用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好的及有系統的中文班
go

好的及有系統的中文班 [複製鏈接]

請問有沒好的及有系統的中文班介紹?
因為一般只有作文班, 但我希望課堂可包括默書及文法的。地點最好是鐵路沿線。

謝謝!
   0    0    0    0

聽聞話旺角有間叫 : 小時鐘,
有家長話幾好。

我話你自己買些好的中文練習多做已足夠。尤其有些是【樂思】包答題技巧, 攻略等等。亞媽唔識, 對著本答題書仔來教子女都可以。快靚正。

原帖由 dixon24861 於 10-6-14 20:57 發表
請問有沒好的及有系統的中文班介紹?
因為一般只有作文班, 但我希望課堂可包括默書及文法的。地點最好是鐵路沿線。

謝謝!

beywat496 ,

多謝你的資料。其實你的建議我已實行過。可能是本身欠缺資質或者沒有系統的關係, 所以效果不大理想。成績日漸退步....

以數學為例, 她自從到數學班上課後, 女兒數學科明顯進步了, 以及對數學的自信更多了。而最重要是親子關係比分數的進步來得更多。

所以我想找一家好的中文補習班, 給她在暑假時進修。因為她說不喜歡中文, 我自己就更難啟發她的興趣了。現在我會和她(有小小強制性)給她一起閱讀中文書, 而她只會自發地看英文書! 而且她很怕記中文字, 升上二年級我怕她真的應付不來, 越來越憎中文就慘了.... ....

所以如果其他家長有好建議, 請幫助提供資料!

lee09,

Seems that I have seen the name "語文樂" on the other topic.  Is it good? Anyway, could you please PM the address and contact details for me so I may pay a visit there.

Many thanks!

我仔仔在創世紀學會學中文文法及寫作,我覺得幾好o他現在K3巳寫到短故事C

原帖由 lee09 於 10-6-16 15:22 發表
hi!pls check

課程資料請自行查詢,因為不是幫人賣廣告,只是有好的課程介紹,辨中文好的中心是很難求的

Hi, Lee09

本人都好有興趣索樣取'語文樂'之資料, 請問可否PM聯絡資料給我 - [email protected] 謝謝!

Yenmy

可唔可以pm資料比我!thanks!
原帖由 lee09 於 10-6-15 08:21 發表
可以考慮

原帖由 lee09 於 10-6-15 08:21 發表
可以考慮

可唔可以也pm資料比我!0吾该您,thanks!

語文樂 - how about its English class? good?

[創世紀學會學中文文法及寫作,我覺得幾好o- this is also very good centre for Chinese.

原帖由 YenmyHui 於 10-6-19 11:40 發表

Hi, Lee09

本人都好有興趣索樣取'語文樂'之資料, 請問可否PM聯絡資料給我 - [email protected] 謝謝!

Yenmy

Pls kindly send the information to me, thanks.
email: [email protected]

Pls pm me more info.

thanks.

每年都有好多人報讀創xx學會. 對於一d初學者, 好似幼稚園小朋友, 初頭可能有幫助既, 但一去到要"真正作文"既階段, 就會唔掂.  因為佢哋為咗容易控制, 會限制作文規格, 所以每個小朋友作出嚟既文都好相似, 咁呢d就唔係叫"作文"啦! 我識唔少朋友既小朋友(中小)中文水平"越讀越跌", 要轉其他機構.  加上佢哋收得貴, 又難轉班, 部份職員態度又囂張...

呢間機構頂多只可以幫小朋友維持中游水平, 想叻就要再諗辦法嘞!

不過, 我無乜好介紹.  

原帖由 LuLukingdom 於 10-6-16 22:15 發表
我仔仔在創世紀學會學中文文法及寫作,我覺得幾好o他現在K3巳寫到短故事C

Hi, Dixon

Yenmy

原帖由 dixon24861 於 10-6-15 08:31 發表
lee09,

Seems that I have seen the name "語文樂" on the other topic.  Is it good? Anyway, could you please PM the address and contact details for me so I may pay a visit there.

Many thanks!

醒目開學勳章

Hi lee09,

Would you tell me the information about "語文樂”?Many Thanks

Rebecca

Hi, Lee09

我都有興趣索樣取'語文樂'之資料, 請問可否PM聯絡資料給我.

Many Thanks

回覆 1# boscomother 的文章

請問公民中文好不好呢?你們覺得有沒有係統呢?

回覆 3# lee09 的文章

PLS PM TO ME ALSO, TKS
‹ 上一主題|下一主題