用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教VS英華,請給意見!
go

高主教VS英華,請給意見!

先謝!

高主教

原帖由 carcar000 於 10-6-15 23:21 發表
先謝!

住kln, 讀kln; 住hk, 讀hk

如果區住地區唔係問題,小朋友在那兒讀書便搬到那兒,咁揀邊間好呢?!

英華

醒目開學勳章

I will choose 高主教 as it becomes a boy/girl school now.
The kids can have a balanced development environment.
Also, I am interested in its teaching method on Chinese which can make the kids easier to memorize some complicated Chinese words.

兩間都是好學校.  agree with 仔仔錫錫你.
原帖由 仔仔錫錫你 於 10-6-16 00:55 發表
住kln, 讀kln; 住hk, 讀hk
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

兩間都是好學校, 吾容易考, 所以考咗先箅 la.

我個人會揀高主教, 英文男女小學, 兩間都有英中, 但高主教在 Net 12, 就箅六年後揀碌波波, 灣仔有很多 top 英中, 始終有利 D.

原帖由 carcar000 於 10-6-16 03:06 發表
如果區住地區唔係問題,小朋友在那兒讀書便搬到那兒,咁揀邊間好呢?!

如果搬唔係問題, 我會搬去近自己返工(hk/kln)再決定小朋友那兒讀書.  雖然學校係好重要, 不過如果缺乏父母幫助都會打個折扣, 所以我會搬近自己工作地區省回交通時間來照顧小朋友.

英華好難考的.  考到當然揀佢啦.  林校長是一位好有heart既校長.  入到此校也是你孩子的福氣.

原帖由 carcar000 於 10-6-16 03:06 發表
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

二選 一,我選高主教,男女校。
如果係因為個校長而讀,校長退休咁點呢?

Jack0128,

當然不是因為個校長而讀啦, 你誤會左啦, 但林校長確是一位有heart去教好學生, 搞好學校既一位好校長.  我相信就算他日林校長退休, 佢既辦學精神仍會長存於英華.

原帖由 Jack0128 於 10-6-16 21:16 發表
二選 一,我選高主教,男女校。
如果係因為個校長而讀,校長退休咁點呢?

論程度和難考度, 我覺得英華高D (純粹個人感覺),

但俾我揀, 我會選高主教, 因為我很抗拒純男校, 二來高主教在net 12, 唔想直升中學的話, 同區有很多其他選擇.

Both are very good schools, really.
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

原帖由 Fionyiu 於 10-6-16 22:44 發表
Jack0128,

當然不是因為個校長而讀啦, 你誤會左啦, 但林校長確是一位有heart去教好學生, 搞好學校既一位好校長.  我相信就算他日林校長退休, 佢既辦學精神仍會長存於英華.

...
我都認為係。好多時,前朝既定路線未必會變,尤其當大家見到成績出現。正如鄧小平香左好耐,但中國仍繼續開放改革路線,絕不會回頭大鑊飯年代。

高主教

高主教  VS  英華
天主教  VS  基督教
男女校  VS  男校
NET12 VS  NET 40
傳統      VS   傳統 + 活動

咁校風,教學程度,辦學理諗,家長參與程度,升中情況,所屬中學成績,學習愉快程度,功課量,考試測驗的比較又如何?

Hi,

路過見到此topic, 想問問會否比女兒讀高主教因覺得男女比例不太平均.

Both are good school.  Pick one that suit your son.

Based on my observation during the school interview, YW's kids are relatively more active, vocal & sportive.  RC's kids are very discipline & polite.  I have a friend studying in RC, the comment is also very good.

I hava picked YW though I live in HK Island.  I will not move to Kln side as I have arranged the nanny bus already.  I am OK with boy school, no preference on religion.  Most importantly, my son is a active boy and love all kinds of sports which suit YW more.

英華also.