穩,不一定成正比。

1.首先比較不同的孩子,一個人初級彈4-5本書與一個人初級彈2-3本,彈4-5本書的基礎是否會比一個人初級彈2-3本好?
基礎不應只在乎琴書的數量,反而應在乎練習方法、教材、老師的教學方法等等,這些影響彈的琴書數量都比更深更大,如果練習方法、教材、老師的教學方法等等都是適合,基本功一定不會差。

用一個例子比喻,比喻孩子中文成績差,家長買很多坊間補充練習去操練,我不能說這方法沒有用,問題是---這是最好最有效的方法嗎?同樣地,我不是說彈得多書沒有用,而是問---這是最好最有效的方法去加強基礎嗎?

2.再比較同一個孩子,假如孩子能力沒問題,一般同時間彈2-3本書,基礎已甚穩,彈同一級別的第4-6本書作用是什麼呢?其實對他們來說.當中的進步甚少。難道彈高一個級別的書以後不會再接觸以前的知識?

假如孩子認譜能力有問題,彈2-3本書基礎仍不穩,彈同一級別的第4-6本書不能說沒有幫助,但有沒有針對孩子為何彈完2-3本書仍出現問題呢?是否最好的方法?

其實我想指出的是大部人也認為練習多些不同的書必然地較好,我不是反對彈得多書,也認為認譜能力有問題可能需要多彈些書,但反對彈得多書是唯一的方法,而且質疑彈得多書是不是最好最有效的方法?  最重要應該因才施教~

pianist2:

很同意你的想法. 小兒已學了1年8個月鋼琴, 現剛5歲, 彈了約10本書,每晚都會練彈半小時, 但技巧及認譜能力不是太好, 故在本月初轉了新鋼琴老師, 希望能用有效方法引導他開心學習.  
我認為師資是十分重要的, 請問是否有好的老師介紹? if yes, please pm details for me, thank you very much!

原帖由 miffy 於 10-6-21 21:13 發表
你睇番我對上個post。

我識好多人, 初級彈一兩本書, 就轉彈一級書, 識彈十首八首歌, 又轉二級書, 勉勉強強死練識彈十首八首歌, 就趕住去考二級琴, 基礎唔好, 上到四五級, 好難跟, 就放棄。

呢個係好多人學唔成琴的 ...

絕對認同

你講中晒我的立場

原帖由 miffy 於 10-6-21 21:13 發表
你睇番我對上個post。

我識好多人, 初級彈一兩本書, 就轉彈一級書, 識彈十首八首歌, 又轉二級書, 勉勉強強死練識彈十首八首歌, 就趕住去考二級琴, 基礎唔好, 上到四五級, 好難跟, 就放棄。

呢個係好多人學唔成琴的 ...

唔,第一,初級彈一兩本書固之係少,一般認譜能力弱既小朋友未必足夠

第二,究竟個兩本書係咩書呢?佢中間一級彈既又係咩歌?十首八首歌,話多唔多,話少又唔少,點解會變成勉勉強強死練識?點解會係基礎唔好?
1.選書係幾重要,如果用一般既everybody or john thompson,對小朋友既認譜能力無甚改進(原因遲d再講)彈多多本但效果少(everybody更甚)而且亦唔係首首歌都係效果一樣
2.老師既教法,學生彈一首歌彈幾耐呢?一星期?四星期?
一星期就可以彈一首歌,裏面既技巧究竟小朋友學左幾多?

其實你只係指出彈得書少可能令進度太快,基礎不穩,問題是彈得書少真的是最重要的原因嗎?同樣地,彈得書多可以令基礎穩這個想法會唔會又太簡單同太片面呢?而且最重要,真的是有效的方法嗎?

原帖由 miffy 於 10-6-19 09:55 發表
佢彈過john thompson初級書1-2, step by step 1-3, john thompson grade 1-2, john thompson modern course, 輕鬆學鋼琴3,  dozen a day, everybody1-3...........彈晒咁多本, 太約1.5-2年, 個個禮拜學7首歌。

之後 ...

我睇番你講既學琴進度同埋選書正正就係完全符合我講既野。

1.除了a dozen a day 對技巧幫助不錯之外,john thompson grade 1-2,everybody1-3等等,幫助小朋友認譜能力效果不好,(因為寫哂d手指位出黎,令孩子依賴看手指而不是看音)到grade2的進度更加唔可以配合小朋友,正正因為唔能夠從2-3本書學到哂d技巧,同埋提高認譜能力,所以先要彈咁多本,重重覆覆個d相同既音,相同既技巧去幫助。

2.第二,一個星期學7首歌,老師在課堂上究竟有幾多時間仔細教他分析、樂理、技巧?除了覆琴,還要趕着學新歌。你可以想像每首歌都是「粗製濫造」出來。

3.你可以繼續讓個仔彈多10本8本初級既書,去「加強基礎」,延長他的進度,浪費時間,然後發現其他孩子用2-4本書原來是可以學到個仔既基礎,同時應用到出黎。至少我自己本人就很後悔浪費了這麼多時間彈那些既不好聽,對自己各方面技巧也甚少提昇的歌。

4.5年學到3級程度,進度算係較慢,但未至於好慢,不過以後若依舊一味只彈多書而不選書(甚至版本)彈,重量不重質,最終程度可能一般般,請三思這是否最好的方法!

(有些琴行或老師過份催谷或進度太快,事實是有的,但同樣有些琴行或老師進度太慢,讓學生進步甚少)