用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有玩眼睛的小朋友嗎?
go

有玩眼睛的小朋友嗎?

本想回覆有關小朋友玩眼,不過找不到,唯有另發話題。
文中提到小朋友因無聊所以玩眼,我覺得我們不單是無聊,是實際需要,好像其他人與別人打交道一樣無聊和需要。

剛看到一本書說自閉症小朋友玩眼是因為眼睛疲倦,需要找合適的處理方法,不過這方法不是其他人接納的,其實,給他一些發光物體便可給他充電,最好方法是給他一塊小鏡子看看便可。

若你的小朋友有這困難,請你試一試是否有效,然後回覆我。

謝謝

......

待我收到那本書時才告訴你吧;不過你可將他fing手的程況記下嗎?fing手和BB的哭聲都是一種表達方式,開心時fing手和緊張時fing手是不同樣子的啊!

原帖由 麻煩 於 10-6-17 13:09 發表
我想問一下fing手呢? 小朋友常邊扮火車聲邊fing手,不知怎辦?

......

請不要label我們「無聊」和那些人 label我們「自閉」一樣,fing手是我們一種表達方式,若fing手真是表達我們無聊,麻煩你和我們一起諗火車扮聲同fing手,增加我們的樂趣,帶我們走出自閉世界。(這是Son-rise programme的教學法

原帖由 麻煩 於 10-6-17 21:46 發表
佢係無聊時諗火車所以扮聲同fing手...已經5歲多了,叫極唔聽。

請問我想知什麼為之玩眼?我想留意一下有冇這些習慣,我個仔現在常常玩聲,以前大叫叫得多,把聲沙晒,唔知係唔係因為咁所以最近常常高8度講嘢。

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-6-17 01:23 發表
本想回覆有關小朋友玩眼,不過找不到,唯有另發話題。
文中提到小朋友因無聊所以玩眼,我覺得我們不單是無聊,是實際需要,好像其他人與別人打交道一樣無聊和需要。

剛看到一本書說自閉症小朋友玩眼是因為眼睛疲倦,需要找合適 ...

玩眼是將隻眼珠轉來轉去,有時好像鬥雞眼咁,我們大人話佢玩眼,不過書本說是他生理需要。

你小朋友最近玩聲,我覺得我都玩過,當時我每星期都因xx腺(我忘記是什麼腺)發炎要看專科,出不到聲,媽媽教我高8度講,有時底8度講,之後我們玩大聲、細聲,再後來學講故事,何時大聲、何時細聲、何時停頓,所以現在我講故事很棒的,不過與你對話就…唉!

原帖由 rvp 於 10-6-19 00:16 發表
請問我想知什麼為之玩眼?我想留意一下有冇這些習慣,我個仔現在常常玩聲,以前大叫叫得多,把聲沙晒,唔知係唔係因為咁所以最近常常高8度講嘢。

...

都係一個好方法wor
原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-6-19 01:21 發表
玩眼是將隻眼珠轉來轉去,有時好像鬥雞眼咁,我們大人話佢玩眼,不過書本說是他生理需要。

你小朋友最近玩聲,我覺得我都玩過,當時我每星期都因xx腺(我忘記是什麼腺)發炎要看專科,出不到聲,媽媽教我高8度講,有時底8度講,之後我們玩 ...

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-6-19 01:21 發表

你小朋友最近玩聲,我覺得我都玩過,當時我每星期都因xx腺(我忘記是什麼腺)發炎要看專科,出不到聲,媽媽教我高8度講,有時底8度講,之後我們玩 ...

你媽媽是有人教她的嗎?簡直天才媽媽,當中一定是有著一種偉大的愛才能做到有這麼多好方法。

我媽媽真的是天才媽媽,她有很多事都師自通;此外,她常把很多字倒轉來說,若她仍在世的話,可能她會說「因為我也是A仔」,A仔的特質是「只要愛那件事,就會很專注,排除萬難,接納、認識、改變、擁有…」
我們要向A仔學習。

原帖由 xixi1218 於 10-6-20 21:11 發表

你媽媽是有人教她的嗎?簡直天才媽媽,當中一定是有著一種偉大的愛才能做到有這麼多好方法。很佩服,很值得我們學習。

請看http://www.youtube.com/watch?v=f15JexiQt4U&feature=fvst

搖身,fing手是緊張的表現,一般人都有緊張表現,為何自閉症人士不可有?要解決這問題,唯有先解決緊張問題。
原帖由 pipi331 於 10-6-21 00:01 發表

Floor Time - Dir 都有類似ge講法.  

不過, 當時人玩無聊時, 可能已入定, 唔比人地加入/唔受人玩.... 好似我家a仔, 佢會趁我比班大人唔得閒招呼佢時玩無聊, 真系吹佢唔漲... 不喜勿插. ...

What is 不喜勿插?
原帖由 pipi331 於 10-6-21 00:01 發表

Floor Time - Dir 都有類似ge講法.  

不過, 當時人玩無聊時, 可能已入定, 唔比人地加入/唔受人玩.... 好似我家a仔, 佢會趁我比班大人唔得閒招呼佢時玩無聊, 真系吹佢唔漲... 不喜勿插. ...

我小朋友都有玩眼的情況出現,成日眼啤啤,啤住D線條。其實,係咪要阻止呢?

如果話得聽便不要自閉了,可不需理會,除非你不喜歡他這樣做。
他玩眼時,你可他一塊小鏡子,看看是否有效,然後告訴我們,因為我們不能盡信書。

原帖由 patming 於 10-6-25 14:44 發表
我小朋友都有玩眼的情況出現,成日眼啤啤,啤住D線條。其實,係咪要阻止呢?

我小朋友兩歲多係感統失調,所以出現玩眼,導師話佢對線條敏感,我同佢番左一排感統的playgroup,佢無玩一排(半年),依個月又玩番,所以好擔心。

依家佢玩眼,我叫佢唔好,佢好似知衰咁,會停。
我有聽你講,俾塊鏡佢,佢真係會停,但我覺得只不過係轉移佢的注意力,俾件玩具佢,佢都一樣會停。

你的小朋友真好啊!若果是感統失調,玩眼是他有需要,導師有什麼建議?

原帖由 patming 於 10-6-25 15:10 發表
我小朋友兩歲多係感統失調,所以出現玩眼,導師話佢對線條敏感,我同佢番左一排感統的playgroup,佢無玩一排(半年),依個月又玩番,所以好擔心。

依家佢玩眼,我叫佢唔好,佢好似知衰咁,會停。
我有聽你講,俾塊鏡佢,佢真係會停,但我覺得 ...

我有同導師講,導師反問返我係咪有乜野改變,令佢玩番眼。我就諗可以刷少左身,因為一來見到佢有進步,鬆懈左。二來天氣熱個身無咁爽,無咁好刷。導師就話要刷番身,同分散佢的注意力,要搞到佢唔得閒玩眼,但佢唔得閒,即係我唔得閒,我無佢咁好精力。

做亞媽真係成日唔得閒啊!導師有沒有說小朋友自己刷更有效?

對不起,我只說了書本上講用鏡,若果是我媽媽,她會說:「很倦了,合上眼睛數10聲再繼續吧!乖女。」她從來沒有題我正在做了什麼不好的事。

原帖由 patming 於 10-6-25 16:05 發表
我有同導師講,導師反問返我係咪有乜野改變,令佢玩番眼。我就諗可以刷少左身,因為一來見到佢有進步,鬆懈左。二來天氣熱個身無咁爽,無咁好刷。導師就話要刷番身,同分散佢的注意力,要搞到佢唔得閒玩眼,但佢唔得閒,即係我唔得閒,我 ...

由於我小朋友得兩歲多,未識自己刷身。
要佢合眼作休息,等我試下先,謝