用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果升讀F.6,揀什麼科及出路問題?
go

如果升讀F.6,揀什麼科及出路問題?

升讀F.6,究竟揀PHY, CHEM, Bio或讀純數,或讀econ?

不同選擇有不同結果及出路.想知多少少以便給仔仔意見參考.仔仔到現在對讀什麼科都沒有所謂,由於我見識有限及有d  out,希望你們提供意見給我.謝謝.

那你仔仔想係大學讀d咩科 ? 工程的話選pure; 藥劑必須修 chem .... 當然讀d 自己有天份ge科目會輕鬆d

原帖由 sandy123 於 10-6-19 17:05 發表
那你仔仔想係大學讀d咩科 ? 工程的話選pure; 藥劑必須修 chem .... 當然讀d 自己有天份ge科目會輕鬆d

其實仔仔科科都很平均,真要說是中文最差.數學則一般.反而他記心好,讀死記的東西最易.真要放榜才知道.

溫馨提示: pure真係有返咁上下難度
maths/ a.maths 唔好    要認真諗諗 ~

首先一定要看興趣和專長
預科不同會考,如沒有興趣會讀得很辛苦

如果真的沒所謂的,最正路PHY CHEM BIO
你問ECON是不是想過大學讀商?其實讀商不一定要在預科讀商,個人覺得讀理科,上大學選擇較多.

你可以看看大學的收生要求,其實很多科都接受PHY CHEM BIO.上到大學,你可以選讀純理,商等,其實大部分科都可以用此配搭.

正如樓上所說,有些大學科要求要有特定科目,如讀醫讀藥要有CHEM

至於純數,真的不容易
會考一定要有讀AMATH才好讀,而且成績起碼要有B
如果不是,會讀得很辛苦

另外提一提ECON,你仔仔會不會見會考ECON容易所以考慮ECON呢?其實不是.會考的ECON很容易,但AL的ECON完全不是那回事

本人今年是F6生,讀理科,希望幫到你
如有問題,歡迎再問

ohyesh

我仔想讀 pure math,appl math,phy,
但 appl math 好少學校有呢科, 知知唔點解呢? 是否佢出路少,所以少人讀呢?

原帖由 ohyesh 於 10-6-29 11:38 發表
首先一定要看興趣和專長
預科不同會考,如沒有興趣會讀得很辛苦

如果真的沒所謂的,最正路PHY CHEM BIO
你問ECON是不是想過大學讀商?其實讀商不一定要在預科讀商,個人覺得讀理科,上大學選擇較多.

你可以看看大學的收 ...

我估仔仔會讀phy, chem, bio.可能他有很多同學讀econ,會考看來比較易,所以他有讀商的念頭.我記得以前d econ,剩看formula頭都晕埋,真要讀,我會死,不過,可能感覺已經脫節.作不得準.

原帖由 樂樂 於 10-6-29 11:54 發表
ohyesh

我仔想讀 pure math,appl math,phy,
但 appl math 好少學校有呢科, 知知唔點解呢? 是否佢出路少,所以少人讀呢?

appl math的確比較少學校提供,我之前間學校都無,但宜家呢間就有
pure math,appl math,phy呢個組合,我學校好多人都係咁讀,都OK GE
但我睇番好多學校,包括我舊校,理科生全部都一定要讀CHEM
appl math係比CHEM無咁多人讀,但至於出路其實唔會差好遠,最重要睇番你大學想讀咩
唔少大學GE科, appl math都可以代替CHEM,例如HKU GE SCIENCE(6901)
http://web.jupas.edu.hk:6118/jupas/my_list_frame.htm?proglist
你可以係JUPAS個網睇番
Grade E or above in at least 1 AL + 1 AS subjects from the following:
Physics or Engineering Science, Chemistry, Biology, Pure Maths, Applied Maths, Maths & Statistics, Computer Studies, Computer Applications, Geography and Economics^.  Students without these subjects may be considered individually.

你可以係JUPAS個網睇下你想讀GE大學科需要讀咩科,多數都無咩特別規定
如果佢真係鐘意讀pure math,appl math,phy,咁就GO AHEAD啦!

原帖由 KWT 於 10-6-29 15:36 發表

我估仔仔會讀phy, chem, bio.可能他有很多同學讀econ,會考看來比較易,所以他有讀商的念頭.我記得以前d econ,剩看formula頭都晕埋,真要讀,我會死,不過,可能感覺已經脫節.作不得準. ...

我沒有讀ECON,但我從同學聽回來AL ECON跟會考很不一樣
其實不要說ECON,很多科AL版同CE版都差很多
就例如CHEM,個人覺得不論是程度,深入度跟方向都差很多
只有BIO我覺得跟CE差不多
如果你想多了解AL ECON讀什麼的話,不彷可以去書店找找AL ECON的書看看,有一點了解
其實讀商科不一定要在預科就讀商,看看大學收生的標準,讀理跟讀商沒差,反而成績較重要
預科讀理還是商,當中的分別我想一部分就是在讀書壓力方面.依我的學校看,讀PHY CHEM BIO的壓力比較大,要做實驗加報告,多測驗,學的東西感覺上較多.在這麼多預科組合中,我老師說PHY CHEM BIO的學生睡得最少.
但相反,商科學生比較少東西背,校內考試的時間短了足足一倍,我們理科生就覺得他們較輕鬆.
當然,讀得輕鬆與否跟成績是沒關係的.讀書還是最後出來的成績,考大學最重要.

我估仔仔會讀phy, chem, bio.可能他有很多同學讀econ,會考看來比較易,所以他有讀商的念頭.我記得以前d econ,剩看formula頭都晕埋,真要讀,我會死,不過,可能感覺已經脫節.作不得準. ...

我沒有讀ECON,但我從同學聽回來AL ECON跟會考很不一樣
如果你想多了解AL ECON讀什麼的話,不彷可以去書店找找AL ECON的書看看,有一點了解
其實讀商科不一定要在預科就讀商,看看大學收生的標準,讀理跟讀商沒差,反而成績較重要
預科讀理還是商,當中的分別我想一部分就是在讀書壓力方面.依我的學校看,讀PHY CHEM BIO的壓力比較大,要做實驗加報告,多測驗,學的東西感覺上較多.在這麼多預科組合中,我老師說PHY CHEM BIO的學生睡得最少.
但相反,商科學生比較少東西背,校內考試的時間短了足足一倍,我們理科生就覺得他們較輕鬆.
當然,讀得輕鬆與否跟成績是沒關係的.讀書還是最後出來的成績,考大學最重要.

首先要參考各大學收生準則, 再評估兒子能力和興趣後作出選擇. 不要看別人似讀得容易便去選. A-level 課程跟會考課程是兩回事, 艱深很多.
如果兒子是讀理科, 還是不變較好, 起碼有根基打底.

原帖由 ohyesh 於 10-7-1 17:33 發表

appl math的確比較少學校提供,我之前間學校都無,但宜家呢間就有
pure math,appl math,phy呢個組合,我學校好多人都係咁讀,都OK GE
但我睇番好多學校,包括我舊校,理科生全部都一定要讀CHEM
appl math係比CHEM無咁多人 ...

非常唔該晒你既祥細回答.   希望亞仔讀到佢想讀科目.