用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 別選沙田保良局王X豪小學入到喊3聲
樓主: cecicheung
go

別選沙田保良局王X豪小學入到喊3聲 [複製鏈接]

聽到你的小朋友受到同學的欺負,也為你難過。

是某一位同學經常欺負他?  還是多位同學一起欺負他?
如果是後者,而你的小朋友又有自殺傾向,希望你別介意我問下,他是否有一些特別障礙?

因為你的小朋友應該是p.1/p.2學生,同學們年齡較小,很少會集體欺凌同學,有些情況是那位同學有明顯的特別障礙,例如自閉症,這是我在一個為在學特殊兒童舉辦的講座中,聽到的真實個案,情況和你的小朋友很相似,那個講者認為轉校未必是最終解決方法,因為可能會有同樣遭遇,教導孩子如何和同學相處,如何面對別人欺負是很重要的。

請別誤會我指你的小朋友有問題,不過如果有自殺傾向,要盡早找社工幫手。

那位老師可能不懂如何處理問題,或者對你的小朋友有偏見,為什麼你沒有向校長提出問題? 你說校長偏袒老師,又一齊hea,即係校長不受理投訴? 可以講下情況嗎? 保良局是一間資深而大規模的辦學機構,一定有處理家長投訴的機制。

平心而論,任何學校都有好老師,也有欠缺愛心和責任感的老師,宗教學校也不能保證全校老師都有愛心或可以妥善處理所有學生的問題,有愛心=不責罰學生?   

自己的孩子讀得好就是好學校,讀得不好就是差的學校? 我想這是很多家長的判斷方式...

原帖由 cecicheung 於 10-6-14 20:10 發表
學校處理嚴重有問題,我小朋友自覺無生存空間,話想自殺想死。

被人偷野,破壞文具,老師無認真去查,回覆話係家長責任無為我仔文具寫名,難道我無寫名d

野就可以被偷同破壞嗎?

係學校被人搶麵包同被同一人多次整跌,老師認為係 ...

原帖由 maggie_tsui 於 10-6-15 23:45 發表
babytai,

希望你囡囡快D好番! 小朋友健康最緊要!!

thanks !! maggie,  希望大家都要身體健康,
原來當自己/小朋友病嘅時間, 你好想攬住佢,
但唔可以...係好慘架
希望大家可以攬多d, 親多d亞仔亞囡

貢獻勳章

原帖由 babytai 於 10-6-16 09:12 發表

thanks !! maggie,  希望大家都要身體健康,
原來當自己/小朋友病嘅時間, 你好想攬住佢,
但唔可以...係好慘架
希望大家可以攬多d, 親多d亞仔亞囡 ...

babytai
妳自已真的小心一d
手口足是會返發,不同於水痘

laplapmum
好有道理

我奶奶行過王x豪見個老師罰小朋友在操場企,個小朋友發顛拎凳追住老師,老師都唔識處理,竟俾個小朋友追番轉頭,教小朋友不是咁,物極必反,令我都無咩信心,真是好事就無人講,臭事都見到哂

原帖由 babycherry22 於 10-6-16 11:49 發表

babytai
妳自已真的小心一d
手口足是會返發,不同於水痘

laplapmum
好有道理

我奶奶行過王x豪見個老師罰小朋友在操場企,個小朋友發顛拎凳追住老師,老師都唔識處理,竟俾個小朋友追番轉頭,教小朋友不是咁,物極必反,令我都 ...

thanks, babycherry, 我會小心架啦..唔可以比自己有事, 唔係點照顧大小姐呀。 吓??個老師比學生追返轉頭??咩學校, 咩老師, 咩學生黎架??我媽隔離屋個孫仲round 1入左呢間添...不過我諗女仔會好d掛

babycherry22

老師唔可以體罰,唔可以責罵,除了罰企,還可以做什麼? 那學生連罰企也不能接受,反而用暴力對待老師。

這是老師的錯?  是他教不好學生?  一個班主任對25-30個學生,還要教其他班別的學生,其中有些有學習、情緒、家庭等問題,教好學生是老師的責任,但是家長真的相信有老師以一人之力可以應付?  

我們做父母的,倆夫婦對一個或兩個孩子,盡心盡力都未必可以教好自己的孩子,期望老師/學校教好自己孩子的想法會不會太不實際?  責任始終在父母。

貢獻勳章

原帖由 LapLapMom 於 10-6-16 15:18 發表
babycherry22

老師唔可以體罰,唔可以責罵,除了罰企,還可以做什麼? 那學生連罰企也不能接受,反而用暴力對待老師。

這是老師的錯?  是他教不好學生?  一個班主任對25-30個學生,還要教其他班別的學生,其中有些有學習、情緒 ...

我只是說出見到的事,可不是要討論要家長教定老師教,既然呢個學生不可用呢個方法去教呢個學生,我估老師有他們的方法去教,而不是用罰,而家長教不教好,也要知當時是在學校,老師用錯方法,還要賴到家長身上?

咩好好唱人

人地不幾有心教人

好好唱人地咩

人地不知幾有心教人

唱人9

校長不知不幾好人
‹ 上一主題|下一主題