用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! ...
樓主: Teresa
go

小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! [複製鏈接]

原帖由 ccn008 於 10-6-22 13:07 發表
家長日當天, 我問斑主任, 為何我那麼力谷, 都是不合格, 是否有另一些方法可幫助一下.  老師好驚訝地說, 從來不感覺到我女有力谷數學. 再詳談下, 才知學校是用TSA數, 而補習班是普通數, LEVEL不同, 引致不能對正下藥, 我才驚覺, 原來一直花的時間, 金錢都會白廢.

最嬲係, 她的補習班不會不知她學校是用什麼教材吧, 日常都會做作業啊?!?!?!?

打從5月, 我便自行到書局買補充給她做, 不再上那不負責任的補習班, 果然成效, 今次呈分試, 數學得70分啊!

TSA數和普通數有分別嗎?TSA考的應與普通學校範圍考的沒什麼分別。
我一直以為做TSA練習主要是訓練小朋友揀multiple choice要記住塗黑圓圈(我仔成日用"剔"),和用下個條碼貼紙!

You can buy a TSA test paper from bookstore, and you would know what is the difference. Mainly, I see that TSA would have more maths learnt in the past years (p2-5).

So you should have a revision of all the topics taught in primary school. It is easy for a child to forget direction, angle, clock, if you don't revise these topics.

原帖由 Fion_Chan 於 10-6-22 13:45 發表

TSA數和普通數有分別嗎?TSA考的應與普通學校範圍考的沒什麼分別。
我一直以為做TSA練習主要是訓練小朋友揀multiple choice要記住塗黑圓圈(我仔成日用"剔"),和用下個條碼貼紙! ...

原帖由 ccn008 於 10-6-22 13:07 發表
Hi Teresa,

我今日先註冊入來親子皇國, 我女都是小五學生, 剛呈上第一次分, 都想同你分響一下.

其實我女都好怪, 佢英交同中文同listening都超好, 全部90分以上, 唯獨數學呢一科, 次次都貼住合格條線.

我送佢去補 ...

多謝你既分享.

係呀! 我諗我個仔都有呢個問題, 佢平時做數學功課又唔覺得佢唔識, quiz既成績就大上大落 (50+分至100分都試過).

我一路都係跟住佢學校年級既課程比exercise佢操, topic by topic.  而家我都開始諗緊係咪因為我冇比佢操 TSA.

而家呢個暑假, 我會開始比佢操下TSA.  同埋, 我都覺得TSA有佢既好處, 因為d 數多數都係大兜亂topic, 佢做卷唔會好機械化去做, 而且TSA mock卷有時間限, 正好岩我用黎同佢操數.

我會試一個暑假睇下點.

原帖由 Teresa 於 10-6-18 23:51 發表

你講中左, 我真係有諗過! 不過放榜當日我唔O係HK, 只能隔住個電話"凶"佢.

睇住來"凶"佢呵.
而家d小朋友唔系個個受得起"凶"左之後既壓力呵...

我開學時去書局問買數學卷,他們說有多學校都會跟TSA出,就提議我買XX TSA卷.那是九龍城老牌書局,D 人好好.

原帖由 samuel89 於 10-6-22 16:15 發表

睇住來"凶"佢呵.

咁如果想操中文 & 英文, tsa 又可有幫助呢?

agree
TSA數即學校數, 無分別
我suggest mark時間操數, 睇下會唔會有改善

原帖由 Fion_Chan 於 10-6-22 13:45 發表

我一直以為做TSA練習主要是訓練小朋友揀multiple choice要記住塗黑圓圈(我仔成日用"剔"),和用下個條碼貼紙! ...

嘩....你禪左去邊?  甘耐唔浦頭呀?

你岩
細呢個, 我都唔敢勁"凶"佢
不過神經刀今次呈分居然出奇地神經

原帖由 samuel89 於 10-6-22 16:15 發表

睇住來"凶"佢呵.

睇樓主簡述令郎的情況,我覺得佢係有sense嘅小朋友,只不過成熟不足,自理能力較差,家長或者當局者迷,可能不但沒有對症下藥,氹氹轉菊花園,反而幫倒忙也不為奇。(恕怪我直接啲講,無謂轉彎抹角,唔鍾意咪當我無講過啦),我相信佢絕對並非小學數學攞56分的孩子,家長都要知道教啲乜和考啲乜,唔係一味outsource補習社便拍拍手,唉!點會操TSA練習去考呈分試,或者校內試,由其是數學,簡直本末倒置,你話直資名校小學,我估應該讀英文數,唔好話我聽補習老師幫佢補中文數當係英文數呀(講吓笑啫),學數我極之反對(1)日日返補習社做功課,(2)家長嫌小朋友心算。還有,傳統名校小學語文方面(當然係英文啦,有啲中文都好)一定比街坊小學優勝,數學則是例外,唔好睇低街坊小學的學生的數學能力,加上佢地讀中文數,解難能力好啲,更容易提升興趣,進步更快。

現在唔得閒,遲啲再講多少少我的意見,如果唔想再聽,請隨便stop我,see u
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

<>數學科每次呈分試都有自己不同的考試範圍,幹甚麼花時間於其他方面such as TSA?

<>學校會提供相關的功課、堂課、past exam papers,一句講晒,讓學生知道考啲乜和份卷嘅形式,這才是你最需要嘅。你怎知補習社有無教小朋友做其他學校嘅卷,或者佢自己出嘅,咁同去書局買份補充練習之類的東西有乜分別。

<>自己學校的本份都未做得好,還未消化基礎嘢,便再為小朋友填鴨補習社的advanced level精華(唔深啲點收你錢),你話有無問題。

<>日日在補習社做功課,技術上功課唔會有錯(你明啦),小朋友又不能夠經歷到如何糾正自己錯誤的過程,怎有機會去學習自我修正及發展適合自己的方法?家長惟有從堂課中才能了解小朋友的弱點,例如百分數較弱,面積體績幾何較強,計算時的技巧怎麼會令他容易計錯數等等,呢啲細微嘢要家長細心觀察和反覆測試,外人點幫你?

<>小朋友喜歡用心算,我會恭喜你,家長應該鼓勵佢認真啲,諗得準確啲,列主式無問題,但運算盡量用心算,不但訓練注意力和腦力,改進運算速度,更增強自信心,家長或導師的工作是引導小朋友用自己思考和能力去解難,這樣得到的成功感,才是提升他對數學興趣的動力,學數沒趣味,衰梗啦!

<>小朋友做數唔小心運算錯咗慣常事,老師都會叫佢地有時間要double check,有啲小朋友巳經double check都錯,我自己教囡囡試用backward的方法check,效果不錯。

<>當小朋友的基礎有明顯進步,再針對他較弱的課題,例如分數運算,可以做多少少,但絕對不能死做爛做,適可而止,無時間便專做以前錯過的同類形數題,無須刻意強迫他限時完成,可以問他接唔接受挑戰於三十分鐘完成等等,成績好可以再挑戰深啲,諸如此類。

<>小學數有幾難,難是難在兒童心理學,和大人肯唔肯長時間耐心去循循善誘小朋友。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 heihei媽 於 10-6-15 15:17 發表
好明白你既感受.

我有朋友佢個女又係有直升中學, 無參加派位, 點知奶左野, 六年級考得唔好, 學校唔收番..., 直資第一回合又己經玩完咁制, 而家就等EDB 揾個位俾佢, 唔知派去邊架, 因為佢地無參加過任何呈分試呀嗎.  ...

我都為左亞女既成績 左幾日. 由小五下學期第2個test 完左之後, 除左應付平日既默書, 就爭取一分一秒去同佢溫書, 大家都有付出. 當亞女訓左之後, 我就自己同佢執番好學校d notes, 奈何學校平日d notes 好雜亂, 我要花好多時間至可以幫佢整理好.

考試後, 知道學校份卷出淺左, 很多同學都有好大進步, 都似為亞女都可以有好少少既成績. 但亞女出來既成績, 除左英文科卷一70幾, 卷二80幾, 常識80幾之外, 其他都得 60 多d既分數. 我最失望係佢既數都得60幾, 而人地就100 或者 90幾...

我都知入唔番自己中學, 但都要有好樣少少既成績去考直資架.... 佢同你個女一樣, 把口叻, 但佢d成績咁 連面試機會都冇啦, 把口點叻都冇用啦.

我一怒之下, 已經 cut 哂佢所有興趣活動, 但究竟有d乜野仲可以幫佢呢 ???? 我都唔知.

我想講, 貪玩, 唔定性, 唔係男仔既專利, 我個女一樣都係咁 !

醒目開學勳章

我同意一樣野, 依家d 小朋友吾係兇得
我女六年級, 依家等緊放榜
佢五年級上學期成績好好, 全班第一, 全級10名以內(老師吾肯講實名次), 但一到呈分試, 就跌到全級40幾
平時拿開a 既都變晒b, 中作還拿個c 返黎
我吾知係吾係因為壓力問題, 所以攪成甘

佢來來之前係學林學數, 學左差吾多一年, 數學吾見佢有好, 還差, 本來未上之前, 都還有9字頭, 越補就越差, 呈分得80幾(d 同學可以100分)

講真, 學林真係操數, 每星期成疊數拿返屋企做, 日做夜做, 我女試過做到喊 (好多)

d 問題又轉彎, 又難, 但點解都操吾好?

後尾我quit 左學林, 搵左個老師返黎幫佢補數, 老師吾會比乜野exercise 佢做, 只係將佢錯既解釋比佢聽, 無乜點操佢, 反而佢之後的數有返9字頭

當然, 我自己都有跟返佢d 功課, 看下佢平時的功課, 邊d 係弱既, 再同老師講, 叫老師再講解比佢聽

同埋, 之後我們考試前一個月前開始溫書, 考試前果一日, 食完飯, 再看一看d 練習, 通常半個鐘左右, 之後就洗面刷牙訓覺, 養足精神去作戰

反而, 之後幾次呈分試(學校連test 都計埋分), 科科都可以拿個a返黎

但都因為五年級第一次的呈分試考得比較差, 所以拉極都係全級20名以內, 但我都已經好滿足, 因為呈分試, 其他學生都標晒上黎, 爭得好勁

醒目開學勳章

原帖由 CrabPincers 於 10-6-23 09:57 發表
我同意一樣野, 依家d 小朋友吾係兇得
我女六年級, 依家等緊放榜
佢五年級上學期成績好好, 全班第一, 全級10名以內(老師吾肯講實名次), 但一到呈分試, 就跌到全級40幾
平時拿開a 既都變晒b, 中作還拿個c 返黎
我吾知 ...

吾記得講, 吾好叫我介紹補習老師
佢好忙, 無時間再補多一個學生

原帖由 hhma 於 10-6-22 22:02 發表
嘩....你禪左去邊?  甘耐唔浦頭呀?

你岩
細呢個, 我都唔敢勁"凶"佢
不過神經刀今次呈分居然出奇地神經

近排走左去呢樹
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=361
偷橋學下點幫阿仔追下D成績... 經過呢樹見到多數系揀學校問題, 暫時都唔關我事,所以無上來吹水.....

阿仔做左F.1仔之後, 我都唔敢"凶"佢啦 .....講真F.1仔已經有自己既諗法, 我反而要開始同佢講"禪", 叫佢唔好甘"執著".....

你細仔呈分OK....你下年就唔使頭痛啦...我果個仲未知"派彩"....

呈分既難度係keep到三次既成績真係好難
大家一齊努力啦!!!

原帖由 samuel89 於 10-6-23 10:28 發表

近排走左去呢樹
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=361
偷橋學下點幫阿仔追下D成績... 經過呢樹見到多數系揀學校問題, 暫時都唔關我事,所以無上來吹水.....

阿仔做左F.1仔之後, 我都唔敢 ...

贊成
現在d小朋友讀書比我們以前辛苦好多. 試想吓 : 佢地一日工作 ("讀書")時間長過我地返工, 由早上8:00返學到下午3:30放學, 放學後仲要參加課外活動, 學嘢, 補習, 操雞精 ("習作"), etc. , 總之家長唔會俾佢地有多餘時間, 真慘!
能力夠應付得到當然好, 但唔係個個得, 我個人認為就算個小朋友應付得到都唔係一個健康快樂的成長.

原帖由 hhma 於 10-6-23 10:45 發表
呈分既難度係keep到三次既成績…真係好難
大家一齊努力啦!!!

話時話你會唔會俾細仔入阿哥間中學呢

hmmm.....
未必

原帖由 samuel89 於 10-6-23 11:39 發表

話時話你會唔會俾細仔入阿哥間中學呢

原帖由 hhma 於 10-6-23 15:51 發表
hmmm.....
未必

唔....我都正在思考中.....取捨中....
‹ 上一主題|下一主題