用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 2010/11 小一新生請進
樓主: HTM3008
go

2010/11 小一新生請進 [複製鏈接]

HTM3008,

我無同囡囡報"林慕德"個phonics班, 因為本身已經學緊phonics, 同埋一早已安排好晒暑期班,
咁有報名既小朋友, 你地覺得呢個phonics班好嗎? 當日家長會就好似講到唔錯, 但唔知真正好唔好

同埋, 我想問下我地係唔係只係等9月1日開學, 至前唔會有其他學校活動?

原帖由 HTM3008 於 10-7-29 12:42 發表
大家有無報讀"林慕德"個phonics班呢?
你哋覺得教得好嗎?
會繼續報讀嗎?

我都是一樣無報讀到此phonics, 因為他提供的時間甚至與協恩先前安排的讀書班撞咗期. 預算開咗學再搵其他phonics班給Stephanie.
其他方面好似再沒有安排什麼活動了.

原帖由 琛琛 於 10-7-29 15:25 發表
HTM3008,

我無同囡囡報"林慕德"個phonics班, 因為本身已經學緊phonics, 同埋一早已安排好晒暑期班,
咁有報名既小朋友, 你地覺得呢個phonics班好嗎? 當日家長會就好似講到唔錯, 但唔知真正好唔好

同埋,  ...

我都無報"林慕德"個phonics班, 一早已安排的暑期班撞咗時間.
聽佢地講暑期後有恆常班的,想知教得好不好,
有報名既小朋友, 你地覺得呢個phonics班好嗎?

好係幾好,但係好密集,好demanding囉.  不過我個囡都受到,會再讀後續課程嘅...

k1A班家長, 請問夏令時間係唔係只係逢每星期四先著運動衫, 其他日子都係著校服裙? 到冬令時間就連星期三都要著運動衫? 謝謝!!

Wed - sport uniform
Minniemouse:-P

亞囡問咗班主任, 只需要在體育課當日先要著運動衫, 即星期四,

而我剛剛check過小一家長備忘, 冬令時間, 逢星期三設早操課, 學生須穿運動衫回校

原帖由 minniemouse 於 10-9-7 21:27 發表
Wed - sport uniform

各位,

不經不覺開咗學差不多兩星期, 大家個囡囡適應嗎? 下星期正式返冬令時間, 我囡囡會係學校訂飯, 唔知你地會唔會呢?

小女讀P1A,有冇同班同學的家長係到?我們住得近,會送飯。有冇家長會做義工(看食飯)?

amyleechan,

我囡囡都係讀P1A, 囡囡要坐校車, 所以係學校訂午餐, 而我無報名做義工, 但學校家長學堂既活動, 我有參加其中幾個活動

原帖由 amyleechan 於 10-9-14 22:12 發表
小女讀P1A,有冇同班同學的家長係到?我們住得近,會送飯。有冇家長會做義工(看食飯)?

你們好!可否請教各位家長,你們大多是自行分配定係大抽獎抽到?有15就抽到嗎?好担心的我,好想了解,謝謝你們回覆。

女女係第一輪20分入協小,真係好好彩,有好多20分也未必入到協小

maggiechu,

15分可以話無乜機會,因為好多20分都抽唔到

原帖由 maggiechu 於 10-9-15 22:27 發表
你們好!可否請教各位家長,你們大多是自行分配定係大抽獎抽到?有15就抽到嗎?好担心的我,好想了解,謝謝你們回覆。

好多謝你們的回覆!
原帖由 琛琛 於 10-9-15 23:09 發表
maggiechu,

15分可以話無乜機會,因為好多20分都抽唔到

Hi,my daughter is also in 1A. She is sitting in the 2nd row 3rd seat. She said she usually stays in the classroom in recess time. Some girls play outside the classroom. How about your daughter? Do you bring any book for the "morning reading" time? My girl said she only sometimes takes out the book.

我囡囡就坐第4行第2個位, 每朝早讀都會睇書, 小息時囡囡話都係周圍行下, 有時都會留係課室, 同同學仔傾下計

我囡囡坐第一行第三個位,叫Sabrina。今個星期有好多通告,你哋囡囡會唔會參加課後活動班呀?

amyleechan,

大部份課外活動都係星期六, 我囡囡星期六已經有其他興趣班要返, 而游水(星期五)又唔可以跟校車返屋企, 所以得番中文班可以考慮, 我比囡囡自己諗,

另外, 我想問下你地功課問題, 我囡囡話今日英文功課 (PLE Ex) 只需要做首兩條, 其餘3-4題不需要做, 我想問下係唔係? 我見手冊又無講做邊幾題?

原帖由 amyleechan 於 10-9-18 01:09 發表
我囡囡坐第一行第三個位,叫Sabrina。今個星期有好多通告,你哋囡囡會唔會參加課後活動班呀?

我囡囡個情況同你囡囡個情況都差不多,況且佢已經要星期三留校學樂器,我想都唔會再俾佢上學校的課外活動,根本都無時間。

英文功課真係做兩題,我個囡都係咁講。

原帖由 琛琛 於 10-9-18 08:38 發表
amyleechan,

大部份課外活動都係星期六, 我囡囡星期六已經有其他興趣班要返, 而游水(星期五)又唔可以跟校車返屋企, 所以得番中文班可以考慮, 我比囡囡自己諗,

另外, 我想問下你地功課問題, 我囡囡話今日英文功課  ...

amyleechan,

唔該晒, 我諗英文功課真係做兩題 ^_^

我同囡囡傾過, 中文班無得玩 (比起其他興趣班唔算係玩), 都係唔參加, 等出年先再諗下會唔會參加其他興趣班
‹ 上一主題|下一主題