用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無細仔或細女讀梗小學
樓主: 毛豆豆
go

有無細仔或細女讀梗小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 stccmc 於 10-6-24 13:11 發表
考Starters 唔係要五歲咩?唔係跟唔跟得上某校某課程,而係有得選擇下,一定係大仔大女著數。如果細仔考全級第十,同一個小朋友做大仔的話便考第一,只會有讚,點解唔做? ...

考Starter可以返深圳。

可能樓主是感覺家人給了壓力,如果女女沒問題,便順其自然。

學習是要持續努力,大仔大女的分別應是精力和體能佔優而已。

簽名被屏蔽

既然人地話冇分別,不如請佢試下跳班又好,幾歲考大學都好,再講呀.

原帖由 stccmc 於 10-6-24 21:21 發表

為乜呢?  Starter 都要寫,串字,三歲學緊 ABC 就要寫和串字?  就算得,代表乜?好似字咭派的孩子兩歲就識幾百字,又如何?  小一小二考mover 或 flyer好過!

你明不明我的 logic 呢?  同一個孩子,大一年讀同樣課程,一定好D,何樂而不 ...
無知是福

囝囝算細仔,高小考全級頭幾名。
將來小六開學時都未夠十一歲,

但係,如果有得再揀,我會俾佢做大仔。
因為,咁樣佢會有更多童年生活,他個性還很bb,很喜歡玩。

時間多了出來,他可以學更多課外知識和有更好的語文基礎。
且可以更輕鬆去做他喜歡的其它自由創意活動。

時間可以回去,我一定俾佢做大仔。
‹ 上一主題|下一主題