用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 2010 -2011 校車 - 新界線
go

2010 -2011 校車 - 新界線

收到新建議路線真是赫了一跳.

新界只有兩個站, 大學同大圍..

據我所知現在同車的, 可能對兩個站都未必合適.

而我就重要早過之現在出門口先可以準時上到車.  去到大圍站出得去中旅, 都差唔多到左旺角..

都明白站頭統一可減車程..但這兩個定點是否可令有需要的人受惠呢?  

最怕係令到其他家長放棄校車以至組不到路線.

打左去學校, 佢話可先交表同寫下要求同意見, 希望多d人會比更好建議啦.

我將軍澳見到7:30上車, 晏左半個鍾真係好開心, 但都有d驚咁晏會塞車. 

原帖由 KnN 於 10-6-15 10:42 發表
我將軍澳見到7:30上車, 晏左半個鍾真係好開心, 但都有d驚咁晏會塞車. 

集中pick up 係應該, 但一般都係一個屋苑一點, 未聽過集中幾區係一點...如果8月中先知無得攪, 咁就頭痕啦...

看到校車新界線的安排,第一個反應是"弊傢伙",又貴又不方便,這樣的安排,是否要逼使家長們選擇不乘搭,從而取消這條線?

原帖由 fumiko 於 10-6-15 10:54 發表

集中pick up 係應該, 但一般都係一個屋苑一點, 未聽過集中幾區係一點...如果8月中先知無得攪, 咁就頭痕啦...

原帖由 ebbiemami 於 10-6-15 11:04 發表
看到校車新界線的安排,第一個反應是"弊傢伙",又貴又不方便,這樣的安排,是否要逼使家長們選擇不乘搭,從而取消這條線?

相信你都係新界線, 是嗎?
為了保住條線, 一定要報左先, 在表上寫上要求及同學校反映呀..

我睇完, 都唔知現在同車的同學仔係咪真係覺得好左...

現在係早上車, 起碼唔使走來走去, 同學仔又可以係車上小睡...

王國長老

我都想喊呀, 7:00大學, 小朋友仲要再早轉一程車先到大學..... 而家極之煩惱中, 褓姆車又未搵到

王國長老

我地3年班有2個小朋友由馬鞍山出將軍澳. 唔知大家地點? 要安排就要快啦.....唔可以拖到臨開學

不如我地自己mark低出發點睇睇, 學校幫唔到我地就試下自組褓姆車...

TKO校車

1) 馬鞍山市中心 - 2名

我同意"站頭統一可減車程",但我不明白建議路線是怎樣設計出來的。我沒有收到通告問我們下學年是否乘坐校車,只有一份服務質素調查。當校車小組設計路線時,憑什麼知道那些學生需要校車服務?

我明白旺角校舍只有不到三百名學生,並且分佈各區,不可能照顧每一人的需要。但如此大刀闊斧的統一站頭,是否還有足夠學生乘坐,我十分擔心。

我都係馬鞍山,但出旺角喎!

MK校車
1) 馬鞍山 - 1名

原帖由 edea 於 10-6-15 11:24 發表
我地3年班有2個小朋友由馬鞍山出將軍澳. 唔知大家地點? 要安排就要快啦.....唔可以拖到臨開學

不如我地自己mark低出發點睇睇, 學校幫唔到我地就試下自組褓姆車...

TKO校車

1) 馬鞍山市中心 - 2名 ...

原帖由 ebbiemami 於 10-6-15 11:36 發表

MK校車
1) 馬鞍山 - 1名

MK校車
1) 馬鞍山 - 1名
2) 第一城 - 1名

快d叫個小朋友同同車同學仔取聯絡先, 溝通好同學校講可能快d好d.  起碼到時話唔夠人, 都可以講吓幾$先開條線...

現在的建議, 我想今年新生, 想搭都變唔搭啦...

原帖由 edea 於 10-6-15 11:23 發表
我都想喊呀, 7:00大學, 小朋友仲要再早轉一程車先到大學..... 而家極之煩惱中, 褓姆車又未搵到

我去年都一直咁搵, 但都找不到..一般都話唔做散的, 又話夾唔到其他學校時間...

王國長老

UPDATE

MK校車
1) 馬鞍山 - 1名 (ebbiemami)
2) 第一城 - 1名 (fumiko)

TKO校車

1) 馬鞍山市中心 - 2名 (edea)

王國長老

原帖由 ebbiemami 於 10-6-15 11:36 發表

MK校車
1) 馬鞍山 - 1名

我之前沒有看旺角線, 今年小墨魚仍然和同學仔坐校巴由馬鞍山出旺角, 原來9月起取消改去大學站, 真費解, 去到大學站, 實在很不便, 小朋友要很早出門, 轉一程車, 不知為何會有這樣的安排, 如果小朋友要6點半至6點7出門口, 再搭其他交通工具去大學站, 實在很不便....

原帖由 edea 於 10-6-15 12:39 發表

我之前沒有看旺角線, 今年小墨魚仍然和同學仔坐校巴由馬鞍山出旺角, 原來9月起取消改去大學站, 真費解, 去到大學站, 實在很不便, 小朋友要很早出門, 轉一程車, 不知為何會有這樣的安排, 如果小朋友要6點半至6點7出 ...

各位一定要同學校反映先得, 多d人講好d呀!
重要一定報名坐校車, 保住條線!

王國長老

報就報左, 因為限呢個星期交FORM, 而我o係簽名位加左remarks (份form冇俾地方我地寫意見), 希望加開馬鞍山站, 否則, 真係要再三思....

原帖由 edea 於 10-6-16 10:47 發表
報就報左, 因為限呢個星期交FORM, 而我o係簽名位加左remarks (份form冇俾地方我地寫意見), 希望加開馬鞍山站, 否則, 真係要再三思....

我都報左, 重係背頁寫左我對新路線的意見..希望佢地會睇會聽啦...

原帖由 edea 於 10-6-16 10:47 發表

我見到呢兩站頭都覺得屝疑所思,希望你地成功補住條線,下年我地應該有三位同學仔都會搭呢條線入tko

原帖由 edea 於 10-6-15 12:39 發表
...改去大學站, 真費解, 去到大學站, 實在很不便, 小朋友要很早出門, 轉一程車, 不知為何會有這樣的安排...

can't agree more!!  Just called Ms Chan at MK, raised my concerns and told her the arrangement will benefit nobody taking the route.  She told me to sign up first and said will get back before 1st wk of July.

Ms Chan didn't disclose exactly how many new G1 students are on the NT route, she hinted not much.  Even if we all choose 大學站 and Taiwai, they can still kill the line because we have under 10x students.

I agree we should all sign up first, but also start considering what other options do we have:
1) get a regular taxi to pick up and drop off the kids,
2) divide the minimum 10x fees among those of us taking the route,
3) suggestions??

UPDATE
MK校車
1) 馬鞍山 - 1名 (ebbiemami)
2) 第一城 - 1名 (fumiko)
3) 翠湖花園 - 1名 (JustinDaddy)

TKO校車
1) 馬鞍山市中心 - 2名 (edea)

原帖由 iamderek 於 10-6-15 11:34 發表
我同意"站頭統一可減車程",但我不明白建議路線是怎樣設計出來的。我沒有收到通告問我們下學年是否乘坐校車,只有一份服務質素調查。當校車小組設計路線時,憑什麼知道那些學生需要校車服務?

我明白旺角校舍只有不到三百名 ...

"站頭統一可減車程", it benefit only the vendor and the family who live exactly at the 站頭.  

Point-to-point pickup and drop off is the reason why students take school bus.  
I doubt the vendor has the sincerity to keep certain routes.

原帖由 fumiko 於 10-6-15 11:22 發表
....都唔知現在同車的同學仔係咪真係覺得好左...

they are generalizing and using opinions they have from one line as reason to adjust service on other lines