用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無媽媽可以分享下叩門經驗
go

有無媽媽可以分享下叩門經驗 [複製鏈接]

7月6日就派位啦,心情真係好緊張,有無媽媽可以分享下叩門經驗呀?
   1    0    0    0

我估你都係去番你首選個2間敲門, 所以你要準備番你留低的票尾, 今期的成績表,同上次交的文件, 倒序排一次 (小六下, 上, 小午下,上...) 正本加份影印本. 如果可以叫校長/老師幫佢寫封推薦信放係面, 釘成一份.唔好一張一張入膠套, 佢會叫你除番出來. 準備2,3個公文袋, 筆.

孩子方面, 你現在就要開始教育, 同佢講如果你已經盡力考試,但都派得唔好, 都唔係我同你可以控制, 不過媽咪會同你去試下敲門, 我的責任會準備好文件, 而你要有心理準備當日你的責任係會有面試, 得唔得無人知, 但盡力爭取係我們一同面對的派位呢個挑戰.  孩子的心理準備係最重要, 因為臨門係佢要面試, 佢的情緒一定要正面. 佢自己對結果已經失望, 再加埋無自信就唔掂了.
QQ

Hi! 我都係過來人,剛剛舊年先經歷過人生最大的挑戰,就好似昨天發生一樣,歷歷在目,由好down至好high都好似發夢咁。我地一家人一齊共同渡過呢個難關,只要有信心,唔好放棄,一定得架。keep 住個信念,永不放棄,做好心理準備同行程、路線圖,勇往直前,一家人互相勉勵,成功在望,皇天不付有心人架!

原帖由 pearlitit 於 10-7-2 09:05 發表
Hi! 我都係過來人,剛剛舊年先經歷過人生最大的挑戰,就好似昨天發生一樣,歷歷在目,由好down至好high都好似發夢咁。我地一家人一齊共同渡過呢個難關,只要有信心,唔好放棄,一定得架。keep 住個信念,永不放棄,做好心理準備同行程 ...

同意。
最好而家就比定心理準備D小朋友,如果唔係,萬一到時真係要叩門,佢思想狀態 ready 唔到,真係會失準架。
仲有,可能你叩門 99.9% 嘅努力都係白費嘅,但只要嗰0.1% 有用,就會得。問題係你唔知邊 0.1% 努力係有用;始終時間好有限,所以叩門策略好重要。

原帖由 pineapple0983 於 10-7-2 12:57 發表

同意。
最好而家就比定心理準備D小朋友,如果唔係,萬一到時真係要叩門,佢思想狀態 ready 唔到,真係會失準架。
仲有,可能你叩門 99.9% 嘅努力都係白費嘅,但只要嗰0.1% 有用,就會得。問題係你唔知邊 0.1% 努力係有用;始終時間 ...

可以分享下策略嗎? tks.
‹ 上一主題|下一主題