用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無媽咪用過doctor kong 書包呀)))
樓主: babytai
go

請問有無媽咪用過doctor kong 書包呀))) [複製鏈接]

醒目開學勳章

我前日睇過dr kong既書包, 我一拿起就嘩嘩聲, 因為好重. 未放野入去已經咁重, 再放埋書會重成點呢??

我老公係度話佢有我護"隻", 我話, 個書包咁死重, 點護到 "隻"呀!!! 所以死都唔肯買.

原帖由 Happie 於 10-7-1 13:30 發表
請問你點洗dr. kong?
濕水手洗, 風乾? 或只用清潔劑+水在表面清洗?

我09年暑假買比小一女兒, 是全個粉紅色size S.  zipper 好順, 實淨.  較arm背帶長短合乎小孩, 承托力會好d, 而且小孩保持正確姿勢就ok.  如果帶 ...

無呀!普通洗衣粉囉,擦擦擦,洗淨佢,再由佢自己滴夠水扣好多扣針,放出去曬囉,不過要曬幾日(兩日度)希望係OK啦!

原帖由 Happie 於 10-7-1 13:30 發表
請問你點洗dr. kong?
濕水手洗, 風乾? 或只用清潔劑+水在表面清洗?

我09年暑假買比小一女兒, 是全個粉紅色size S.  zipper 好順, 實淨.  較arm背帶長短合乎小孩, 承托力會好d, 而且小孩保持正確姿勢就ok.  如果帶 ...

無呀!普通洗衣粉囉,擦擦擦,洗淨佢,再由佢自己滴夠水扣好多扣針,放出去曬囉,不過要曬幾日(兩日度)希望係OK啦!

我女用緊DK, 我覺得OK, 她是小五,用了一年都無損壞.  小一的話,用'S'size 是較適合的. 我覺得DK不比SPI重. 其實護脊書包背起後,是較手拿起的輕好多. 我會買能用2-3年左右就OK, 因為小朋友係會貪新鮮,初小和高小的口味是不同的.

dk 和spi 都有用過

我個囡小一至二用dk, 覺得很重, 常常用手撐起來減輕, 所以用了兩年沒有爛都改用spi.

她說spi比較dk輕些, 但就不耐用, "扣"好容易壞, 所以現在五年級要換新.

現在都不知選擇哪一個牌子? seven 好貴, chiropak 呢, 有亞囡喜歡的款色, 唔知香港哪裡可買到? 不知一田開始有得買? 請通知!

原帖由 Jenny媽 於 10-8-8 21:14 發表
我個囡小一至二用dk, 覺得很重, 常常用手撐起來減輕, 所以用了兩年沒有爛都改用spi.

她說spi比較dk輕些, 但就不耐用, "扣"好容易壞, 所以現在五年級要換新.

現在都不知選擇哪一個牌子? seven 好貴, chiropak 呢,  ...

"CHIROPAK" 一田已經開始有得買啦...可以去睇睇...我見都幾多款..(我覺得粉紫色好靚)...係男女裝中間D走廊位呀

各位媽咪 : 各間吉之島現正有售各類書包至月底. SPI 和 CHIROPAK均$400-450, LEGO, 4S, SANRIO 都有, 可以一次過比拼一下. 我本人就買了CHIROPAK$449給Jenny, 連老公都想要一個, 被我制止了, 哈哈
‹ 上一主題|下一主題