用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學vs德望
go

九龍塘小學vs德望

不知怎樣選擇?
有沒有家長有同一問題?
可否分亨一下?
Thks!

我也有同樣問題,經一輪考慮後,我們決定讓女兒入讀九龍塘小學,我想不如你也跟現就讀此兩校的家長談談,然後再想想自己及你的女兒可否配合這些教學模式,才作決定吧!

Hi Wing_BB,

Can you PM me about the consider criteria? Thks!

原帖由 wing_BB 於 10-6-17 11:34 發表
我也有同樣問題,經一輪考慮後,我們決定讓女兒入讀九龍塘小學,我想不如你也跟現就讀此兩校的家長談談,然後再想想自己及你的女兒可否配合這些教學模式,才作決定吧! ...

囡囡的課外老師話,佢有兩個學生(係姊妹)之前讀梗德望,好谷/多功課/媽媽要跟得好貼, 妹妹成績跟唔上,返學唔開心,最後要轉校,轉學後開心哂,因為無梗大壓力, 雖然這樣但唔代表九龍塘小學唔谷/少功課

我無朋友讀九龍塘小學, 係我無意中入左佢ga枚綱睇, 待除學校環境好之外, 校綱好, 課程付合我自己, 有資優, 對學生有buck up, 面試當天老師及學生及姐姐給我的印象好好,所以好喜歡這校, 而放棄另一間私校及政府排位第一自願.呂

畢竟都是綱上留言, 我都認為跟兩校的家長談談好d.

I've been discussed with both school's parents.  I decided to go for KTS which is more better for my girl.  Both schools are goods. Parent's responsibility is to seek for a suitable school for their own child.  I think 好谷/多功課 will be similar but the accessories seems much better for my girl.
原帖由 粉紅虎 於 10-6-18 02:18 發表
囡囡的課外老師話,佢有兩個學生(係姊妹)之前讀梗德望,好谷/多功課/媽媽要跟得好貼, 妹妹成績跟唔上,返學唔開心,最後要轉校,轉學後開心哂,因為無梗大壓力, 雖然這樣但唔代表九龍塘小學唔谷/少功課

我無朋友讀 ...

Thank you for Wing_bb & 粉紅虎 's repsonse.  
My direction is more clear now.  Thks.

以下是講kts 學習及功課問題

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2210431&extra=page%3D1

囡囡的課外老師話,佢有兩個學生(係姊妹)之前讀梗德望,好谷/多功課/媽媽要跟得好貼, 妹妹成績跟唔上,返學唔開心,最後要轉校,轉學後開心哂,因為無梗大壓力
谷唔谷就係見人見智,當年個女重讀繄德望時,又唔覺得好谷,合理既功課量,至於你文中提及成績跟唔上,返學唔開心,相信同學校冇乜直接關系,如果自已成績應付唔到,轉校都一樣應付唔到,除非你轉間超級淺既學校,但就同德望爭好遠,不過最繄要都係睇下小朋友自已適唔適合。

我個人來講鍾意男女校多D,九龍塘小學口碑一向唔錯.

德望...因一條龍和學術上也高KTS幾班...

Unless you want to repeat the battle again after six years and continue to put pressure on your kids, I will choose GHS because it is backed up by its secondary school. Kids may have a great development change over six years. May be good or may be bad. How can you gurantee your kids who will be the elite pupil? GHS is not a pressurized school. The Good Hopers enjoys their school life very much.

Just a kind sharing

誠然,有中學 back up 是很好的,P.5 and P.6 時壓力少很多,退可守,進一樣可以攻,四平八穩,所以,我曾不只一次答過 "GH or KTS 問題",意見如下:

德望有中學,而德望中學是有名的中學之一,所以,入德望小學係好大路的選擇。

http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?tid=1242010&goto=newpost
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

不過,"大路之選" 不代表是 "必定之選",不同家庭,情況不同,不同家長,理念不同。

一個小朋友的成長和發展,追求的是甚麼樣的 life ,是很複雜的,是很深層次的問題。

KTS life 有其特色,如最終選擇 KTS life,是有可能比較適合其小朋友的成長和發展。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

"大路之選" 不代表是 "必定之選"===同意!

我當年就係放棄德望而揀KTS! 仲記得Ben哥句話.....
"KTS一定唔會令你失望!" --- It's really true!

原帖由 Ben2003 於 10-6-19 10:30 發表
不過,"大路之選" 不代表是 "必定之選",不同家庭,情況不同,不同家長,理念不同。

一個小朋友的成長和發展,追求的是甚麼樣的 life ,是很複雜的,是很深層次的問題。

KTS life 有其特色,如最終選擇 KTS life,是有可能比較適 ...

德望學術上會高KTS
可否詳細講講點?願聞其詳!
原帖由 sandymama99 於 10-6-18 16:56 發表
德望...因一條龍和學術上也高KTS幾班...

我都有興趣知點高幾班,學下人地d好野嘛!

原帖由 j63 於 10-6-22 17:19 發表
德望學術上會高KTS幾班
可否詳細講講點高?願聞其詳!

我都想知高幾班??點計出黎?
原帖由 j63 於 10-6-22 17:19 發表
德望學術上會高KTS幾班
可否詳細講講點高?願聞其詳!

我去年都都有同一問題, 最後因GHS有中學, 所以選咗GHS.

回想過去一年, 囡囡係GHS 讀得好開心, 功課不是太多, 因最後一節係功課堂, 大部份功課係學校已經做完, 不是個個星期默書, 測驗只在考試前才有, 沒有網上功課, P1 沒有學校課外活動, (P2 才可參加), READING REPORT 只是一個月一本, 但學校鼓勵閱讀.

反之, 開學一個月 (即10月)至現在, 曾跟其他學校, 包括KTS 比較, 它們每星期要交中, 英, 數網上功課, 參加課外活動, 數學10月已比GHS 難好多, 相對GHS, 中英數教得好有系統, 囡囡不需找補習, 而且還可以KEEP 住玩溜冰, 兩種樂器, CHOIR 等.  但聽高年級講GHS 3年級開始難, 但我相信其他一樣, 特別沒有中學那些. 因它們要谷好同學將來入名中學..

我覺得選學校最緊要小朋友喜歡, 看看小朋友性格, 學校方針是否你想那種.

GHS 并非外界想像那麼谷, 但係比較嚴, 可能每班人數多緣故, 如不嚴如何管那麼多的同學. 但同一時間也使小朋友明白每個地方都有規矩, 不做好罰..

祝各位可以為小朋友選到間適合的小學.