用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無小朋友學左e.nopi多過兩年?
樓主: Denise_Chan
go

有無小朋友學左e.nopi多過兩年? [複製鏈接]

我咋日幫呀囝報咗名,Basic Level 3,但critical Level 1,但我報個間centre只有三個導師,其中一個係教english, 真的不知好唔好,可唔可以分享你o地小朋友在邊間centre學呀???係咪其他centre都係咁小導師呢??

醒目開學勳章

回覆 21# siusung 的文章

我仔讀果間centre仲細間,好似只有1個導師,2個classroom.

咁進度ok嗎?最緊要係學到野~我望過我報個間centre只有一間房和一個凹位放咗一張桌椅,感覺好似好簡陋咁!!

原帖由 lalacat 於 10-6-18 11:54 發表
我仔讀果間centre仲細間,好似只有1個導師,2個classroom.

我而家都心大心細唔知停唔停下好, 實在去得太快..... 停,我又驚我到時無咁好恆心日日叫佢做數, 唔停一陣p1 計除數都無用啦, 學校都未教到

原帖由 mmak 於 10-6-16 11:38 發表
ballball,

你要留意....

我囡計咗除數之後, 竟然忘記了"+" "-" 數的計法, 更會mix up 咗......

本野印係印得幾精美幾吸引
不過我覺得個進度都算偏慢,我個女二年班,數學佢仲做緊7加咩野等如9
我個女學得都開心呀,不過可能係因為太易所以佢做得好開心,佢成日都話想做番一年級d野,haha

ballball,

我都唔知停唔停好???

我囡讀到4月尾, 因5月開始要游水, 而且都覺得升得太快, 諗住停幾個月...
其實都有幾本workbook 在手未交回 仲可以keep 住做, 諗住雖然暫停上堂, 但都keep 住計數吖...

點知, 學校5月頭開始quiz 6月頭final Exam, 成個5月要溫書, 一本enopi 都無做過...
講真都係停咗一個月咋, 個囡竟然唔記得咗雙位 "+" "-" 數, 臨考之前先發現佢忘記晒....
平日數學佢有9X分... 今次得返80分

激C我.... 我原本想游水游到8月, 9月先再報返Enopi maths, 睇嚟要提早返去搵阿Joyce...
仲要叫 MISS 加返本 level 11 Basic 俾阿囡操吓......

原帖由 ballball411 於 10-6-18 13:49 發表
我而家都心大心細唔知停唔停下好, 實在去得太快..... 停,我又驚我到時無咁好恆心日日叫佢做數, 唔停一陣p1 計除數都無用啦, 學校都未教到

我小朋友現時三歲三個月﹐打算讓他學Enopi。請問現在就開始上﹐和四歲左右才開始上﹐會有分別嗎?什麼時候開始比較好和比較有效益呢?

個人覺得識寫晒0-9的數字就可以開始, 起碼數完佢會識寫個答案...我個囡都係k1開似學 (個時佢識寫晒數字, 但未學+-數..), assess完之後就basic Level 2, critical Level 1..而家K2(學校已教+-數) 就basic level 6, critical level 4, 我都唔知標唔標準, 不過佢而家學校d識數我就唔駛跟lor ...入學要做assessment我唸同年齡無咩關係...

原帖由 ohmygosh 於 10-6-19 01:51 發表
我小朋友現時三歲三個月﹐打算讓他學Enopi。請問現在就開始上﹐和四歲左右才開始上﹐會有分別嗎?什麼時候開始比較好和比較有效益呢?
;-)

我的大女(P.1), 學了e.nopi 2年多, 現在是level15.
我地由kumon轉去e.nopi, 我自己覺得升唁升level,快/慢都要 depend on 小朋友本身, 不過 e.nopi 的工作量比kumon 合理. 我最buy 佢個CTM.

mmak,  
吓咁大鑊?咁睇黎唔 停得 喎, 我 做埋呢個lv12, 都要叫joyce 番 轉頭做下先得

原帖由 mmak 於 10-6-18 23:15 發表
ballball,

我都唔知停唔停好???

我囡讀到4月尾, 因5月開始要游水, 而且都覺得升得太快, 諗住停幾個月...
其實都有幾本workbook 在手未交回 仲可以keep 住做, 諗住雖然暫停上堂, 但都keep 住計數吖...

點知, 學校 ...

多謝你的分享。我個仔暫時只識寫01247﹔照你所講﹐都係要等小朋友識寫晒0-9再考慮。

另外想問﹐如果學緊enopi﹐第時還需要學珠心算嗎?

原帖由 iris0703 於 10-6-19 10:24 發表
個人覺得識寫晒0-9的數字就可以開始, 起碼數完佢會識寫個答案...我個囡都係k1開似學 (個時佢識寫晒數字, 但未學+-數..), assess完之後就basic Level 2, critical Level 1..而家K2(學校已教+-數) 就basic level 6, cr ...

我唸睇下你想要D咩啦...印象中珠心算都係不斷操計數, 論速度可能比enopi快d, 但我學enopi貪佢有critical thinking, 無咁悶, 如上小學可能才考慮轉奧數/學林那種...
你個仔3歲幾如學寫數字都會好快學曉, 睇定差唔多啦

原帖由 ohmygosh 於 10-6-19 23:42 發表
多謝你的分享。我個仔暫時只識寫01247﹔照你所講﹐都係要等小朋友識寫晒0-9再考慮。

另外想問﹐如果學緊enopi﹐第時還需要學珠心算嗎?
;-)

我都想比仔仔學可否pm給我你地學地點電話資料?有否九龍區介紹(如:官塘、藍田、九龍灣、將軍澳...)

我應該會讓他三歲半時先學enopi math﹐然後四歲左右再學珠心算

原帖由 iris0703 於 10-6-20 00:33 發表
我唸睇下你想要D咩啦...印象中珠心算都係不斷操計數, 論速度可能比enopi快d, 但我學enopi貪佢有critical thinking, 無咁悶, 如上小學可能才考慮轉奧數/學林那種...
你個仔3歲幾如學寫數字都會好快學曉, 睇定差唔多啦 ...

醒目開學勳章

我仔仔都係由kumon數轉去e.nopi,次次要佢做kumon數,佢就話要撕碎D kumon,真佢比佢激死, 希望怏d到7月轉去e.nopi Math. 起碼e.nopi 的workbook得意又有公仔.佢會主動攞出來做,吾洗我迫.

我仔仔學果間e.nopi會把獎品掛在課室的broad上,當小朋友乖就有貼紙獎,草貼紙可以換獎品.仔仔次次放學都好開心地同我講想草多d貼紙換獎品. 吾知其他分校有無呢
?

原帖由 小豆媽 於 10-6-19 18:59 發表
我的大女(P.1), 學了e.nopi 2年多, 現在是level15.
我地由kumon轉去e.nopi, 我自己覺得升唁升level,快/慢都要 depend on 小朋友本身, 不過 e.nopi 的工作量比kumon 合理. 我最buy 佢個CTM. ...

哈哈...我個囡個間都係喎(tko)...做得快就chop印仔...聽聞儲夠印仔就可以換禮物, 我個囡有時做得快都有3個chop架 有d鼓勵真係積極d....

原帖由 lalacat 於 10-6-24 09:53 發表
我仔仔都係由kumon數轉去e.nopi,次次要佢做kumon數,佢就話要撕碎D kumon,真佢比佢激死, 希望怏d到7月轉去e.nopi Math. 起碼e.nopi 的workbook得意又有公仔.佢會主動攞出來做,吾洗我迫.

我仔仔學果間e.nopi會把獎品 ...
;-)

請問係0米坑口新寶城地下0個間?邊個老師教得好?上課可以全英嗎?

謝謝﹗

原帖由 iris0703 於 10-6-24 16:00 發表
哈哈...我個囡個間都係喎(tko)...做得快就chop印仔...聽聞儲夠印仔就可以換禮物, 我個囡有時做得快都有3個chop架 有d鼓勵真係積極d....

係呀~~不過我只上math唔會全英噃~~就算上eng我唸都係d姐姐教...
邊個好我就唔知, 因我只上過一個, 但so far都佢都ok, 我pm個老師比你啦 ^^

原帖由 ohmygosh 於 10-6-24 18:52 發表
請問係0米坑口新寶城地下0個間?邊個老師教得好?上課可以全英嗎?

謝謝﹗
;-)

其實囝囝進度唔算快,好多小一學生已做緊 level 13 to 15 ,囝囝都只係做緊 level 11,與學校程度差不多啦!

Sorry, 更正:囝囝係2009年2月開始學,即係學咗1年4個月。

記億中,critical 無乜 skip;basic level 3 有 skip,跟住都好似無 skip 過。不過可能佢年齡比較大(現時7歲半),
通常佢完成所有 workbooks,做埋 test 就升呢,唔駛 repeat workbooks。

每星期1本 classwork & 約3本 homeworks。

原帖由 Denise_Chan 於 10-6-17 16:10 發表
嘩.....你好快呀
請問你係全部workbook都要做晒嗎?

basic 一個level 18本,  一年complete 8 個level, 每星期 basic 都做3本

critical 一個level 12 本, 一年complete 9 個level有多, 每星期兩本 ...

hi 小豆媽,

Nice to meet you here.  大豆已經 level 15 ,真係好叻女!!

原帖由 小豆媽 於 10-6-19 18:59 發表
我地由kumon轉去e.nopi, 我自己覺得升唁升level,快/慢都要 depend on 小朋友本身, 不過 e.nopi 的工作量比kumon 合理. 我最buy 佢個CTM. ...
‹ 上一主題|下一主題