用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 讀祟真小學每月開支幾多?
樓主: BabyYukYuk
go

讀祟真小學每月開支幾多?

拔尖補底班可在2時半至3時半或3時半至4時半(星期一至四), 放學上校車就5點

乜到唔上, 2時半至3時半就自己在課室做功課, 3時半放學

星期五2時半至3時半上興趣班

功課班每日48蚊

原帖由 yanyant97 於 10-10-13 12:40 發表
LonglamMama
好多謝你咁詳細既回覆,我其實最初考tt都係鐘意佢既英普學習環境,但又擔心小朋友上到小一會好唔慣,因為幼稚園時英普程度都不是太好,驚佢跟不上。
另外我想問你小朋友最初有問題嗎?另我想問是否星期六,日一定 ...

我小朋友都同樣是來自普通的幼稚園, 所以初初都有吃力, 經過我地一輪努力後, 現在阿囡的PTH已有明顯大進步, 但你大可放心, 學校的課程安排當然家長要配合, 小朋友一定好快可以識應的

原帖由 gegemok 於 10-10-13 14:27 發表
LonglamMama

非常感謝你的回覆

我喜歡TT,同你見解差不多...如果小朋友在校完成功課,這對在職父母實在太大喜訊....成日聽D人講父母要督促子女到半夜才能做完功課...想起都汗顏......而且我又唔係太信任出面的補習社 ...

對於6.00才放學係咪好辛苦會否頂吾順, 其實當初我都有爭扎過, 咁細個人仔6.30起身, 7.00上校車, 7.45上堂直至到6.00才離開, 睇見好似好恐怖, 對我囡來說又其實比起KG都只不過係返學早一個中, 放學遲個半中姐. 我去到臨開始返補習班個一刻都有1516過, 不過後來想深D, 放學回家如他不快快完成功課, 有待我們回來才完成, 又要溫習, 那麼每一天又有多小時間呢, 比下去還要辛苦, 所以唯有選擇6.00才放學, 對他對家長都是一件好事

原帖由 yanyant97 於 10-10-13 12:42 發表
LonglamMama
我仲有一個問題,你小朋友一個月計晒所有,要多少學費呢?
謝謝

每月3600+飯錢差不多$350+車費$750+補習1920+每個拔尖好似又係千多, 總之這個組合坐8望9千啦!

原帖由 sallybaby 於 10-10-13 22:48 發表
功課班由3時半至6時(坐校車), 自己接放學可以去到6時半,仲幫佢地默埋書,我個女都有參加,因為我都要返工。

每年兩測兩考, 另外一次預測(唔計分嘅) ...

HIHI... SALLYBABY 你個女讀邊班呢, 我就P1H

原帖由 MOKKL 於 10-10-11 22:31 發表
小一就有了
我大仔p3, 細女p1, 都有參加

學費, 拔尖, 奮進 & 興趣班, 校車, lunch...etc
每個月要 at least @$7.5k x 2

HIHIH~~ MOKKL, 你個女讀邊班呢, 我個囡就讀P1H

LonglamMama

唔該晒你咁詳細既資料呀!!!對我來講真係好有用,因為我一直都1516,而家聽完真係好好多!!!
另我想問你小朋友讀左tt之後係咪英文同普通話都大有進步呢?

HIHI... SALLYBABY 你個女讀邊班呢, 我就P1H

我個女讀P2L

拔尖係唔係一定要讀, 有咩好處?
可否只報功課班?

原帖由 LITTLESPICY 於 10-10-15 22:37 發表
拔尖係唔係一定要讀, 有咩好處?
可否只報功課班?

其實拔尖班係要經考核, 才能入讀的, 都其實係可報可不報, 當然可只報功課班啦!!!

咁多位:

對唔住咁耐冇回覆

我們 (兩夫妻) 都要工作, 好難陪住佢地做功課

我個人覺得TT有以下好處:
1)學校有補習班(即係奮進班), 家長唔使為子女放學後做功課 & 接送太花心思(當然放學回家會check 多次)
2)校車服務: 呢樣係TT一大特色 - "一返三放", 家長可選擇放學時間 (三選一:3:30, 5:00 or 6:00), 方便學生參加學校活動
3)拔尖(加強)班: 中文英文唔好可以有補充教學 - 雖然話要"考", 但其實有位就收
4)語言:校長是個語言專家, 強調兩文三語, 我大仔E+ 讀P3, 已經講得一口流利普通話, 學校的老師英語&普通話好純正
5)老師qual好:我對佢地教學好有信心
6)功課量: (我大仔p3計)平均每日3-4樣, 算適中

TT的缺點:
1)行政有點亂, 這可能跟校務處人手不足有關
2)校舍比較舊: 畢竟over 40年, 唔似d千禧校舍
3)唔係名校, 好多家長係追求名牌, TT比唔倒佢地
4)學費加埋其他費用要上 $8K, 相對津校支出多得多

原帖由 LonglamMama 於 10-10-15 08:33 發表

HIHIH~~ MOKKL, 你個女讀邊班呢, 我個囡就讀P1H

我個女讀P1K,唔同班...可惜

原帖由 MOKKL 於 10-10-19 22:41 發表
咁多位:

對唔住咁耐冇回覆

我們 (兩夫妻) 都要工作, 好難陪住佢地做功課

我個人覺得TT有以下好處:
1)學校有補習班(即係奮進班), 家長唔使為子女放學後做功課 & 接送太花心思(當然放學回家會check 多次)
2)校車服 ...

謝謝你的詳細資料,非常有用....想問下..其實如果tt唔係好多功課,有無需要上功課班呢? 我見功課班由3:30-6:00咁長...如果得3幾樣...會唔會無咩攪? 而且2:30-3:00已經係班主任課,做得完d功課嗎?功課班除左做功課,有無溫習和課後revision? 是以年級來分班定mix唔同班級的同學? 多少人一班? 請指教,謝謝~

功課輔導班分兩種:『奮進班』6人一組;『功課輔導班』12人一組,應該是同年級的, 『奮進班』收費亦相應貴d。

我小朋友冇參加過『功課輔導班』,比較唔倒兩者分別,我估計『奮進班』係貼身d照顧喇!仲有…除左做功課,仲會溫習默書,測驗考試前有預測卷…跟出面補習社差不多。

有時功課多起黎有6-7樣, 加上小朋友响學習階段, 做得好慢...

參唔參加功課輔導班其實好睇小朋友自律性,如果小朋友自動自覺做功課 & 溫習默書,的確係唔須知參加功課輔導班。

功課輔導班的老師質素不一, 記得大兒子p1時有一個非常好的老師, 可惜後來離開了, 跟住來的一個馬馬虎虎...

早上6:55上校車, 下午6:00放學,6:50才返到屋企...返學時間長過我返工....我曾經想過唔參加,可惜我兩個小朋友坐唔定,就算早d返屋企,工人都睇唔住,玩玩下又一兩個鐘,所以我想比多d時間佢地响學校, 當係學習守紀律。

仲有...兩個小朋友似乎好enjoy學校生活, 咁我咪比佢地留响學校law

原帖由 MOKKL 於 10-10-21 15:28 發表
功課輔導班分兩種:『奮進班』6人一組;『功課輔導班』12人一組,應該是同年級的, 『奮進班』收費亦相應貴d。

我小朋友冇參加過『功課輔導班』,比較唔倒兩者分別,我估計『奮進班』係貼身d照顧喇!仲有…除左做功課,仲會溫習默 ...

Thanks for your info. 請問『奮進班』一堂上幾耐? 一小時? 定係3:30-6:00? 星期一至五? 點收費? 謝謝

原帖由 gegemok 於 10-10-22 11:20 發表

Thanks for your info. 請問『奮進班』一堂上幾耐? 一小時? 定係3:30-6:00? 星期一至五? 點收費? 謝謝

嚴格來說『奮進班』係星期一至五3:30-6:30, 換句話說要返學就有, 但:
1) 如果搭校車放學, 就放6:00
2) 星期五有課外活動, 會遲d開始

收費係逐堂計, 記得好似$80一堂 (p4-6會貴d), 9, 10, 11月因為假期少, 所以會貴d; 相反12, 2月會平d

個人覺得:如果父母要工作, 而想小朋友參加補習班, 『奮進班』都係一個好選擇, 至少小朋友留係學校, 唔使四圍撲, 父母安心好多

希望幫到妳.  妳小朋友申請讀小一?

原帖由 MOKKL 於 10-10-22 13:46 發表

嚴格來說『奮進班』係星期一至五3:30-6:30, 換句話說要返學就有, 但:
1) 如果搭校車放學, 就放6:00
2) 星期五有課外活動, 會遲d開始

收費係逐堂計, 記得好似$80一堂 (p4-6會貴d), 9, 10, 11月因為假期少, 所以會 ...

多謝你..你既資料好有用....係呀,我個小朋友下年升小一,崇真收左,而我地已經比左留位費...

我地係父母都要返工,所以好concern功課班..出面果d..質素好參差...... 如果我地放工返到去,小朋友已經做好功課,溫她習...相信父母子女關係可以好d

而家最怕係校車問題....你滿意校車服務嗎? 聽聞校車服務.....好似有d ....問題..是嗎?

原帖由 gegemok 於 10-10-22 15:54 發表

多謝你..你既資料好有用....係呀,我個小朋友下年升小一,崇真收左,而我地已經比左留位費...

我地係父母都要返工,所以好concern功課班..出面果d..質素好參差...... 如果我地放工返到去,小朋友已經做好功課,溫她習.. ...

唔使客氣

校車問題...正如我說, "一返三放"係崇真校車特色, 但係正因為校車放學走3轉, 而有時要"追更", 加上今年校車有負責人變動, 開學初期係好亂: 我大仔上年6:25返到屋企, 今年開學初期試過等車等到7:45pm, 係7:45 !!

不過e+調節好, 6:45-6:55返到, 冇咩問題了

我最怕校車司機惡, 不過tt的司機幾好呀...

混亂過後, 一切回復正常

mokkl
我想問你兩個小朋友讀得開心嗎?tt英文同普通話,係咪真係好似校長講的這樣呢?
thanks

我兩個小朋友都鍾意上學。早前試過小病請左一日病徦,佢都提出第日要返學。
學校的語言教學是學校的賣點。小女兒讀小一才兩個多月,已經讀得一口很純正普通話。我個人覺得校長這方面做得對呀。唯一我覺得吃力的是經常做閱讀報告,我大兒子不大喜歡讀課外書,我們就經常要陪太子讀書,好無奈!