用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考完試啦。。大家戰績如何?
樓主: Vinyny
go

考完試啦。。大家戰績如何?

BINGO!!!

原帖由 cherriemama 於 10-6-17 23:16 發表
OK la! 好滿意! 好滿意!

醒目開學勳章

阿女未派卷丫, 應該聽日開始堂上 check 卷, 到時就知幾多分啦, 上次小測因為病左, 考得都唔係太理想, 希望今次考得好 d , 總成績可以拉高番少少啦........

原帖由 Heidi媽 於 10-6-21 10:06 發表
careless mistake 絕對不是P.1的專利, 我啲P.3嘅仍然是錯漏百出!

我個女四年班都重有,絕對唔係小一專利。:

P3, 分數滿意, MATHS終於拎返8字頭.
名次未知, 如果係前1/3, 我就老懷安慰lor.

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-15 21:21 發表
囡囡P.2派晒卷,老師好快手@@
全部9字頭,最高常識99,
中文,數學95,最低英文93.5
之前幾辛苦都係值得^^

請問你用什麼方法教囡囡可以拿倒好的成績,因小兒就快升P.1,本人十分擔心,謝謝!

我諗都係八二定理.....
如要攞八十分,用兩成力可以.
另外個二十分,用多八成力啦都未必得.
兩成人頂尖,八成人平平.

凡事要收穫必要付出,世間上有聰明的人,但沒有不勤力而成功的人.
各有前因莫羨人,做好自己本份,好就bonus,唔好都唔好比太大壓力小朋友.

親眼目見my friend由小唔比小朋友看電視,唔知NDS係乜,K2開始日日額外做中英數各10頁練習,另學野六七様,現P.2成績好好,全級十幾.
你想唔想咁?

原帖由 go111kmf 於 10-6-21 21:49 發表

請問你用什麼方法教囡囡可以拿倒好的成績,因小兒就快升P.1,本人十分擔心,謝謝!
無知是福

醒目開學勳章

最大幫助係最老土果句:上堂留心,佔左90%
之後10%你可以同佢重溫一次,多睇書(課外)
另外一些興趣班都可以輔助到佢,例如phonics(有讀,串作用)
你囝囝P.1可以學珠心算打底,(計算快而準)
不過最重要都係上堂一定要留心,獲益好大
原帖由 go111kmf 於 10-6-21 21:49 發表

王國會長

92全級43, 份卷好淺嗎?

原帖由 silvia_ng 於 10-6-21 00:09 發表
我地學校如果平均分90分, 都考唔到50名以內。我仔上次有92, 但已經全級43啦...我都覺好似太過激烈了...D名次有時都會攪到家長幾瘋狂...

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-6-21 22:41 發表
92全級43, 份卷好淺嗎?

一年班時,平均分96,全級第十,所以 92全級43都好正常。

醒目開學勳章

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-21 22:41 發表
最大幫助係最老土果句:上堂留心,佔左90%
之後10%你可以同佢重溫一次,多睇書(課外)
另外一些興趣班都可以輔助到佢,例如phonics(有讀,串作用)
你囝囝P.1可以學珠心算打底,(計算快而準)
不過最重要都係上堂一定要留心, ...

我都覺得最緊要係上堂留心, 再加上平時俾心機做功課, 咁就算到考試都唔會溫得好辛苦~~ 我個仔有兩科平時已經冇乜問題, 到考試用O左最少時間溫, 但成績就最好, 反而另外O個兩科就用O左2個weekend 去溫, 溫足成日先至叫做OK, 但相比起好O個兩科都仲有一段距離....

醒目開學勳章 王國長老

得一句 "上堂留心聽書".

我係考試前兩個禮拜分段同佢默返晒課文內比較深既生字, 因為生字會常用, 作句又好, 填充都好, 絕對會用得返.

之後都係 hea , 到考每科前一日就拎返校內工作紙同作業俾佢做多一次, 做完出黎已經知佢識幾多, 衰係邊度, 跟住抽幾題同佢解釋, 最尾收工.

睇囡囡做完晒 d 工作紙, 預計到佢數學仍然係弱, 英文理解好左, 中常一直都唔使擔心, 會係預計之內, 最終我計到總平均分係 91.xx.

其實最重要係平時小朋友做功課時家長肯放手, 由得小朋友錯, 開學頭兩個月係適應期就跟一跟, 之後真係有錯就由得佢, 等老師去改, 等小朋友做改正, 改完又錯等佢再改, 再錯先出手執佢.

我有朋友就係太緊張功課, 不容有錯, 要全部做到岩晒咁交, 最終出黎既成績係滿江紅......

不容有錯.....即係有機會係家長講埋答案俾小朋友知, 咁照抄一定岩喇, 其實小朋友原來係唔明唔知點解要咁做, 老師見佢全部岩晒就大安旨意顧少一個, 因為佢識嘛, 到老師要抽人上課後班佢小朋友實無份, 老師覺得佢無問題, 點知最大問題就係佢, 考試出黎係全班尾幾, 去到呢個時間老師先執佢入補習班.

到我朋友同我傾時, 佢先知自己用錯方法, 唔係唔緊張小朋友成績, 而係唔好要求全部岩晒咁交.

依家佢係放手由得小朋友錯, 錯左返黎等佢改正, 終於知道小朋友弱項係邊, 再著手搵專科補習.

所以你話有咩方法可以拎到好成績, 一係就中英數勁上補習班, 一係適當地放手等小朋友去試去碰釘, 否則小朋友唔識得去長大, 全部依賴左父母去跟, 等小朋友碰完釘後家長再出手去搵補習又好, 自己嘔血地跟都好, 總之真係要靠小朋友自己去領悟囉.

我所講未必係岩, 你可以當參考.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 brian61950 於 10-6-21 22:40 發表
我諗都係八二定理.....
如要攞八十分,用兩成力可以.
另外個二十分,用多八成力啦都未必得.
兩成人頂尖,八成人平平.

凡事要收穫必要付出,世間上有聰明的人,但沒有不勤力而成功的人.
各有前因莫羨人,做好自己本份,好就 ...

你真係講中晒我個囝.
佢真係出3/4成功力, 攞8x/9x分.但名次只有中上,如想再攞高分d & 名列前茅的話, 真係加多幾倍努力.
唔通真係要放棄晒d娛樂時間.

醒目開學勳章

我覺得適當,適量既娛樂時間就夠
我囡囡星期一至五係冇玩既時間既
每日唔係學野就係做功課,(根本時間都唔夠用....點玩 )
但星期六下午+星期日全日都係佢既feel time
我地會帶佢去玩,睇戲,單車,游水,羽毛球or去x險樂園...
總之佢想玩咩就咩
小朋友係仲需要玩既時間,但係唔係日日
佢要好清晰知道幾時要認真學習,咩時候先可以去玩
只要兩者配合得好就ok,
另外好重要既一樣係只要留心聽書
咁可以大大增加你玩既時間

原帖由 HIN2003 於 10-6-22 11:17 發表

你真係講中晒我個囝.
佢真係出3/4成功力, 攞8x/9x分.但名次只有中上,如想再攞高分d & 名列前茅的話, 真係加多幾倍努力.
唔通真係要放棄晒d娛樂時間. ...

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-22 12:27 發表
我地會帶佢去玩,睇戲,單車,游水,羽毛球or去x ...

佢就係WEEKDAY唔認真, 每天要我放工返黎同佢埋尾. 講左好多次要佢自己攪掂先, 佢都唔聽.
到WEEKEND又出左去學興趣班.

多謝各位媽咪的分享, 我借呢個地方總結一下今年度囝的成績
等我回顧及糾正一下錯誤
上學期除了常識出現意想不成的錯誤外,全部科目都滿意
下學期啱啱考的昨天知道分數, 三個字評語不滿意
因為英文只拎到88分, 其他科目都算滿意, 但英文我非常不滿意
原因是上學期考了全班第一98, 下學期退步了咁多, 原來囝有一填空題忽然唔識串字, 他用了剩餘的所有時間來思考, 於是全張卷没有覆卷, 出現了careless的錯而没有發現並改正

因為這次考試, 我和囝也拿到了經驗, 原來呢個方法是錯誤的, 為了一個二分的題而没有時間去檢查大錯而特錯, 丟了玉米撿了西瓜。
希望我講出來與各位媽媽分享, 好多嘢要睇臨場的表現, 要識得執生
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-22 12:27 發表
我地會帶佢去玩,睇戲,單車,游水,羽毛球or去x ...

我個女都係星期一至五都唔夠時間用,
放學後做功課兼學野,不過唔係日日學,連食晚飯,夜少少再食生果,每晚都要十一點幾先訓到,第朝六點幾起身返學,睇見佢咁真係肉都赤埋,所以星期六、日多數比佢feel下,個人都冇咁易傻,不過學校四測二考,有時臨近測、考唯有feel少的,比心機溫習。

改正一下~

原帖由 grace_xian 於 10-6-22 15:17 發表
多因為這次考試, 我和囝也拿到了經驗, 原來呢個方法是錯誤的, 為了一個二分的題而没有時間去檢查大錯而特錯, 丟了西瓜撿了芝麻
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章

原帖由 grace_xian 於 10-6-22 15:21 發表
改正一下~

呢d就係考試技巧~~ 呢樣o野係好重要! 我成日同個仔講, 讀書考試想高分, 第一係要明白課程內容, 第二就係要小心~~ 考試o既時候唔小心, 唔覆卷, 又或者唔好好安排答題時間(即係唔識就由得佢先), 你讀得幾熟都冇用. 呢d技巧學校老師未必會教, 但做學生o既一定要識!!

醒目開學勳章

仲有一樣o野好緊要, 考試前一定要早睡~~ 特別係考數學之前o個日, 最好早過平時訓, 等第二日精神d, 頭腦靈活d!

上個學期本來有全級第4名.  今次衰哂.......

妳地有冇見過d人供詞造句,成句唔見咗題目個詞語!咁同冇做有
乜分別。成題12分冇咗!妳地話大唔大鑊?