用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘聖家 vs 九龍塘官立 vs 舊油天
go

九龍塘聖家 vs 九龍塘官立 vs 舊油天

how you rank them ?  any comment ?

1. 聖家
2. 舊油天
3. 九官

原帖由 fatbb_mama 於 10-6-16 12:01 發表
how you rank them ?  any comment ?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

any reason why 聖家 better than 舊油天 ?

我朋友的囡囡讀聖家的, 我覺得此校學術好, 校風好, 但就好谷, 功課超多, 另外聖家中學又是英中, 同樣是好學校. 所以我選她為首選.

至於油天就真係靠家長啦, 我有另一朋友的囝囝今年六年級, 成績一般, 現在都煩緊升中問題.  另外新油天好過舊油天, 因讀書氣氛比舊校濃厚.

原帖由 fatbb_mama 於 10-6-16 12:24 發表
any reason why 聖家 better than 舊油天 ?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

how about 九官 ?

我都prefer 聖家,因為有英中可升,只要保持在前50/60就得.而油天and九官就六年都有壓力,如果考得唔好就唔知派去哪?

我都prefer聖家。記憶中九龍塘官立即是農圃道官立小學,是嗎?

如果係女女, 我都會選聖家, 因聖家校風幾好。
但如果係囝囝, 我就會選舊油天, 雖然係好谷, 但始終舊油天的名氣較大, 而且學術好, 派位唔錯。

agree.  油天名氣大過九官好多. 所以九官在後.

原帖由 cclbaby 於 10-6-16 17:03 發表
如果係女女, 我都會選聖家, 因聖家校風幾好。
但如果係囝囝, 我就會選舊油天, 雖然係好谷, 但始終舊油天的名氣較大, 而且學術好, 派位唔錯。

我說的是舊油天名氣大,不是新油天。所以我是會選舊油多過九官。

原帖由 Fionyiu 於 10-6-16 20:54 發表
agree.  油天名氣大過九官好多. 所以九官在後.

我想update下你, 現在d家長都prefer新油天多過舊, 因為升中成績新油天已同舊油天看齊了, 另外新油天論環境, 論設施, 論讀書氣氛, 論師資都優勝過舊校.  所以現在d家長都寧願選新油天.

家長們, 你們不妨到這兩間學校看看, 再作比較.

原帖由 cclbaby 於 10-6-16 23:24 發表
我說的是舊油天名氣大,不是新油天。所以我是會選舊油多過九官。

雖然新油設施好好多,但我好識好多家長仍然prefer舊油天,因功課較少,較活動教學,我自己覺得舊油的老師非常好,相信新油都係,但話新油師資好過舊油我就不同意了,這問題太主觀了,很難比較。

原帖由 Fionyiu 於 10-6-16 23:48 發表
我想update下你, 現在d家長都prefer新油天多過舊, 因為升中成績新油天已同舊油天看齊了, 另外新油天論環境, 論設施, 論讀書氣氛, 論師資都優勝過舊校.  所以現在d家長都寧願選新油天.

家長們, 你們不妨到這兩間學校 ...

我有兩三個朋友的兒子也是讀舊校的, 一個今年5年級, 另外兩個是六年級, 佢地都不約而同咁對我說舊校現在已經沒有以前咁好, d老師係prefer家長教定小朋友智識, 讀書氣氛真的不濃厚, 所以佢地都不是太prefer我選這校, 反而recommend我選新油天.  我沒有需要講衰舊校而提高新校, 我只是想將其他家長既意見同bk媽媽分享.

原帖由 rookiemom 於 10-6-17 07:24 發表
雖然新油設施好好多,但我好識好多家長仍然prefer舊油天,因功課較少,較活動教學,我自己覺得舊油的老師非常好,相信新油都係,但話新油師資好過舊油我就不同意了,這問題太主觀了,很難比較。

...

其實設施新並不是最重要的一環, 應該要看重教學的質素才是最正確。我自己覺得舊油天是好的。因我有很多朋友的仔女+親戚仔女都在這學校就讀,而且中學派位唔錯,相反新油亦有朋友仔女在讀, 但教學始終不及舊油。

原帖由 rookiemom 於 10-6-17 07:24 發表

...

但話新油師資好過舊油我就不同意了,這問題太主觀了,很難比較。...

舊油特意從國內請優秀的普通話老師教拼音, 我知道有D名校中校都沒做到這一點, 從這一點看,令我相信舊油非常重視學校的師質.

won't consider 新油, so need not to discuss it...