用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足可入精英班嘛?
go

專注力不足可入精英班嘛?

小兒九月升小一啦, 佢係專注力短暫, 前庭系統遲鈍, 成日坐唔定.. 性格衝動.. 但若果佢有興趣既野, 佢又可以專注得好耐喎...

但另一方面測試又顯示佢既記憶力好好, 快人兩至三年, 讀書不成問題..

評估中心出左個report 要send去學校, 等學校可以做跟進.. 個report 係要跟進言語治療, 情緒行為...

我應該點做? 比學校知佢有以上問題定係唔比佢地知?

小兒由k1 開始, 老師都話佢學野比同齡孩子快, 但又坐唔定, 專注力短暫, 唔識同人相處...

咁若果比左個report學校, 會否影響佢不能入精英班 ?

我應該點做.... 比 ? 唔比 ?

"精英班" 真是咁重要 ?????

bbwai,

你要真的衡量入精英班重要? 社交技巧及人關系重要? EQ重要? 咩嘢??重要.... 每個家長睇法都有不同。

我自已覺得社交技巧及人關系將來發展影響重要啲。

原帖由 bbwai 於 10-6-15 16:50 發表
小兒九月升小一啦, 佢係專注力短暫, 前庭系統遲鈍, 成日坐唔定.. 性格衝動.. 但若果佢有興趣既野, 佢又可以專注得好耐喎...

但另一方面測試又顯示佢既記憶力好好, 快人兩至三年, 讀書不成問題..

評估中心出左個rep ...

我都覺得依班小朋友社交小組重要過精英同埋test資優

原帖由 Skywan 於 10-6-17 18:11 發表
bbwai,

你要真的衡量入精英班重要? 社交技巧及人關系重要? EQ重要? 咩嘢??重要.... 每個家長睇法都有不同。

我自已覺得社交技巧及人關系將來發展影響重要啲。

...
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

請恕冒味,為何不可以同時入精英班,參加社交小組及test資優呢﹖我小朋友還小,我沒有經驗,只是好奇一問。

原帖由 anhemama 於 10-6-20 23:55 發表
我都覺得依班小朋友社交小組重要過精英同埋test資優

升小一就已經分配精英班???