用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無媽咪用過doctor kong 書包呀)))
樓主: babytai
go

請問有無媽咪用過doctor kong 書包呀))) [複製鏈接]

原帖由 babytai 於 10-6-21 10:48 發表
哈哈...因為睇佢個網無話邊樹有得買麻, 我都住沙田架, 如果一田有的話就最好啦, 咁你朋友係咪都有推薦呢隻牌子???呢隻輕唔輕架??
其實如果好的話, 五百幾都可以接受, 之但係我又覺得佢d款幾靚喎, 查實我又唔多鐘意d ...

佢拎上手唔會輕飄飄咁囉。。。。。
你要買亦唔駛急,一田係暑假就黎完時(8月)會舉辦D乜節物節,多D其他牌子ge書包揀,你到時先叫小朋友試勻至買都未遲。

係呀..我都係咁諗...我記得舊年都好似有架,
一次過買哂d書包呀, 鞋呀..文具

原帖由 pineapple0983 於 10-6-21 09:08 發表

唔駛經淘寶買咁麻煩下話?
我住沙田,就一田都有得買。好似其它大百貨都有專櫃。
SPI,DK我都用過,拎上手已經唔掂;D細路咩第一次已經覺得唔好,不過講唔出有乜唔妥;不過當時冇得揀就冇辦法,唔識吖嘛,見周街都係咪以為好囉。
後來 ...

我琴日終於去dr.kong 拎過吓d書包啦...嘩...真係幾重又大個呀, 未放書都咁重..我個囡咩唔到個喎...我又行過一田唔見你講個隻澳洲書包...可唔可以話我知大約係邊個位??

原帖由 babytai 於 10-6-21 11:18 發表
係呀..我都係咁諗...我記得舊年都好似有架,
一次過買哂d書包呀, 鞋呀..文具

哈哈,琴日去一田買衫,順便睇吓書包啦;仲未見到有e隻書包擺出黎買,我諗要遲D卦?
我凈係見到D雜嘜卡通書包賣咋!本來係玩具部再過少少嗰個位架嘛。

原帖由 pineapple0983 於 10-6-28 09:32 發表

哈哈,琴日去一田買衫,順便睇吓書包啦;仲未見到有e隻書包擺出黎買,我諗要遲D卦?
我凈係見到D雜嘜卡通書包賣咋!本來係玩具部再過少少嗰個位架嘛。 ...

哈哈哈...我琴日同前日同大前日都有去一田呀....可能真係到暑假遲D先放出黎呀

我個女一年同二年級都係用dr kong 架, 其實個size就幾適合, 因為背上去之後唔會覺得個書包比個人仲大, 其實我都想問問各位家長, 剛剛所講的其他牌子的書包有沒有卡通公仔??因為我之前買的dr kong 書包時, 都沒有公仔, 所以想問問 那些牌子有沒有例如hello kitty那些呢?謝謝你們~~

原帖由 pineapple0983 於 10-6-21 09:08 發表

唔駛經淘寶買咁麻煩下話?
我住沙田,就一田都有得買。好似其它大百貨都有專櫃。
SPI,DK我都用過,拎上手已經唔掂;D細路咩第一次已經覺得唔好,不過講唔出有乜唔妥;不過當時冇得揀就冇辦法,唔識吖嘛,見周街都係咪以為好囉。
後來 ...

Hello pineapple0983,

Do you mind to share the brands your friend recommended?

Thanks.

原帖由 babytai 於 10-6-26 09:22 發表

我琴日終於去dr.kong 拎過吓d書包啦...嘩...真係幾重又大個呀, 未放書都咁重..我個囡咩唔到個喎...我又行過一田唔見你講個隻澳洲書包...可唔可以話我知大約係邊個位?? ...

正常七月中左右就會擺在近玩具部,去年到9月中就唔見晒。由於有埋spi, chiropak, lego(有一年見過)仲有其他幾隻牌子和卡通書包係度,最好拿定個F4 file同幾本書去試揹
愛收集舊書包、背囊的傻人

我都有心得,分享吓

我用過兩個,一是DOCTOR KONG,本身個書包重,放咗D書落去,就更加重,小一生對佢哋黎講太重,不過佢真係好COME用,點洗都係咁新,我諗住三年級先再俾佢用番,至於HELLO KITTY個D,我就忍唔住新年個時,買咗個公主,係呀!係輕好多,同埋靚不過幾個扣唔點囉,超快鬆,成日一拉就鬆,要用工具幫手,再要夾緊佢,好煩!但係同學仔就用SPI,我都試過抽,日日放學試吓,無理由佢日日都咁少書,講都唔信,佢真係輕我成半,早知買SPI,可惜特價已過,要買要暑假好買,好似一年一次有平D,D商場有SHOW一個星期個隻,可以留意吓!我今年唔買啦,要四年級先再買。。。。無理由有兩個仲買,實俾人補鬧!

請問你點洗dr. kong?
濕水手洗, 風乾? 或只用清潔劑+水在表面清洗?

我09年暑假買比小一女兒, 是全個粉紅色size S.  zipper 好順, 實淨.  較arm背帶長短合乎小孩, 承托力會好d, 而且小孩保持正確姿勢就ok.  如果帶太長, 書包dum左落去, 好易hon背黎就住個書包, 所以較arm條帶是很重要.

我個仔用咗五年都無爛﹐佢九月升中還可繼用。

各位媽媽

是否dr. kong 書包係好耐用,假錢不太貴?
我想問sanrio 的書包$249 又有無人試過用,
我見佢個size比dr. kong的細d,好似啱小一用
請各位比些意見
唔該

dr.kong 書包真係比spi重幾多, 不過spi/sanrio 對我亞囡講都係大左少少,
真係要買的話..勉強都可以...我見同款sanrio係大眾同jusco 差左$30....我等緊8月中一田做展銷時一次過比較吓

輕身護脊書包

女兒也是即將升上小一, 從這兒得知 Dr. Kong 及 SPI 書包都不輕, 請問有無人知道它們淨重(net weight)? 我係網站找到另一款台灣護脊書包名為IMPACT怡寶護脊書包, 請問有無人用過?

真係好鬼重

SANRIO 嘅書包唔襟用架, 我阿女用佐幾個月兩邊條帶已經開始爆哂線.

SPI 好用, 有保養, 可以拎去維修, 書包本身幾重.
DR KONG 比SPI 輕 (我用磅秤過), OK好用.
CHIROPAK 好襟用. 側袋比較淺, 高小小的水樽較易跌出來.

我都剛剛買咗個seven書包俾阿囡,冇錯係好貴 - $9xx,我自己平時用果 d 都冇咁貴。買書包果日首先睇seven,原先想買果個一孭上去落到個 pat pat 度,再試另一個都略稴有少少大個,咁好啦,諗住去 sogo 一轉睇吓其他先。跟住睇 sanrio 果 d, 拎上手覺得少少重, 阿囡孭過話重過 seven 果個 (試時冇擺任何嘢), 跟住試 lego, 老公見到 lego d 款佢超級唔鐘意,佢話好娘,其實我都覺 (純粹個人意見),不過都 ok 輕,咁試咗佢冇公仔個果款,但覺得果書包向橫發展,好似闊咗少少,佢係擺唔到 F4 快勞;跟住再睇 SPI,試咗佢哋擺出嚟最輕果款,都算輕,阿囡孭起其實同 seven 果個差唔多大,問阿囡,佢話鐘意 seven 果個多 d (好奇怪,SPI 果個係佢至愛嘅粉紅色但佢竟然唔揀喎);後尾見到有個 kuromi,都好輕,咁俾佢試吓啦,當時先醒起有袋嘢一般重,問過 sales 姐姐小一d 書有冇咁重,佢話差唔多,咁就擺落個 kuromi 書包度俾佢試,見到佢孭起後,兩條背帶上面 v 字果個位有 d 變形,同埋我老公話驚佢 d 帶個扣位會好似移位 / 鬆;咁睇過晒,決定再返去試 seven 個書包,今次擺埋我袋嘢落去試,睇真 d ,又唔係真係好大 (同其他比),又見阿囡好輕鬆咁走嚟走去,結果就買咗佢。買完第二日經過見到 dr. kong,先醒起冇睇過佢 d 書,果日試書包係原全唔記得咗佢,好在睇 d comment 話佢好重,咁都冇咁後悔冇睇過。不過,未真正用過唔知好唔好,希望冇揀錯啦,咁貴。

SPI 有隻Slim size, for 小一小二都用ok, 亞仔今年升小三都未爛,三四百蚊用幾年都抵.
‹ 上一主題|下一主題