用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生vs聖羅撒唔知點選好> <
樓主: applegun
go

民生vs聖羅撒唔知點選好> < [複製鏈接]

原帖由 wwy7891 於 10-6-17 23:01 發表
我個女今年都插到SRL既K2, 其實佢係K1都有考到, 不過只係WAITING LIST, 今年我再寫信IN多一次, 終於俾佢考到,
如果俾我選我都會選SRL, 因為我接觸過民幼, 我覺得唔係禁好LAW!
...

Hi wwy7891,

你插班點考呀???可唔可以比d tips~~
我囡囡今個week interview呀~~
我呢2年寄過4次信去....等到依家先有call~~

男女校怎和女校比? 教仔都辛苦過教女啦...男仔 naughty d( 個人意見) ma. 不過我接觸過的 ms 學生都好乖, 校風冇問題的, 放心. 問題是:
1) 你想囡囡讀男女校定女校先?
2) 想入津校還是入私校? ms 不準大抽獎的.

我覺得2 間中學都差唔多(成績+校風), kg 來說, ms 程度會高一些, 考私校可能好一些, 不過冇得大抽獎. 你是否住 34區? if not, 讀民幼 secure 個私校位, 再抽 part one, 到時 20分入了 st. rosa 就不用交學費了, 抽不到都有民小讀, 幾好.

如你住 34區, 又好 like st. rosa, 就讀 st. rosa kg 啦.

要澄清一些...

1. 聖羅撒是St Rose of Lima's, 不是St Rosa.
2. 聖羅撒KG 是男女校的. ;) St Paul's KG 也是男女校.
3. 民生考私校不是太大優勢, 因為眾學者都會想民生是私小一條龍, OFFER會給一些沒有私小BACKUP的小朋友. 這是我看了大約數年小一入學的總括.

無論入讀聖羅撒還是民生, 其實已經在選小一了.

好多謝大家的意見,我住九龍灣,應該就唔係34區囉,如果我俾個女讀民生的話,是否我都一樣可以係part1第一志願有機會入讀聖羅撒小學?因為聖羅撒幼稚園同小學本身冇關聯,所以是否民生係一個進可攻退可守的選擇呢?本人對於小學派位情況唔熟悉,希望有經驗媽咪可以分享下~~~再一次感激大家的寶貴意見!

原帖由 chunlaifat 於 10-6-21 15:57 發表
男女校怎和女校比? 教仔都辛苦過教女啦...男仔 naughty d( 個人意見) ma. 不過我接觸過的 ms 學生都好乖, 校風冇問題的, 放心. 問題是:
1) 你想囡囡讀男女校定女校先?
2) 想入津校還是入私校? ms 不準大抽獎的.

...

1:)我比較希望可以讀男女校,但也不抗拒好的女校
2:)如果可以入到唔錯的津校,當然也希望入讀津校,因為我有2個女...私校不是不能應付,只是稍微辛苦一些

原帖由 applegun 於 10-6-22 00:26 發表
好多謝大家的意見,我住九龍灣,應該就唔係34區囉,如果我俾個女讀民生的話,是否我都一樣可以係part1第一志願有機會入讀聖羅撒小學?因為聖羅撒幼稚園同小學本身冇關聯,所以是否民生係一個進可攻退可守的選擇呢?本人對於 ...

讀民幼係無得參加大抽獎的

所謂的進可攻退可守,係你可以去考其他直資和私小,考得到就可以走,考唔到就乖乖留在民小。

自行收生同大抽獎就唔使諗

原帖由 applegun 於 10-6-22 00:31 發表

1:)我比較希望可以讀男女校,但也不抗拒好的女校
2:)如果可以入到唔錯的津校,當然也希望入讀津校,因為我有2個女...私校不是不能應付,只是稍微辛苦一些 ...

我自己都係東九龍的,我自己覺得東九的官津小學不算頂級的好。如你一心想俾小朋友讀官津小學的話,你根本唔需要誇區讀幼稚園。因為大抽獎只係睇你的運氣,同你讀邊間幼稚園無關。

如果你一心諗住俾小朋友讀直資或私小的話,讀邊間幼稚園就非常重要。八卦一問,除民幼同聖羅撒之外,有無其他較有名氣的幼稚園收o左你個女?如無,又想考直資私小的話,民幼會比較穩陣,穩陣不是指民幼的程度較高 (因我不知聖羅撒的程度),是指已有民小作 back up,你可以o係一個較低心理壓力的狀況下去考其他直資私小,對你同你個女都會舒服好多。

不過,你首先要搞清楚一件事,你認為民小的程度是否高於你校網中的官津小學?如是就最好揀民幼,如不是就要下定決心及開始籌劃一下自行收生及大抽獎

民幼係可以參加 Round 1, 即自行收生 ...

原帖由 B.B.BaBa 於 10-6-22 10:06 發表

讀民幼係無得參加大抽獎的

所謂的進可攻退可守,係你可以去考其他直資和私小,考得到就可以走,考唔到就乖乖留在民小。

自行收生同大抽獎就唔使諗 ...

原帖由 cc930666 於 10-6-22 12:14 發表
民幼係可以參加 Round 1, 即自行收生 ...

據未經證實的道聽途說,俾佢地知道o左你參加自行收生的話,係會取消你個民小學位的。

其實最好都係問番民幼,到底可否參加自行收生

是真的可以參加 first round的. 為什麼不可以 參加 second round 呢? 因為教育局會 send 大抽獎的 info. 給該學生的幼稚園, 所以你去抽獎的話, 學校一定知. 我想沒有學校是不準參加 first round(計分)吧......

民生係可以參加 First Round計分,  學校只係吾 比  Second Round大抽獎。 可以查看BK民生專區的舊Post。

唔該晒大家!!!俾左好多經驗同意見,咁我會清楚好多啦!
‹ 上一主題|下一主題