用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! ...
樓主: Teresa
go

小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!!

我細個,比如條數問10-4,我計既答案係6,覆數時我會計6+4是否=10,唔知係咪就係greendotdot所講backward方法﹖但呢個方法可以避免一d慣性錯誤。我科數都幾好,無操卷無補習,唯一做既係每次計錯數,響無人講解之下,我一定要自己諗到錯響邊,如果自己諗唔到點解錯,要搵大人教的話,我會罰自己做同類題目10條,啱晒先放過自己。

我都要求我仔甘做, 但佢唔係時時跟lor
好似今次甘, 有3題佢無甘做, 就係衰左個3題
甘多科, 最差係數學
而數學係無得用聆聽, 作文, oral...etc去拉
激到爆血管

原帖由 aryee 於 10-6-23 16:54 發表
我細個,比如條數問10-4,我計既答案係6,覆數時我會計6+4是否=10,唔知係咪就係greendotdot所講backward方法﹖但呢個方法可以避免一d慣性錯誤。我科數都幾好,無操卷無補習,唯一做既係每次計錯數,響無人講解之下,我一定要自己諗到 ...

原帖由 hhma 於 10-6-23 17:52 發表
我都要求我仔甘做, 但佢唔係時時跟lor
好似今次甘, 有3題佢無甘做, 就係衰左個3題
甘多科, 最差係數學
而數學係無得用聆聽, 作文, oral...etc去拉
激到爆血管

...

甘快有派彩...點解我收唔到既

原帖由 aryee 於 10-6-23 16:54 發表
我細個,比如條數問10-4,我計既答案係6,覆數時我會計6+4是否=10,唔知係咪就係greendotdot所講backward方法﹖但呢個方法可以避免一d慣性錯誤。我科數都幾好,無操卷無補習,唯一做既係每次計錯數,響無人講解之下,我一定要自己諗到錯響邊,如果自己諗唔到點解錯,要搵大人教的話,我會罰自己做同類題目10條,啱晒先放過自己。

你細個對數學的學習態度,可以講係我講大篇沉氣嘢的精華所在,亦難得咁細個都識咁諗,還可以更好的話,揾大人幫手時,大人懂得引導你用自己的方法找到答案,再與你比較他會怎樣做。

良好的學習態度,也包括遇困難不要太固執去糾纏,懂得暫停休息,轉方向思維再接再勵。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

上星期二考完
跟住放三日假(tsa)
今個星期一都對晒卷啦
係等成績表名次o者, 要7月啦

原帖由 samuel89 於 10-6-23 18:25 發表

甘快有派彩...點解我收唔到既

Teresa,

好耐無上來, 又好耐無見你. 看到亞仔情況, 也 !

我覺得`凶'吓佢都可試, 不過佢好似無事咁, 可能是假都唔定. 希望佢個心都有急啦!

我還有另一看法, 佢可能要有目標, 如:做完... 可以打NDS之類. 成日谷佢未必一定`鎖到佢個心'.  我個女這一年教到我, she is an individual.  she is different from me.  She needs intermittent play to improve her quality of study.  It works for her.  she got much better results with play in between study.  But may not work for everybody.

Just sharing.  Everybody is different.  Hope your son can know `死' 字點寫. ......

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-23 09:34 發表

我都為左亞女既成績 左幾日. 由小五下學期第2個test 完左之後, 除左應付平日既默書, 就爭取一分一秒去同佢溫書, 大家都有付出. 當亞女訓左之後, 我就自己同佢執番好學校d notes, 奈何學校平日d notes 好雜亂, 我要花好多時間至可以幫佢整理好.

考試後, 知道學校份卷出淺左, 很多同學都有好大進步, 都似為亞女都可以有好少少既成績. 但亞女出來既成績, 除左英文科卷一70幾, 卷二80幾, 常識80幾之外, 其他都得 60 多d既分數. 我最失望係佢既數都得60幾, 而人地就100 或者 90幾...

我都知入唔番自己中學, 但都要有好樣少少既成績去考直資架.... 佢同你個女一樣, 把口叻, 但佢d成績咁面試機會都冇啦, 把口點叻都冇用啦.

我一怒之下, 已經 cut 哂佢所有興趣活動, 但究竟有d乜野仲可以幫佢呢 ???? 我都唔知.

我想講, 貪玩, 唔定性, 唔係男仔既專利, 我個女一樣都係咁 !

我一怒之下, 已經 cut 哂佢所有興趣活動, 但究竟有d乜野仲可以幫佢呢 ???? 我都唔知.

我覺得你可以幫佢嘅係支持佢,執嘢就一齊執,既然你都認同大家都有付出,點解佢要為咗考得差咗而受罰呢?既然是一家人,大家必須共同進退,命裹有時終須有,命裹無時莫強求!如果你仍然覺得係The winner takes it all.咁我無嘢講!

俾隻歌仔你聽,唔好再
http://www.youtube.com/watch?v=a3pKc-9bmk8
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 greendotdot 於 10-6-24 03:10 發表

我覺得你可以幫佢嘅係支持佢,執嘢就一齊執,既然你都認同大家都有付出,點解佢要為咗考得差咗而受罰呢?既然是一家人,大家必須共同進退,命裹有時終須有,命裹無時莫強求!如果你仍然覺得係The winner takes it all.咁我無嘢講!
...

支持點點綠觀點!
我覺得你要同個小朋友一齊,首先要了解佢點解溫書唔入腦,或者入左腦點解臨場發揮唔到出黎?
係咪你同佢溫ge方法唔啱?係咪佢臨場時成日發台瘟?
數學首先要明白題目先;然後先做識ge先,一見到複雜ge或難ge就跳去下一題,等做晒D識ge之後,再攻D難ge。咁做係首先保證合格先,有時間再攻D高分數;只有足夠ge時間,先充份可以諗d難ge數;如果你花晒d時間係難ge數先,到就黎夠鐘你先去做一D你原本識ge,咁明明識都變咁識啦。ed係實戰經驗,唔係話溫熟就算。

我阿囡的成績又係唔好, 都唔知點樣才可以令她有興趣讀書, 每逢默書測驗仲死, 記野都記唔惦, 她的補習老師介紹我去聽記憶學示範, 我上星期去了聽, 我阿囡即場體驗那種記憶學, 又好似唔錯, 她至現在還記得當日的即場記的野。黎緊暑期有班, 我都打算幫佢報。

好似今個星期日(2:30-4:00)都有一場免費的示範教學, 於銅鑼灣, 如果有興趣就pm我啦!

原帖由 pineapple0983 於 10-6-24 10:06 發表

支持點點綠觀點!
我覺得你要同個小朋友一齊,首先要了解佢點解溫書唔入腦,或者入左腦點解臨場發揮唔到出黎?
係咪你同佢溫ge方法唔啱?係咪佢臨場時成日發台瘟?
數學首先要明白題目先;然後先做識ge先,一見到複雜ge或難ge就跳去 ...

絕對同意大家要互相支持, 但佢除左知道成績果日 之外, 第2日放學就即刻開電視睇, 似乎佢係仲未了解佢自己有乜野問題.

對一些自制能力差的小朋友, 可能適當懲罰係要, 因為佢地覺得所有野太理所當然, 不懂珍惜 !

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-24 18:35 發表

絕對同意大家要互相支持, 但佢除左知道成績果日 之外, 第2日放學就即刻開電視睇, 似乎佢係仲未了解佢自己有乜野問題.

對一些自制能力差的小朋友, 可能適當懲罰係要, 因為佢地覺得所有野太理所當然, 不懂 ...

『因為佢地覺得所有野太理所當然, 不懂珍惜 !』。。。完全同意。。。我個女又係禁。。。又係準備升小六。。。。但考呈分試又係。。。我都唔知點做好。。。問親都話識,明白但是結果總是相反。。。

同佢分析利害—對自己GE 將來影響等。。佢好似聽緊故事,完全唔知個重要性。。用硬,講明測得低過幾多就要罰。打等,高過幾多就獎。。。但結果都係改唔到。。。佢成日話好想要E樣果樣。。。但是又唔去努力以赴來爭取。。。

科室出版-考前8周衝刺(數)
可看下

我一路都係跟住佢學校年級既課程比exercise佢操, topic by topic.  而家我都開始諗 ... [/quote]

Teresa.

如果計數粗心大意只能一點一滴慢慢改進,打罵補習用處不大.我細仔也是大意一族.我用這樣方法跟他溝通改進:-

每次考完試有卷看的時候,我找些他大意錯的題目,如果是數學科,我會跟他說:真是不抵,明明識計,計對都沒有分,寫漏一個"個"字就冇哂分,不過,沒有辦法啦,學校老師要求這樣要跟他們的做法,下次寫蕃個"個"字攞回d分.這裡明明答對真不抵,5分只取得2分,冇寫列式又或者寫鬼簡單些,就唔見3分,唔抵,下次寫番列式取回分數.這條明明沒有錯的,只是沒有約分去到最簡.6/12其實跟1/2答案一樣,下次約番最簡,攞回d分.又比如中文,常識科,我會說:這個中文字只不過多左一橫,就比老師扣左2分真是不值,明明識做都扣分,下次寫清楚d避免咁樣扣分. .......   如此常做"常哦,亞仔d數學少左大意失分,10條改進7條已經非常好了.

仔仔三次呈分試,就有2次科目得分歷年最低,希望他攪珠入間好的band 1中學.6/7就知曉.我覺得父母壓力最大,早幾日,我竟然發夢:仔仔竟然冇一間中學(連band 3學校)收他入讀,問學校老師也不明白,查教統局,要等3日才知,最後說我填表漏填一欄,所以不能分派學校.驚醒時,久久不能再睡.

回覆 5# 何何師奶 的文章

你講個間係咪香港記憶學總會呀,我都有去聽過,不過好貴,

garfield,

唔係香港記憶學總會, 係一間中心和澳門記憶學總會合辦的, 我上兩個星期都有去聽示範教學, 嗰個講者原來係以前做過戲呀, 做香港8幾, 他們的記憶學都是師承記憶學祖宗大師 Dr. Yip, 價錢都唔算貴, $2400 / 12小時, 他們有個學生即場表演, 原來嗰個學生都是學咗14小時, 現在升中一。那間中心負責人話最重要是要學生學了後, 有得著, 可以於日常學習應用出來。

原帖由 garfield1206 於 10-7-1 17:22 發表
你講個間係咪香港記憶學總會呀,我都有去聽過,不過好貴,

我亦去過呢D示範教學,我小朋友當時亦親身體驗,好似好work咁,好想去試,好彩有個同事同我分享經驗,佢有兩個女,一個五年級,一個二年級,一齊join左呢D course, 佢話起初好似幾好,但實際難於應用在學校課本上,完成晒個course後對他們都無乜幫助,兩個女咁就浪費了成萬幾蚊呀,另外,前排在街上碰見個朋友,咁啱佢又講起佢個仔之前又有join呢D course,又係咁comment呀,所以你要諗清楚喇

原帖由 何何師奶 於 10-7-2 11:11 發表
garfield,

唔係香港記憶學總會, 係一間中心和澳門記憶學總會合辦的, 我上兩個星期都有去聽示範教學, 嗰個講者原來係以前做過戲呀, 做香港8幾, 他們的記憶學都是師承記憶學祖宗大師 Dr. Yip, 價錢都唔算貴, $2400 /  ...

原帖由 cch18 於 10-7-5 00:42 發表
我亦去過呢D示範教學,我小朋友當時亦親身體驗,好似好work咁,好想去試,好彩有個同事同我分享經驗,佢有兩個女,一個五年級,一個二年級,一齊join左呢D course, 佢話起初好似幾好,但實際難於應用在學校課本上,完成晒個cou ...

先質疑一下:
1, 如果真係有成效(或者叫高成效), 教育局點解唔研究? 唔將呢種學習法納入正規教學中?
2, 如果成效真係咁高, d記憶教師咪個個都可以讀到master, doctor, pro.....?

我仔同你囡差唔多, 上次考試3A(英數常)
1C(中), 今次呈分試係BBBB, 平時英同數
無9字頭都8字尾, 今次兩科都得7字頭,
全年總平均係3B1C(我仔中文一向差,次次C)
不過今次應該真係
出卷深, 全班都跌晒(除左一向考第一果個)
因為有個平時成績好過我仔嘅女同學今次
竟然數學唔合格.  但我都無點話呀仔, 同佢
班主任一樣咁講, 過左去就算, 最重要係晌
黎緊兩次呈分試努力D追番, 千祁唔好氣餒咁囉

大家一齊努力, 加油

~~

原帖由 littlecat 於 10-6-15 14:18 發表
我都好唔開心, 昨日囡囡派卷, 佢平時最叻既數學, 竟然失手, 考得好差, 佢從未試過在考試時考成咁既分數, 今次仲係呈分試, 我成個人好down,其餘兩科主科都係考得麻麻地,  我都唔知點去見學校, 希望佢趁住呢過暑假加倍 ...
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

補習

原帖由 靚豬豬 於 10-7-9 23:26 發表
我仔同你囡差唔多, 上次考試3A(英數常)
1C(中), 今次呈分試係BBBB, 平時英同數
無9字頭都8字尾, 今次兩科都得7字頭,
全年總平均係3B1C(我仔中文一向差,次次C)
不過今次應該真係
出卷 ...

其實可以試吓補習,希望下次呈分考好啲!