用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 2010小一家長呢邊呀!!!!
樓主: 好命婆
go

2010小一家長呢邊呀!!!!

thks!

原帖由 MamiFlorence 於 10-9-8 22:07 發表
hihi 各位媽咪:我今天打去1011通告內的查詢電話,原來是一間出版社公司透過學校sell佢地的網上學習服務,參加與否隨個人需要而定,故不必一定參加。
另我亦致電仔仔班主任查詢,她亦表示參加與否隨個人需要而定,故不必一定參加 ...

我都有留意到, 唔知係咪真既呢?

原帖由 Sarah.hk 於 10-9-8 22:37 發表
大家有沒有留意到IT-EDU 1011 通告寫有學費資計劃(即當完成八成課程,可申請退回80%學費),不知道是否指政府資助的持續進修基金,但映像中這只適用於成人. ...

好命婆& Sarah.hk,
我估計refund純粹是該公司的promotion策略/優惠,若能完成80%,那間公司會出支票退還部份款項。

未必是哪間公司, 有時學校為了鼓勵同學積極參加activities, 學校都會俾部份資助

因為小一功課不是很多, 我覺得都可以不防一式

原帖由 MamiFlorence 於 10-9-8 23:05 發表
好命婆& Sarah.hk,
我估計refund純粹是該公司的promotion策略/優惠,若能完成80%,那間公司會出支票退還部份款項。

many thanks MamiFlorence  

原帖由 MamiFlorence 於 10-9-8 22:07 發表
hihi 各位媽咪:我今天打去1011通告內的查詢電話,原來是一間出版社公司透過學校sell佢地的網上學習服務,參加與否隨個人需要而定,故不必一定參加。
另我亦致電仔仔班主任查詢,她亦表示參加與否隨個人需要而定,故不必一定參加 ...

我都會試下呀....尤其是可以退返80%.....計落唔貴呀

原帖由 RoyceMa 於 10-9-9 09:46 發表
未必是哪間公司, 有時學校為了鼓勵同學積極參加activities, 學校都會俾部份資助

因為小一功課不是很多, 我覺得都可以不防一式

mee too!!
原帖由 Himby 於 10-9-9 10:07 發表
我都會試下呀....尤其是可以退返80%.....計落唔貴呀

請問72號通告是什麼?  我找不到呢!

72號通告是關於早讀計劃的詳情。

原帖由 fishkar 於 10-9-9 20:50 發表
請問72號通告是什麼?  我找不到呢!

容容今日病咗, 返唔到學!

Hope your daughter get well soon!

原帖由 好命婆 於 10-9-10 10:58 發表

Get well soon!

回覆 170# 好命婆 的文章

Get well soon!

盡量俾她在家休息下,保重!

容容冇乜事丫嘛? 希望佢快D好返!!!

1C班溫馨提示
常識科要帶的學生相,問左廖老師,由於學校未派學生相,用幼稚園的學生相得喇,唔駛專登出去影架!

多謝大家關心! 容容好返好多, 不過就輪到細佬啦! 好彩睇咗醫生話唔係流感, 咁都冇咁驚
報吓料先,  英文講座, 真係冇乜特別, 有3張notes, 大概都係講借書程序, 點樣同小朋友睇書, reading bag裡面要有啲乜等等.. 我諗到時會再有通告通知。

另外你哋幫小朋友報咗咩課外活動吖? 我就報咗拉丁舞, 畫班, 游水&長笛, 老公話好似多咗啲...驚囡囡應付唔倒, 但佢話呢幾樣都想學喎!

最後我什麼都無報到, 因為本身都學緊畫畫, 游水, 琴.....不想特登留校

至於長笛, 我都想參加, 但因囡囡大牙未生番, 吹笛會漏風, 所以打算等佢下學期先再決定學

原帖由 好命婆 於 10-9-11 21:51 發表
多謝大家關心! 容容好返好多, 不過就輪到細佬啦! 好彩睇咗醫生話唔係流感, 咁都冇咁驚
報吓料先,  英文講座, 真係冇乜特別, 有3張notes, 大概都係講借書程序, 點樣同小朋友睇書, reading bag裡面 ...

我想問下各位媽咪呢,星期五有冇收到綠色既中文工作紙(五、六),係講筆順既....係先橫後直果到呢,老師教同學仔全部橫哂先直(e.g.個「王」字要寫左「三」先寫「|」;個「土」字就寫左「二」先寫「|」),同平時既寫法好似唔同wo...唔知係咪小朋友聽錯呢....

醒目開學勳章

Thank you!

原帖由 Himby 於 10-9-11 14:43 發表
1C班溫馨提示
常識科要帶的學生相,問左廖老師,由於學校未派學生相,用幼稚園的學生相得喇,唔駛專登出去影架!