用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 @--請大家比D意見我!( 急需 )-((( 上午班vs下午班 ))) ...
go

@--請大家比D意見我!( 急需 )-((( 上午班vs下午班 )))

hi
我小兒今年讀保良局k1!
今早幼稚園打黎話得我仔仔報下午班
話可留位比佢讀上午/全日!
老實講!之前報下午班係因為有個朋友係其他區既保良局到做miss....
she say 最好選下午...人少d
.....小朋友下午都精神D.....老師都輕鬆d..耐心d
..做..到小班教學....上午班好多人..
而家點好??立刻睇下其他幼稚園有沒位??

請大家比d意見我啦

Thanks you

我幾時都係鍾意上午班,幫小朋友養成早睡早起習慣,下午放學又可以有個小睡,跟住仲可以上下興趣班,時間多好用!
如果返下午,小朋友瞓得晏,遲食早餐,隔一陣又要食午餐,跟住就直踩去到4點幾5點,返到屋企小休,又唔可休得太耐…咁就一日啦…
當然,有d媽咪都安排得好好,上午都可以學下野,上下興趣班,但好似就攰左d囉,中午冇得小睡…
原帖由 bbnailnail 於 10-6-17 13:21 發表
hi
老實講!之前報下午班係因為有個朋友係其他區既保良局到做miss....
.....小朋友下午都精神D.....老師 ...

我都知lee個時間真係好用得多!
之前我都係諗住比仔仔讀上午班架!
下午去邊都得!
但係都要諗下教學方面!
Lee個真係一個大問題!
多謝你既意見^^

原帖由 sheffield 於 10-6-17 14:59 發表
我幾時都係鍾意上午班,幫小朋友養成早睡早起習慣,下午放學又可以有個小睡,跟住仲可以上下興趣班,時間多好用!
如果返下午,小朋友瞓得晏,遲食早餐,隔一陣又要食午餐,跟住就直踩去到4點幾5點,返到屋企小休,又唔可休得太耐…咁就一 ...

原帖由 bbnailnail 於 10-6-17 13:21 發表
hi
.....小朋友下午都精神D.....老師 ...

P.M better than A.M

hello,點解你認為PM好過AM班呢,可否分享一下你的經驗,我煩惱緊為我的小朋友選擇上午班抑或下午班,謝謝.

我仔仔上午和下午都返過, 相比之下, 我覺得上午好D.

上下午各有優點, 唔駛在此再重覆, 但有一點我個人覺得最關鍵, 就係返學時的精神和專注度.  上午班起身無耐就返學, 個腦應該係最吸收和集中, 精神較好.  

但下午班你起左身幾個鐘, 食午飯時可能睇左電視, 又玩左一陣, 雖然未出現累, 但專注程度可能會下降, 因為個腦充斥左其他資訊, 例如電視廣告, 食飯時睇的dvd (我仔的壞習慣 ).  如果小朋友在返下午班前小睡一陣, 就無這問題, 但奈何我仔仔點叫都唔肯在返學前小睡.  

上下午班各有優點, 很個人的, 睇下你重視哪一樣, 例如親子時間的長短, 課外活動, 家人的作息時間......不過如果間學校係好好, 我唔介意返下午班架.