用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無細仔或細女讀梗小學
go

有無細仔或細女讀梗小學

好多人話小朋友做細仔或細女上到小學時好吃力, 請問你地小朋友有無呢d問題? 因為我家姐叫我大女係幼稚園repeat, 但係我同老公覺得佢依家k1都無咩問題, 個個月老師做評估都取得高分, 希望各位媽媽或爸爸給予意見.

原帖由 毛豆豆 於 10-6-16 03:16 發表
好多人話小朋友做細仔或細女上到小學時好吃力, 請問你地小朋友有無呢d問題? 因為我家姐叫我大女係幼稚園repeat, 但係我同老公覺得佢依家k1都無咩問題, 個個月老師做評估都取得高分, 希望各位媽媽或爸爸給予意見. ...

細仔(12月), 我覺得不是太吃力.

我個都係超細仔,完全冇問題!
wbmom

簽名被屏蔽

無問題啦 我兩個細女(12月尾)升小一果時學習上一D問題都無

我女12月,小一&小二比較辛苦(學習成績ok,係自理方面),but小三(學業ok,自理都ok).
我朋友仔仔12尾,成績超班馬,
我另一朋友都係12月,but媽媽要佢遲一年入學做大仔,
小一---小三成績不錯,之後-------每下愈況,

簽名被屏蔽

thank you for all your comment.

原帖由 毛豆豆 於 10-6-16 03:16 發表
好多人話小朋友做細仔或細女上到小學時好吃力, 請問你地小朋友有無呢d問題? 因為我家姐叫我大女係幼稚園repeat, 但係我同老公覺得佢依家k1都無咩問題, 個個月老師做評估都取得高分, 希望各位媽媽或爸爸給予意見. ...

都要睇下小朋友本身之性格, 細仔/ 細女未必一定唔會早熟. 不是由成績去決定, 而是性格.  

初小問題不大的. 高小問題會大一D. 亦唔係成績問題, 是"穩定性"問題. 而且小學唔會比妳輕易留班. 我仔學校要"細仔" and "成績差", 要合乎兩個條件家長才可要求留班. 讀遲一年, 未必有jetso, 但一定唔會蝕底.

真係要睇性格,太bb不可.思想要成熟一些.
反而我覺得自理方面唔太緊要.就算有些大仔. 到小五六咪一樣冇咩自理能力,特別係男仔...講真,個個都鍾意玩啦...就算大人都唔一定自理能力好,,
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

睇人既,我阿女11月既,全班最細.但讀書無問題WOR~

真係想吓你想點,我女兒是細囡,幼稚園時無問題,入了小學都可以。現在升小四,但我卻有點後悔當年沒有讀多一年幼稚園。
雖然她能勝任小學學習,但是她的好朋友遲她十天出生,學習能力比女兒更高,但他父母選擇讀多一年幼稚園,遲一年入小學,的確輕鬆很多很多。
學習是一生,一但入了小學,無得返轉頭,遲一年又甚麼問題,相反他大了一年他的心智、理解能力、社交能力等都更成熟,更能事半功倍,為甚麼唔好好順用在這制度下,細仔細女明明可以選擇一個更有利的學習先天條件,為甚麼要放棄呢?

簽名被屏蔽

我個都算係細仔,但佢d成績ok喎,上學期仲係全班第三 佢讀果間係大埔都唔錯架

朋友兩個仔都係repeat K2, 大仔今年考到宣道, 細你今年repeat k2, 學校評估佢仔仔都無問題, 但佢想考小一有把握d, 原來真係ga

亞B係細女, 11月出生, 數學就差d, 如上學期教
(      ) +8=15, 就教極都唔識, 到下學期, 再同佢計, 唔洗點講, 自己識做. 其他科ok!

如去一些程度深小學, 細仔細女係辛苦d, 所以有好多直情唔收(私立&直資), 返正果d小學仲有大把學生報讀.

不過識得媽咪個仔讀完k2, 去了優才讀小1, 間學校程度都唔淺, 睇番小朋友本身能力.

我個大仔係4月出生, 都算大仔, 讀小1係有優勢, 跟著上到去中段小3, 年尾出生既同學, 都追番上去.

醒目開學勳章

其實現在好多細仔細女, 做緊大仔大女的學習頂目, 三、四歲考Starters, 六歲考三級ABRSM....

簽名被屏蔽

我仔就係人辦(12月細仔)成績雖然冇問題但付出的比大仔多好多.
我女又係12月,我比佢做大女,可以用輕鬆來形容.

原帖由 stccmc 於 10-6-24 13:11 發表
考Starters 唔係要五歲咩?唔係跟唔跟得上某校某課程,而係有得選擇下,一定係大仔大女著數。如果細仔考全級第十,同一個小朋友做大仔的話便考第一,只會有讚,點解唔做? ...
無知是福