用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明愛沙田幼兒學校定九龍塘啟思好?
go

明愛沙田幼兒學校定九龍塘啟思好?

囝囝將會讀K1了,而家兩間都收,想知邊間好D!大家對呢兩間幼稚園有什麼意見呀?THX

P.S. 本人家住大圍
http://lilypie.com/pic/080617/qOM3.jpg http://b1.lilypie.com/9Ejrp8.png

原帖由 阿朗爸爸 於 10-6-14 22:23 發表
囝囝將會讀K1了,而家兩間都收,想知邊間好D!大家對呢兩間幼稚園有什麼意見呀?THX

P.S. 本人家住大圍

如果是n1當然近近地好,如果係k1也為日後上小學既咁就梗係啟思,爸爸如果你打算係啟思一直上埋佢私小,咁就唔洗唸,一定係出去啟思,如果小學都係想係返大圍津校就另作別話 !
我之前都有去in明愛,都係收左,but最後都無讀到 !我以前都是住大圍,大圍我都in左好多間,現在都係是沙田區 ! 沙田區也考了很多間 !
[

沙田啓思都有間帝堡城, 請問好唔好呢?

我而家都搵緊2011-2012既k1

原帖由 cartoon375 於 10-6-15 17:41 發表
沙田啓思都有間帝堡城, 請問好唔好呢?

我而家都搵緊2011-2012既k1

好唔好我真係唔知,因為我女唔係果度讀,但識得一個教幼稚園10幾年的媽咪說,啟思是一間好有自由度同埋活動教學的校,因為佢女女讀緊,同埋佢唔想囡囡小學咁辛苦,佢話啟思的小學係活動教學,無咩壓力,所以佢就比囡囡係九龍塘果間kinder讀,一路升上去 !

我囡囡都有同學仔k1去帝堡城果間
[

hi babycoming

請問你最後選擇了沙田咩學校 ?

阿朗爸爸:
明愛幼兒學校是全日制的,但啟思(九龍塘)有半日班及全日班。
價錢:明愛幼兒學校較便宜
近遠:明愛幼兒學校較近家
環境:啟思(九龍塘)較好
升學:明愛幼兒學校對本區較熟悉
         啟思幼稚園的聯系小學是啟基小學,但因太多啟思幼稚園學生,所以不可能收回所有學生。而且學費並不便宜,要4千多元/月。另啟思小學是有其附屬幼稚園的。為啟思小學附屬幼稚園,這間則可上啟思小學。啟思小學學費便要$67XX/月。
教材:啟思有自己開發的教材
         明愛則是用台灣的教材(以前是,不知現在是否一樣)
教學:兩間均是活動教學
若論學生質素,啟思(九龍塘)可能較好。
poison

原帖由 阿朗爸爸 於 2010-6-14 22:23 發表

P.S. 本人家住大圍

poison