用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃小學 有無人知拔萃小學升中派位情況
樓主: Ethankai3
go

有無人知拔萃小學升中派位情況 [複製鏈接]

爸爸D,

多謝你D資料, 全校D 師兄妹都想要第一手資料.
你會幫到好多人的.

原帖由 爸爸D 於 11-7-17 11:40 發表
一般係講近Band 3....
中聖,九龍堂中學,聖匠,勞工子弟.....
今年59位畢業生.
自行收生:
大拔收咗12個, 女拔3個, 喇沙2個,3協恩個
派位:
黃芴南1個,銀1個,開平1個..... ...

其實學校冇聯繫中學, 真係有必要比小朋友知道係班中的定位, 好似油天咁, 科科都有名次, 比小朋友知道自己係學校是什麼level.  個個家長已為自己小朋友科科90分, 諗住一定band 1生, 點知原來好多人拿100分, 咁事實拿90分既學生係band 3生.  學校應該將d分數open比學生知道, 唔係要來compare, 而係知道自己係邊個類別, 一來可以加倍努力, 另外又可以揀合適既中學.

原帖由 爸爸D 於 11-7-18 09:30 發表
好少會見到有小拔家長上嚟講學校情况, 我唔係想埋怨學校,我哋班家長付出一定唔少得過其他人,栽培亦需要有環境有配合,係小拔競爭一定激烈,排係後面啲同學唔代表佢哋唔努力. 同學要捱到叩門至入到心儀學校.六年前第一 ...

但係dps既課程都唔淺,而且聽講英文都教得幾深,咁點解派位派得咁差既!話晒佢地出黎考自行收生時,應該都有優勢!

我都有同感,可能個小朋友在interview 時表現得麻麻地都未定。

有時小朋友成績好, 未必interview 一定做得好。

原帖由 baby627 於 11-7-18 21:39 發表
但係dps既課程都唔淺,而且聽講英文都教得幾深,咁點解派位派得咁差既!話晒佢地出黎考自行收生時,應該都有優勢!

almond4:
以我所知,二十四個女仔中,有三個派DGS,3個派協恩,一個派黃芴南後轉QE,一個派旅港開平轉聖傑靈,一個派銀禧,一個官立嘉道理,二個派九龍塘真光,一個勞工子弟,一個ST.Teresa,一個崇真,一個北角蘇浙轉播道,一個直資good hope,一個後叩入返good hope,一個啟思,一個派得唔好叩入播道,兩個叩入顏寶玲,,一個叩入黃芴南

source from:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=2

我想知多D及了解多些有關這所學校, 可否告訴我多一些, 因為這個會影響我選校的決定, 謝謝!!

almond4:
你們說得很有道理。以我囡囡的同學,家長們都十分努力,為的是小朋友將來。
BigBoyMaMa, 男仔我唔係好清楚,以我所知34個男仔中十二個入DBS (但其實入DBS個班男仔係好叻好叻,好多間好TOP 學校招手比埋獎學金佢地都要返DBS)兩個LS,一個派皇仁但唔讀入國際學校(General.S),一個入國際學校(ICS),一個派黃芴南,一個元朗直資,一個港青,一個派鄧鏡波唔讀返溫哥華,有叩入播道,有叩入顏寶玲...

source from:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=3

爸爸D 發表於 11-7-18 09:30
好少會見到有小拔家長上嚟講學校情况, 我唔係想埋怨學校,我哋班家長付出一定唔少得過其他人,栽培亦需要有環 ...

Hi 爸爸D

可否現在講多些 " 有時間可以慢慢俾你知令家長 難做啲事" 何謂難做啲事?

謝謝
‹ 上一主題|下一主題