用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門 - 循道
樓主: MaggieHei
go

叩門 - 循道 [複製鏈接]

竟然真係要in 家長, 標準問題: 點解揀呢間學校...對子女有咩期望...反而小朋友就做幾條簡單 paper 問題,冇問到口語問題....都幾奇怪....

有直接問小朋友喎...阿女話老師叫佢自我介紹呀

原帖由 kk428 於 10-6-26 12:31 發表
竟然真係要in 家長, 標準問題: 點解揀呢間學校...對子女有咩期望...反而小朋友就做幾條簡單 paper 問題,冇問到口語問題....都幾奇怪....

我個小朋友 in 左 唔夠 5分鐘

我地 in 左5分鐘

叮叮.

唔知點點, 後來嘅小朋友特別快出來, 小女唔使五分鍾就in 完, 等我重連續幾日幫佢熟習d面試問題,竟然亳無用武之地...另外唔知邊條友仔响BK 話唔使in 家長, 搞到我都冇乜準備,  點解揀呢間學校:我答話校風好之類lo...

越想越慶 明明睇過有個post話循道唔使in 家長, 重話有年題目係問小朋友: 如果獨自在家中有陌生人點點點之類.....揾咗半個鍾又揾唔番個帖......須知上得bk 都係想收集多d資訊...咁樣俾人"扇''真係條氣唔順.....

我個小朋友見完老師.  跟住個老師出黎叫我入去課室.  我都呆一呆.  然後問我問題...我都係冇乜準備之下去答.  我相信機會都好微.  因為都多學生考.

醒目開學勳章

請冷靜.  個位媽媽都無錯, 佢都係好心分享佢往年經驗唧.  

原帖由 kk428 於 10-6-26 13:54 發表
越想越慶 明明睇過有個post話循道唔使in 家長, 重話有年題目係問小朋友: 如果獨自在家中有陌生人點點點之類.....揾咗半個鍾又揾唔番個帖......須知上得bk 都係想收集多d資訊...咁樣俾人"扇''真係條氣唔順.. ...

老師主要問家長對學生的支援夠不夠,父母都要上班能否照顧小朋友,說學校程度頗深。另外,老師問我們下午班介不介意,因校舍短期內仍未建好,可能要讀一年半天。希望有機啦,今日都好多人見,不知有幾多個位。

想問吓, in 小朋友時有冇野要寫.

我個囡講返有中英數普.
老師用中英普問佢叫什麼名;
英文要佢串左幾個字, 中文又要寫幾個字, 數學計了一條好簡單的數 : 10-( ) = 3
不過, 都唔知堅定流. 我個囡說老師出了以下數學題:
1/8 = ?
4/9 = ?
3/10 = ?
當然, 我個囡唔會識答. 佢答到真係神童. 我覺得是流料多d. 冇奶油有除數俾佢地計.

今早再問佢, 佢說沒有任何文字, 只是這些.

更正是 :個囡老作, 佢是要考我地數學題

另外, 有冇要你個困寫字及串字 ?

原帖由 S_Trader 於 10-6-26 23:22 發表
我個囝就話問咗兩條問題, 第一條都係10-?=3, 第二條佢話係幅圖裡有好多圖形, 問佢有幾多個3角形, 佢 話係3個.
老師真係比d咁既問題你個囡真係當佢supergirl bor.
不過d老師好似冇乜笑容咁. 我暫時扣咗5間, 得呢間d ...

睇來今年循道見面既形式真係改左.舊年真係無考學術,係問以上家長所講既幾個類似問題.同埋無in家長,有in家長果幾個係好大機會收先in.

我都係舊年叩門入此校, 還要比囡囡讀上午校.  因之前張form寫上午校無位, 咁我就選下午校.  舊年囡囡in咗大約五分鐘啩, 總之好快就走得, 老師就叫我地等消息, 都無in家長.  舊年考了好似係問叫咩名, 串英文字及數學題, 比起其他學校, 真係較easy.

祝大家都能入到此校.

原帖由 鎧媽 於 10-6-28 10:26 AM 發表
睇來今年循道見面既形式真係改左.舊年真係無考學術,係問以上家長所講既幾個類似問題.同埋無in家長,有in家長果幾個係好大機會收先in.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

唔好咁諗人啦~ 人地都只係想分享下, 唔知道今年改左既~ 不過我同老公都無心理準備要in家長!!

我問亞囡in d咩, 佢話老師問左好少問題,
1) 比幅圖問有幾多個三角形
2) 5+?=8  
跟住就in我地, 老師問:
1) 你地對小朋友有咩期望?
2) 如果學校既教學方針同家長唔同, 你地會點做?
老師有講上午班無位, 如果收要讀一年下午班.

我再問亞囡老師有無考英文, 佢話無.

原帖由 kk428 於 10-6-26 13:54 發表
越想越慶 明明睇過有個post話循道唔使in 家長, 重話有年題目係問小朋友: 如果獨自在家中有陌生人點點點之類.....揾咗半個鍾又揾唔番個帖......須知上得bk 都係想收集多d資訊...咁樣俾人"扇''真係條氣唔順.. ...

嘩~ 1/8 = ? 係問等於咩真係唔知答咩喎!
妳亞囡又識咁玩妳既???  
10-?=3 妳亞囡識答嗎?

妳有邊間私校係手呀?
妳叩左門既學校有邊間收左呀? (我有新大天)
聽聞循道數學幾勁架! 所以interview都問數學為主.
如果新大天同循道妳會揀邊間?
Thanks~

原帖由 MaggieHei 於 10-6-26 22:19 發表
數學計了一條好簡單的數 : 10-( ) = 3
不過, 都唔知堅定流. 我個囡說老師出了以下數學題 ... 不過, 都唔知堅定流. 我個囡說老師出了以下數學題:
1/8 = ?
4/9 = ?
3/10 = ?

但係今年, 好似好多都有in家長喎~
最少呢度果幾個都有, 我諗今年有in家長未必機會會大.

原帖由 鎧媽 於 10-6-28 10:26 發表

邊間收左你亞囝呀?
有無私校backup呀?

原帖由 S_Trader 於 10-6-28 00:53 發表
我個囝話冇串字囉. 都唔知佢記唔記得. 佢d表現好唔stable架.
好彩e+扣到一間都ok既學校. 不過我鍾意循道多d.
亞仔叫我過去同老師一齊見面時, 佢又多手攞住老師枱上面d筆係度寫字 (老師冇叫佢做架!)
我見個 ...

‹ 上一主題|下一主題