用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! ...
樓主: Teresa
go

小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! [複製鏈接]

Teresa

數學唔合格有沒有得補考?如果有就叫阿仔俾心機。

我覺得今次成績唔好,係時候要囝囝面對現實,尤其他一定想直升中學,惟一出路是要用六年級成績去追,如果大有進步,也容易向中學那面求情,所以他從今天開始已經要勤力了!若你有認識六年級的同學,方便的話問他們借些工作紙和舊卷參考,讓囝囝明白學校的要求。

一路也覺得你很用心去教育小朋友,雖然囝囝暫時未開竅,但是不要氣餒,繼續堅守妳認為是正確的,付出的努力總有回報的。

回覆 5# heihei媽 的文章

可以請你的世姪女試試港大同學會中學。

醒目開學勳章

hi,

多d溝通,多d鼓勵,少d責駡,或者會好些,不過我自己係亞仔小學都做唔到! 上咗S1後,功課學業我完全放手,須然亞仔考廿幾,但宜家見佢成績在進步中,及某些事情著緊咗及自動波咗,所以我都比較安慰!現在同亞仔傾返,或者係以前我比得太大壓力佢及佢仍未開'hiu',所以佢變咗逃避!

試吓傾多d溝通多d,再揾一些補習社跟學校課程差多,睇吓有冇改善,我覺得兒子肯通力合作,比我哋一廂情願去迫,效果及親子關係會好好多!

yuk hei mum

原帖由 tinetinew 於 10-6-15 08:09 發表
hi,

我覺得收起怒氣,同仔仔認認真真傾一次!想當年我亞仔係小四補底班考第一,係小五'蚊'車邊入到精英班,做父母當然極開心,但精英班模式唔啱亞仔讀,佢係呈分試暴跌三十幾名! 我係黃大仙網,d 好嘅band two學 ...

只要你有一刻唔"目及"住, 佢咪又"偷圖書睇"囉. 懶理係考試定測驗, 佢間房立立亂, 但係床上就一大堆圖書, !!!

我試過將佢既書/玩具封箱.  不過佢偷偷地拆番出黎,
XX
我個仔同你個仔以上情況相同,有過之而無不及,不怕失禮講,復活節後突然成日計錯數,腦力起碼少左兩成,重要有一日考試零凌晨四點偷打NDS - 但我近期學禪修,即刻用危機處理,爸爸即刻坐在他床邊靜坐至他睡,早上和他說考試會來可即刻打NDS,還說媽媽會考有一晚通宵看世界杯,都有CREDIT,不過影響一定有,成績未知.
考試完了,又肥返,又紮紮跳,無佢乎.
XX
多D同學校溝通,表達誠意,你仔仔的底子應該幾好,上中學後閱讀的得益會好有用.

試下考試果陣準備定算草紙俾佢帶返學校,考完帶返返屋企俾你睇就獎勵佢,試下呢個方法得唔得啦

csk,

佢地不設補考

ALAL,

係呀!我都冇辦法! 我唯有日日洗佢腦, 日日做補充狂操佢.  寄望有60+日既暑假可以操fit佢啦.

我而家都開始睇緊d學校, 多數都係睇直資.  不過呢類學校, 一係好勁好勁o個d, 一係就路途遠, 一係就唔及呀仔而家讀緊既校風好.

其實仲可唔可以去津中/官中叩門? (因為我個仔既中學係唔參加派位既學校).

minijelly,

算數紙佢有比番我睇.  就係睇佢算草就冇事, 唔知點解出黎既成績就fail.....

唔參加派位既學校 - it will be difficult for you to knock door to find a school which is comparable to what your son's one!  Even DSS secondary schools, they might also discriminate other DSS primary schools!

I guess it is a must for your son to 操fit himself instead of you 操fit佢.  If the method you adopted in the past 5 years did not work well, better dig out the under-root problem and fix it!
:-D :-D :-D :-D

原帖由 share.gain 於 10-6-15 17:06 發表
Teresa/Littlecat & all,

好明白你哋嘅心情, 因我都係剛經過三次呈分試的家長, 現在等放榜. 個三次呈分試壓力真係好大.  啲仔女唔覺架, 佢地唔知道好學校競爭大, 我個女仲叻, 以為剩係得佢報咁, 你緊張時佢唔緊. 上 ...

請問三次呈分試是計五年級上下及六年級上學期嗎?
我個仔五上55/132
五下49/137
六上77/136
咁應該點計Band幾呢?

醒目開學勳章

原帖由 ##21# 於 10-6-17 20:27 發表

我個仔五上55/132
五下49/137
六上77/136

甘六下呢
應該係計晒全部
即係五年級下學期, 六年級上下學期
最好你問返老師, 你仔係band 幾啦, but 依家先黎問? 揀晒學啦

原帖由 Teresa 於 10-6-15 00:05 發表
我個仔讀直資, 有中學部(都係直資), 係區內Band 1學校.  中學部冇參加派位, 如果可以佢地都會盡量收番哂自己小學既學生.  不過佢地都SET左標準, 要主科+常識有GOOD PASS (即係要70分以上).

不過我個仔好唔爭氣, MAT ...

依家好似得你一個急, 你囝囝一o的危機感都冇, 我建議你今年放榜帶佢返學校, 感受下o的氣氛, 最好模擬去叩門, 四圍搵學校, 等佢知個'死'字點寫.

醒目開學勳章

原帖由 ##21# 於 10-6-17 20:27 發表

我個仔五上55/132
五下49/137
六上77/136

6/7 都放榜, 妳而家先問既!!!!

雖然我小朋友距離升中仲有一段距離,但都感受到果種氣氛。teresa,以為你小朋友一直讀書唔差,但我估佢個底幾好,只係未開竅,但呢家野要等佢自己。未開竅對升中會有難度,但佢個底好,要追係好快既事,望長遠,我覺得唔需要擔心。

我個仔都係咁,一D都唔緊張﹗考完試後成日掛住打機,我都唔知點算﹗

呈分試應計五下, 六上下共三次, banding要學校計, 以TSA成績為基本, 佢地會有數據評估自己學校學生banding. 每次考完試都會排banding, 但記住學校俾你個banding只係校內, 唔係全區或全港. 之前有人教我將自己banding加5至10就好d. 例如 : 學校話你知1-40 (band 1) , 小朋友在呈分試排全級25, 隱陣d將佢排名加10即係35都仲係band 1, 希望我講得清楚.

各位準中一生媽咪 : 我同你地一樣等7月6日開獎, 有時會胡思亂想, 好似剛剛先呈完分, 揀完學校, 咁快就到, 好驚! 但有人同我講, 快d咪好law, 了咗件事, 諗落又係, 遲早都要面對, 祝大家夢想成真, 想入邊間就邊間啦!

我曾經參觀過一間準貼中學,有個讀音樂學校的家長問過可不可以報讀,富校長說第三輪考筆試.

DDS 應該可想想 PLK Ngan Po Ling, Fuk Jian English class, Creative Secondary, Victoria Secondary, 弘立 (?), ST STEPEN CO_ED, AND TRY CHINESE FOUNDATION 其實都是等自己安心D,我相信你校會收返你個仔.

原帖由 Teresa 於 10-6-17 14:10 發表
csk,

佢地不設補考

ALAL,

係呀!我都冇辦法! 我唯有日日洗佢腦, 日日做補充狂操佢.  寄望有60+日既暑假可以操fit佢啦.

我而家都開始睇緊d學校, 多數都係睇直資.  不過呢類學校, 一係好勁好勁o個d, 一係就 ...

aryee,

我諗我個仔比起出面一般既津校既學生就唔係差, 不過讀得"名校", 雖然未至於狂谷, 但係對學生係有"要求"既.

我個仔出到去見人, 佢一D都唔失禮, 好識講野好得體架, 就連學校老師都話佢紀律上冇問題, 只係一講到考試成績就係佢死穴.  佢耐唔耐會有佳作架, 作文比老師讚, 電腦科拎個咩咩獎, 最諷刺既係佢英文有篇作文上埋校刊

真係要等佢開竅, 唔知要等到幾時!!!

ALAL,

多謝你suggestions, 你講既幾間我都留意過下, Victoria/弘立都唔考慮, 學費太貴太貴喇.  如果學費5K左右都仲有得諗.

原帖由 khmama 於 10-6-17 21:30 發表

依家好似得你一個急, 你囝囝一o的危機感都冇, 我建議你今年放榜帶佢返學校, 感受下o的氣氛, 最好模擬去叩門, 四圍搵學校, 等佢知個'死'字點寫.
...

你講中左, 我真係有諗過! 不過放榜當日我唔O係HK, 只能隔住個電話"凶"佢.

原帖由 Teresa 於 10-6-18 23:51 發表

你講中左, 我真係有諗過! 不過放榜當日我唔O係HK, 只能隔住個電話"凶"佢.

呢招真係得嫁!當年我眼見家姐會考失手,爸媽帶住佢四圍揾學校個種傍惶法,令到原本超懶散的我唔敢唔勤力讀書.

Teresa,

我都估到你仔仔講野好叻, 當年成千人去報名, 而且個個仔都係校長 interview, 收得嘅一定係醒目仔.

其實學校有 "加強班", 如果你仔仔一向都唔駛 join, 咁即係佢只係今年成績跌左落黎, 大圍人博命, 自己唔博咪 sit 低左囉 .... 咁個仔基礎都係好嘅話, 操 fit 一輪

出年第二次呈分, 等你報喜

Hi Teresa,

我今日先註冊入來親子皇國, 我女都是小五學生, 剛呈上第一次分, 都想同你分響一下.

其實我女都好怪, 佢英交同中文同listening都超好, 全部90分以上, 唯獨數學呢一科, 次次都貼住合格條線.

我送佢去補習班力谷數學已有3年, 補習班告訴我, 她做卷很好, 識晒, 叫我放心.  很奇怪, 我女第三次考試時, 數學真的不合格了.

家長日當天, 我問斑主任, 為何我那麼力谷, 都是不合格, 是否有另一些方法可幫助一下.  老師好驚訝地說, 從來不感覺到我女有力谷數學. 再詳談下, 才知學校是用TSA數, 而補習班是普通數, LEVEL不同, 引致不能對正下藥, 我才驚覺, 原來一直花的時間, 金錢都會白廢.

最嬲係, 她的補習班不會不知她學校是用什麼教材吧, 日常都會做作業啊?!?!?!?

打從5月, 我便自行到書局買補充給她做, 不再上那不負責任的補習班, 果然成效, 今次呈分試, 數學得70分啊!

希望妳都能夠找到一個方法, 幫助你的孩子^^.
‹ 上一主題|下一主題